САЩ разбива мрежа, предоставяща технологии на руската армия

Според Вашингтон част от оборудването е било намерено на бойните полета в Украйна
20 окт 2022 10:47, Йоана Цонева
100
САЩ разбива мрежа, предоставяща технологии на руската армия
Снимка: БГНЕС

В сряда администрацията на Байдън обяви серия от наказателни обвинения и санкции, свързани със сложна схема за закупуване на военни технологии от американски производители и незаконното им предоставяне на Русия за войната ѝ в Украйна.

Според Министерството на правосъдието част от оборудването е било намерено на бойните полета в Украйна, а друга технология за разпространение на ядрено оръжие е била прихваната в Латвия, преди да бъде изпратена в Русия, предаде БГНЕС.

Министерството на правосъдието повдигна обвинения на близо дузина души по отделни дела в Ню Йорк и Кънектикът, включително руски граждани, обвинени в закупуване на чувствителни военни технологии от американски компании и изпиране на десетки милиони долари за богати руски бизнесмени; латвийци, обвинени в заговор за контрабанда на оборудване за Русия, и петролни брокери за Венецуела, обвинени в работа по незаконни сделки за венецуелска държавна петролна компания.

"Както вече казах, нашите следователи и прокурори ще бъдат безмилостни в усилията си да идентифицират, открият и изправят пред съда онези, чиито незаконни действия подкопават върховенството на закона и дават възможност на руския режим да продължи непровокираното си нахлуване в Украйна", заяви в изявление главният прокурор Мерик Гарланд.

Петима от обвиняемите в Ню Йорк са руски граждани, а двама от тях са арестувани. Други двама са петролни брокери за Венецуела.

И четиримата обвиняеми по делото в Кънектикът - трима латвийци и един украинец - бяха задържани преди месеци по искане на американските власти.

Те са обвинени в заговор за контрабанда на шлайфмашина - високопрецизна машина за шлайфане, произведена в Кънектикът, в Русия. Оборудването изисква лиценз за износ или реекспорт в Русия.

Наказателните обвинения допълват последния кръг от санкции на администрацията на Байдън, насочени срещу Русия.

Още по темата
Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите обяви в сряда санкции срещу един от мъжете, обвинени от Министерството на правосъдието, като посочи Юрий Орехов и две от неговите фирми - Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH и Opus Energy Trading LLC - за закупуване на съвременни полупроводници и микропроцесори, използвани в изтребители и балистични и хиперзвукови ракетни системи, наред с други военни приложения, предаде "Асошиейтед прес".

В крайна сметка Орехов и фирмите изпращат материалите на руски крайни потребители, включително на компании, посочени от различни федерални агенции, в нарушение на контрола върху износа на САЩ. Прокурорите твърдят, че Орехов е бил арестуван в Германия. Не стана ясно дали той има адвокат, който може да говори от негово име.

Министерството на правосъдието, Федералното бюро за разследване и Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите са работили координирано, за да идентифицират руската мрежа.

Наред със санкциите срещу членове на близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин, САЩ замразиха средства на Руската централна банка и наложиха агресивен контрол върху износа.

Последните усилия са посветени на предотвратяването на закупуването на военни технологии от Русия.

Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо заяви в изявление в сряда, че Русия все по-трудно се сдобива с технологиите, от които се нуждае, за да поддържа войната, "благодарение на безпрецедентните санкции и експортния контрол, наложени от нашата широка коалиция от партньори и съюзници".

"Знаем, че тези усилия имат пряк ефект на бойното поле", каза той, "тъй като отчаянието на Русия я е накарало да се обърне към по-лоши доставчици и остаряло оборудване."

В информация на Службата на директора на националното разузнаване, представена в петък в Министерството на финансите, се казва, че от началото на войната в края на февруари Русия е загубила повече от 6000 единици оборудване и се обръща за доставки към Иран и Северна Корея.

Русия е зависима от чуждестранна производствена техника, а продължаващите банкови санкции са подкопали възможностите на Кремъл да получи финансиране за внос на военно оборудване, заяви ODNI.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ признават, че продават ядрено оръжие на Русия? WTF??
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ууужас - Тази машина е била да си лъскат ракетите бе , и после щели да я дадат под наем на Ким , за да изкарат някой лев , че както се говори нямали какво да ядат , но пък имали водка в изобилие , защото им бойкотираха водката по света ! Сега трябва да си отварят очите за другата мрежа дето изнася винтовръти , за да не могат да си сглобят ракетите докато Украинците произведат дроновете !
76
3
 
16
 
! Отговори
Ууужас преди 1 година
Изнесена е ЕДНА шлайфмашина...... и заради нея Украйна не може да си възвърне отнетите земи.... Добре че ЦРУ са разбили престъпната мрежа и са спрели износа на ВТОРАТА шлайфмашина ..... щото с нея Путин е щял да завладее света..... бахахахаха.
75
1
 
2
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До До 61, формите на присъствие в други старни отдавна са много по различни от физическото присъствие на войници. Да не се изсилвам, но още от края на 19 век колониалните държави разбират, че присъствието и влиянието могат да бъдат политически, икономически, културни. Не силови! Това Хитлер не го разбра, сега и този. Освободи колониите, бъди приятел с тях и печели от взаимност.
74
1
 
4
 
! Отговори
shimbaka преди 1 година
Лиза Трас и намазаха ските !
73
0
 
4
 
! Отговори
Ааа неее преди 1 година
Изнесена е шлайфмашина. :)
72
6
 
3
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен 80, русваците навсякъде са заплаха за националната сигурност на страните които са ги приютили.
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не могат сами да си направят, крадат. Те и ядрената бомба така я откраднаха. Както пише Салтиков "пият и крадат"
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друга мрежа ще се появи, празно няма!
69
2
 
6
 
! Отговори
Уейст ъф мъний преди 1 година
И не само това разбива. Разбива и от своите ф35 5то поколение самолети, ама за това няма да напишете защото вреди на имиджа.
68
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама наистина ли руснаците били гола вода? Малий.....генетика, космос, химия, физика, медицина....ходили ли сте на училище? Та даже и първия мобифон е изобретен от руснак още 60-те. Макар, че е с шайба, а не с бутони. Просто тогава е било много скъпо да влезе в масово производство. Боже, боже, руснаците били гола вода. Това в качеството си на велик откривател ли го каза и като горд наследник на велики учени и изобретатели? Ужас, ужас. Поне не се гордейте с невежеството си.
67
18
 
7
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Нещо не си.... Аз съм разбрал че Русия и поколения руснаци ще плащат цената на болните амбиции на един луд който такъв си го наби че няма вадене:) знам също че щом руснаците купуват оръжие от Иран това означава не че са стигнали дъното, а че ровят в него:)Също така знам че ако Путин, с половината пари дето ги хвърли като бомби гибе инвестира в укр икономика, сега щеше укр да е негова:) но бандита си е бендит нали:)
66
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 75. Ти остави руснаците. Кажи ние какво сме.
65
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са гола вода без западните технологии в икономиката си. Абсолютно всичките им бойни машини са оборудвани със системи за прецизна стрелба произведени от западните фирми. Сега се чудят, как да се докопат нелегално до такива.
64
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сте ми зле, милички. Без Русия света никога няма да види мир. Направете си справка и ще се шашнете-цялата история на щатите е само войни и то далече от територията им. Там където никой не ги е закачал. Американците не могат да дишат без война. Този свят се нуждае от рестарт и, възлагам надежди на Русия.
63
15
 
23
 
! Отговори
лов за рушофили преди 1 година
Много е добре да се изловят всички руснаци по целия свят и да ги затворят. Руснаците са много опасни за световния мир. След руснаците не е лошо да се обърне внимание и на русофилите, те същата са много гaдно плeме
62
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще си врат носовете тия там къде не им е работа? Разбивали мрежи, а преди време опищяха света, че руски хакери им избрали Тръмп. Кукувица кука на зелена бука.
61
6
 
7
 
! Отговори
Жеко преди 1 година
До ПорЦеланте така казваха за такива като теб да вярват от ЦРУ че нищо не се е случило! Само дето на Оптикоелектрон просто само компютър не му трябваше тогава. А и тия приказки се пускаха то Гласът на Америка и радио Свободна Европа!Сега драги и велосипеди неможем да произведем щов сме евроатлантически слуги!
60
6
 
9
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
Как действат американските служби - намират няколко "крупни" бизнесмени, които работят нещо дето не го искат мексиканците, сайдинг или електрическо оборудване по строежите за $12 на час на черно и им предлагат оръжие, технологии, наркотици ... Пробутват им някакви измислени неща и след това ги арестуват.
59
0
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Не съм казал , но ще повторя: "нищо лично, просто бизнес"