Защо Русия все повече използва иранските дронове Shahed-136?

Те имат ограничен разрушителен капацитет
19 окт 2022 17:30, Нели Христова
145
Защо Русия все повече използва иранските дронове Shahed-136?
Снимка: БГНЕС

Русия все по-често използва иранските дронове Shahed-136, което отразява както силата й, така и нейната слабост. Атентатите с дронове в понеделник сутринта в центъра на Киев, в два клъстера по време на сутрешния час пик, показват как оръжията могат да причинят разрушение и страх в столица, която до преди седмица не беше атакувана от месеци.

Shahed-136 се появиха за първи път във войната през септември и въпреки че са описани като безпилотни самолети-камикадзе, по-добре е да се смятат за малки крилати ракети със сравнително ограничен разрушителен капацитет, като се има предвид техният полезен товар от 50 кг. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Русия е закупила 2400 – сравнително голям брой, но те бързо се изчерпват.

Джъстин Бронк, специалист по въздушни сили в мозъчния тръст Rusi, казва, че дроновете "са трудни за постоянно прихващане", но въздушната им скорост е ниска в сравнение с крилатите ракети, което означава, че противовъздушната отбрана винаги ще има шанс. "В крайна сметка те предлагат начин на Русия да причини повече цивилни и военни жертви в Украйна, но няма да обърнат хода на войната", каза той.

Това е втората голяма атака срещу Киев за седмица. Миналия понеделник, в отговор на експлозията на моста на Керченския пролив към Крим, Русия отприщи смъртоносна градушка от ракетни и безпилотни удари, насочени към Киев и други големи градове.

Кървавият успех на атаката от миналия понеделник – около 15 бяха убити само този ден – и унищожението след днешната атака, разкрива ограниченията в противовъздушната отбрана на Киев. Не е ясно защо отне толкова време, но САЩ отговориха миналата седмица, като казаха, че ще ускорят доставката на първите две от осемте обещани системи за противовъздушна отбрана Nasams, които се считат за достатъчно добри, за да защитят Пентагона.

Но докато атаките срещу Киев завладяват заглавията на вестниците по целия свят, военната полза е по-близо до нула и няма да има значим психологически ефект върху до голяма степен решително цивилното население на страната. Атаките предизвикват страх, но и гняв, особено след като Владимир Путин каза, че "няма нужда" от по-мащабни удари срещу Украйна.

Използването на Shahed-136 също изглежда демонстрира, че на Русия не достигат управляеми ракети. Западни служители заявиха в петък, че като цяло са съгласни с украинската оценка, че Москва е изразходвала около две трети от запасите си и има само 124 от 900-те „Искандери“ със среден обсег.

В понеделник сутринта имаше някои предположения, че Русия може частично да се е опитала да атакува енергиен обект в столицата, въпреки че пълните подробности все още не са потвърдени. Въпреки това, в по-широк план, има нарастващи признаци, че Русия се опитва да се насочи към енергийните и други комунални мрежи на Украйна, тъй като започва зимата и "отоплителният сезон" в страната.

Разтревожените защитници на страната отправят призиви към хората да намалят потреблението на електроенергия между 17:00 и 23:00 часа вечер. През последния месец електроснабдяването на Харков, Киев и Лвов на моменти беше засегнато от руски удари.

Дронове като Shahed-136 са по-ефективни срещу такива статични цели, отколкото срещу армии
и за Москва разрушителното въздействие върху Украйна може да е по-голямо. В същото време Русия много ще иска да спре настъплението на бойното поле на Украйна поне докато се очаква обилните късни есенни дъждове да доведат до някаква пауза.

Призивът на Русия за евакуация на цивилни от Херсонска област миналата седмица може да е бил възприет като просто временен от един местен служител, но това е следващата стъпка в постепенното отстъпление от западната част на Днепър, където нейните сили се връщат назад от началото на месеца.

Украйна организира контранастъпление, натискайки руските линии от началото на септември, но с малък материален успех до първата половина на октомври, когато нашествениците се отказаха от част от територия до 30 мили дълбоко северозападно от Град Херсон към нов фронт, северно от село Милове.

Ако това е бил опит да се рационализират фронтовите линии, той очевидно не е успял в светлината на съобщението за евакуация, а в някои западни квартали имаше спекулации, че самият Херсон може да бъде превзет отново следващата седмица, въпреки че подобни разговори вероятно са силно оптимистичен.

Може да се окаже, че Русия просто се опасва за градска защита на града, позволявайки на линиите му да се свиват и обвържете Украйна в скъпа есенна битка. Ще бъде по-лесно да защитиш града, отколкото откритата местност около него, създавайки дилема за Киев докъде е готов да пробие пътя си към успеха.

Но за момента това е фронтовата линия за наблюдение в продължилата почти осем месеца война, където Украйна изглежда държи инициативата на сушата. Русия също продължава да бъде подложена на натиск в североизточната част на фронта, където Украйна се стреми да настъпи към Кремина, след като превзе Лиман и Сватово, транспортен възел.

Нищо друго не работи за Москва. Русия изхвърли на фронтовата линия мобилизирани новобранци от своите половин милион наборници и вече се появиха първите депресиращи доклади за принудителни новобранци, умиращи на места като Лисичанск, след като са получили минимално или несъществуващо обучение.

Напредъкът на Украйна по фронтовата линия не е бърз в момента, но е стабилен и трябва да остане безпокойството, че Русия под натиск ще прибегне до засилване на насочването си към цивилни и гражданска инфраструктура, защото това е единствената тактика, която изглежда от нейна гледна точка изглед, да има някакво въздействие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен леко неграмотно "преведената" статия и снимката е на Shahed-129 и то на прототипа :) Като копирате снимки ,поне четете какво пише под тях ;)
119
5
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Поголовният кви-ч по всите "демократични" медии ясно показва, ме дроновете са се превърнали в трън в зад.ника. на "правилните" сили...Колкото и да ни обясняват колко били допотопни, евтини, ограничени и прочие тъпизми.Върхът беше тази седмица, когато мазните лицемери САЩ и Франция поискаха резолюция на ООН, щото Иран нарушавал незнам си какъв член с доставките на дронове.Все едно, че Хаймарси, танкове, гаубици и прочие джепане, доставяни от горните, нищо не нарушават! Щото са за "правилните".
118
8
 
8
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Защото руските оръжия са ***.Защото Украйна печели на бойното поле и нападенията по инфраструктура и евакуацията принудителна на Херсон,са акт на безсилие на ботоксовото джудже.
117
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Те руснаците с тия евтини дронове за 10 дни бастисаха 30% от енергийните мощности на Украйна. След още 10 ще ги превърнат в пещерняци, без ток, течаща вода и отопление. Бързо, лесно и най вече евтино" ---------------------------------------------------- Какави ти още 10? От днес, 20.10.2022 г., бендеровският киевски режим въвежда режим на тока на цялата територия на Украйна.
116
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много просто. Защото са евтини. В сравнение с ракетите
115
1
 
9
 
! Отговори
До131 преди 1 година
Нищо подобно,тоя модел не е предвиден да се изстрелва многократно,това си е баш дрон-камикадзе!
114
0
 
6
 
! Отговори
ема и руски дронове преди 1 година
Ланцет-1По-малка версия на Lancet-3. Той носи 1 кг полезен товар (5 кг MTOW) и има издръжливост от 30 минути. [2] [5]Руските войски в Украйна започнаха да използват модернизираните боеприпаси Lancet с увеличена продължителност на полета до един час и по-мощна бойна глава с тегло над пет килограма, което е с поне два килограма повече от базовата версия на дрона. За удари срещу жива сила се използват "Ланцети" с осколочно-фугасна или термобарична бойна глава, срещу бронирана техника - с HEAT бойна глава.
113
0
 
5
 
! Отговори
шахед 136 преди 1 година
Блуждаещ боеприпас (известен също като самоубийствен дрон [1] [2] [3] [4] или дрон камикадзе [5] [6] [7] ) е категория въздушна оръжейна система, в която боеприпасът се мотае (изчаква пасивно) около целевата зона за известно време и атакува само след като целта бъде локализирана. [8] [9] [10] Влачещите се боеприпаси позволяват по-бързо време за реакция срещу скрити или скрити цели, които се появяват за кратки периоди, без да се поставят платформи с висока стойност близо до целевата зона, а също така позволяват по-селективно насочване, тъй като атаката може лесно да бъде прекратена .
112
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
HESA Shahed 136 (на персийски : شاهد 136 , буквално Свидетел -136 ) е ирански боеприпас с автономен боеприпас с тласкач и опора , официално в експлоатация от 2021 г., разработен от HESA . В основата си той е предназначен да атакува наземни цели от разстояние. Сравнително евтиният безпилотен самолет се изстрелва многократно от пускова стойка (на партиди от пет нагоре) и е проектиран да избягва противовъздушната отбрана и да надвива наземни цели, консумирайки ресурси за противовъздушна отбрана по време на атаката. Дронът беше разкрит през декември 2021 г. чрез публикув
111
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ето снимка на истинските дронове Шахед 136, за пореден път се подигравате на читателите си с лъгливата си пропаганда...https://en.wikipedia.org/wiki/HESA_Shahed_136за сравнение Байрактарчето дето го възпяха в песни укрите е три пъти по-слабо и два пъти по-скъпо хахахаха
110
0
 
7
 
! Отговори
1234 преди 1 година
ако си правя изводи от първата снимка, явно всичко при вас е фейк, ама няма кой да ви го кажее това е дрона който цитирате :https://en.wikipedia.org/wiki/HESA_Shahed_136
109
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ефикасни,евтини и най важното много,за десет дни използване успяха да изкарат над 40 процента от енергийната структура на Украйна!
108
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздравления за достойните изказвания на нормалните евроатлантици преимуществено българи Корнелия Нинова, Стефан Янев и Румен Радев, останалите руско-западни петоколонници закривате си антибългарските партии...
107
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джундорята в ФАЩите са поплъзнали и по детските градини за да ги да напътстват да са безполови, а впоследствие да се самоопределят, кви кви са. Факт.
106
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ава язе каем нещо, а русофилите, веднага минусите и кълъ кълъ кълъ, кат ***! Защо като?
105
6
 
14
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 1 година
Колко сти жалки, за вссеки човек който чете подобни медии систематично... щом едно оръжийци е в украинския арсенал следват хвалебствия, щом е в руския следва за същия тип оръжие подценяване, съмнения колко е ефективно...гербаджийски сайт...
104
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото Просия и дронове не умее да прави, всичкото им оръжие от времето на Сделано в СССР. Путин разсипа Русия, дори най-големите врагове на Русия не успяха да пистигнат, това което Путин пистигна с омаломощаването на Русия, икономически, военно и дипломатически.
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Русия може само водка, от Америка само джендърчета, тургай ги на ушето, да ти пеят.
102
3
 
10
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
Тоя дрон (!!!) е дълъг 3 (три) метра и носи до 40кг товар! Те тия в Холивуд снимат с по-големи дронове. Двигателят който върти перката е просто ДВГ - има го в али експрес!!! ХАХАХА Потърсете MD-550 engine. Това е едно летящо балканче или симсонче. Как няма да е евтин? Тук в БГ може да ги произвеждаме за под 300 лева ХААХАХА
101
6
 
12
 
! Отговори
555 преди 1 година
Иран и Русия са естествени съюзници. И в двете държави гражданите нямат права. В Иран убиват жени защото им се вижда косата, в Русия 10г затвор , ако имаш мнение. В Иран управляват религиозни фанатици, в Русия управляват просто фанатици.