Берлускони с предупреждение от ЕК заради подаръка му от Путин

За рождения си ден той получи 20 бутилки водка от руския премиер
20 окт 2022 23:09, Йоана Цонева
44
Берлускони с предупреждение от ЕК заради подаръка му от Путин
Снимка: БГНЕС

20-те бутилки водка, изпратени на бившия италиански премиер Силвио Берлускони като подарък за рождения му ден от руския президент Владимир Путин, нарушават европейските санкции, наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Това обяви Европейската комисия, цитирана от "Ройтерс".

86-годишният Берлускони, чиято партия "Форца Италия" се очаква да бъде член на новото коалиционно правителство на Италия, предизвика полемика по-рано тази седмица, след като заяви, че е отново в контакт с Путин и наскоро е разменил "мили писма" с него.

За рождения ми ден той ми изпрати 20 бутилки водка и много мило писмо, отбеляза Берлускони пред депутатите от долната камара на парламента.

Съгласно пакета от санкции на ЕС, договорен през април, се забранява вносът на спиртни напитки от Русия, включително водка, подчерта говорител на Комисията и уточни, че не се правят изключения за подаръци.

Още по темата
От ЕК обаче поясниха, че стриктното прилагане на санкциите зависи от отделните държави членки на ЕС, поради което не е ясно дали ще бъдат предприети някакви наказателни действия по случая от италианските власти.

В отговор на коментара вероятният следващ премиер на Италия, Джорджия Мелони отправи остро предупреждение към Берлускони, че рискува да загуби влияние в бъдещото правителство заради приятелството му с Путин, след като тя самата заяви силна пронатовска и проевропейска позиция по отношение на Русия за войната в Украйна

През септември пък Берлускони оправда инвазията на Русия, заявявайки, че Путин е бил "подтикнат" да нахлуе в Украйна, за да постави "достойни хора" начело на Киев.

Заради коментара му последва предупреждение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Европа разполага с "инструментите" да се справи с Италия, ако нещата тръгнат в "трудна посока".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Дрън, к.29 Престаряла баба е вече Урсула и с нищо не може да се справи. Същото като пишман инженера от Испания - Жозеп Борел: заканва се на десетина държави, а останалите 17 се хилят зад гърба му и всяка си оправя нещата сама. Байдън пък е на тръни : да не го отвее експрезидент Тръмп, което става все по-възможно с наближаване на изборите.
32
0
 
7
 
! Отговори
Митев преди 1 година
Става страшно,щом като Берлускони е обвинен за контрабандист,какво остава за обикновените хора,в какви времена заживяхме???.....
31
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ек да направи финансов одит на украина да се види кои какви подаръци получаваи къде ги крие а за ваксините да не говорим
30
0
 
6
 
! Отговори
Метеоролог преди 1 година
Тези вече станаха като нашата полиция- хванат недеклариран казан за ракия със 100 кила продукция в някое село - и вече престъпността намалявала. А ИСТИНСКИТЕ л**на, в които е затънал съюза не са на дневен ред....
29
0
 
4
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
Е какво... поне си ляга с жени :). Политиците след него са същите, но си лягат с мъже. Нашия министър на културата, не се ли снима надрусан и той.. онова нежното момченце
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма личност ... има ли едно хубаво нещо с което да е известен ? Аз знам само са скандали с леки жени , алкохол и наркотици
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Берлускони е личност. Плюс за него.
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Берлускони е милиардер и политик, футболен меценат а еврочиновниците са случайно подбрани послуиковци, крепящи васалитета към Вашингтон... където в белия дом се намира най-луксозния старчески дом в света ...
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин ряпа да яде пред ЕС
24
1
 
20
 
! Отговори
Урсулката възхвалява преди 1 година
Вече започвам да разбирам тези, които възхваляват фашисткият режим в Украйна. Те са жалки нещастни човечета които са преминали през няколко стадия на развитие през своя живот и в злобата, страха и омразата си към Русия са станали и фашисти. Засега прикриват своята фашистка идентичност, само зад русофобията си и затова с такава надежда и лелеяна мечта очакват фашистка Украйна да победи за да започне победоносният ход на новия фюрер, наркомана със зелените парцалки.
23
1
 
27
 
! Отговори
Значи така преди 1 година
САЩ = ФАЩ принудиха куклата на конци Зеленски да принуди Путин да започне инвазията. А сега същите тези перат десетки десетки милиарди и някои хора отвъд океана станаха мега богати от цялата тая работа. Ние в Европа разбира се отново сме в ролята на ХРАБРИ ДУХАЧИ! Силвио има топки да го каже и в резултат му спират водката на границата. Да се смееш ли да плачеш ли!
22
1
 
23
 
! Отговори
Урсула да се събуди преди 1 година
и ще разбере че краката и са отвити! В Украйна управлението на държавата практически е в ръцете на нео-нацистки групировки. Това кой и кога ще го признае! Аман от двойни стандарти и от политици които си затварят очите пред очеизвадни факти!
21
1
 
24
 
! Отговори
И какво толкова е преди 1 година
казал Берлускони? Всичко си е така! Укрите не спазваха Минските споразумения. Бомбиха цивилни 8 години. 2021 началото наркомана промени конституцията и практически направи връщането на Крим конституционна цел. А Ноември 2021 в Мюнхен каза ча Украйна щяла да се сдобива с Ядрено Оръжие. За капак От Дек 2021 Украйна почна мобилизация на големи войски на изток и се готвеше за офанзива. Русия просто ги изпревари.
20
2
 
9
 
! Отговори
назишвайна преди 1 година
Урсулиа разполага с инструменти от архива на минггеле.
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Берлускони с предупреждение /жълт картон/ от ЕК. Приема подарък от Путин и нанася съкрушителен нокаутиращ удар по европейската солидарност.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наказателна акция от акушерката за 20 бутилки спиртна напитка.Какво следва електронна гривна,концлагер.Спасявайте България,това става по-зле от през комунизма.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква евроатлантическа драма, драги съфорумници. Изходите са два: 1. Берлускони рискува да загуби влияние в бъдещото правителство заради приятелството му с Путин. 2. Берлускони ще увеличи своята популярност и влияние в бъдещото правителство заради приятелството му с Путин. Кой изход е по-вероятен? Вие как мислите?
16
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко ниско падат пред очите на европеиските държави тази дърта бабичка забранява подаръците маиче тя се обиди на путин че на нея не испрати
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До какво слагате минуси. Ние нищо не слагаме. Тролабот ги слага телбота.
14
19
 
10
 
! Отговори
Тато преди 1 година
Историята се повтаря и Мусолини е бил голям приятел с Хитлер!