Окаяни условия: Ромите не се интегрират в Европа, особено в България

Най-голям брой от децата на общността у нас и в Словакия не ходят на училище
25 окт 2022 19:20, Петя Славова
263
Окаяни условия: Ромите не се интегрират в Европа, особено в България
Снимка: БГНЕС

Окаяни условия на живот, мрачни перспективи за образование и работа: положението на ромите не се е подобрило въпреки целите, поставени от Европейския съюз за улесняване на тяхната интеграция, според публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.

Ромите "продължават да се сблъскват с шокиращи нива на лишения, маргинализация и дискриминация" навсякъде, отбелязва в прессъобщение директорът на Майкъл О'Флеърти. Политиците в отделните държави трябва да положат "всички усилия за борба с тази непоносима ситуация", добави той.

Документът, базиран на близо 8500 интервюта с роми в десет европейски страни, говори за "недостатъчен и твърде бавен напредък".

Според базираната във Виена агенция 80% от ромите все още живеят в бедност, в сравнение със средно 17% за населението на ЕС. Това число не се е променило от последното проучване по темата през 2016 година.

Повече от половината роми днес живеят във влажни, тъмни помещения без подходящи санитарни съоръжения (спрямо 61% през 2016 г.), а 22% нямат течаща вода (спрямо 30% през 2016 г.). Нивото им на заетост е било само 43% през 2020 г., доста под средното за Европа, което е 72 на сто.

Ромските жени имат очаквана продължителност на живота от 71 години, а мъжете – 67 години, в сравнение със съответно 82 и 76 години за населението като цяло. В образованието числата са драматични: 71% от младите роми напускат образователната система преждевременно, спрямо само 10% за 18-24-годишните в ЕС.

Сред тези, които ходят на училище, много деца на възраст между 6 и 15 години са в сегрегирано училище (52%, в сравнение с 44% през 2016 г.), явление, което засяга особено Словакия и България, предава БТА.

Резултатите от проучването показват "положително развитие в борбата срещу тормоза и насилието, мотивирани от омраза, но без реални подобрения по отношение на дискриминацията".

"Много държави все още не достигат етапните цели, определени в 10-годишния план на ЕС за ромите", който трябва да приключи през 2030 г., предупреждава агенцията за основните права. Организацията се опасява от последиците от пандемията и инфлацията, като напомня, че "уязвимите групи от населението и особено ромските общности" са "първите жертви".

Докладът се основава на проучване, проведено от агенцията през 2021 г. сред роми в Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Португалия, Румъния, Испания, както и в Северна Македония и Сърбия, две присъединяващи се страни към ЕС. В България и Словакия данните са събрани от националните органи с подкрепата на европейската агенция, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
4
 
! Отговори
....... преди 1 година
да вземе да отворим фабрика за *** и ще ги интегрираме бързо, даже ще помогне срещу болестите и на населението в африка :)
209
7
 
2
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен, в България има турци, руснаци, арменци, евреи. На тях и да им посочим вратата, те си имат държави, има къде да отидат сред свои. Ако изгоним ромите, какво става с тях. Хора сме, Християни, не става така. Интеграция като една нация е невъзможна(аз и не го желая), трябва да намерим начина да живеем заедно, не като едно цяло, а заедно. Нещо различно трябва да опитаме, защото от 1000 години нещата с тях не се променят.
208
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре,че ЕС повдига темата ,че нашите политици хич не искат да се борят с проблема ! Просто да направим повечко затвори, да им се взимат децата ,ако имат извършени престъпления и така !...Повече домове за децата и затвори за родителите, и всичко ще е ок.
207
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз много искам да ги интегрираме! Да си плащат данъци, ток, вода и да работят! За всяка кражба в затвора, там задължителни трудови лагери и ще бъдат интегрирани много бързо!
206
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото черните се интегрират в Сащ, толко и "нашите роми" ще успеят някога.
205
2
 
1
 
! Отговори
Кар циро преди 1 година
Глупости отскоро имаме прецедатил на пърламътъ - брата веждю!
204
1
 
18
 
! Отговори
Човека с мустачките преди 1 година
Аз бях на път да ги вкарам в правия път ама евролибералите се разпискаха и сега маннгала, идва в твоя дом, уппложда дъщеря ти, прибира ти всичко и след това те съди за расизъм и посегателство върху откраднатото имущество...
203
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как може да интегрираш "човек", който от малък му набиват в главата че да работиш е позор, че да си бил в затвора е признак че си истински мъж, че Исус Христос е разрешил на цингaнинте да крадат, и че всички са длъжни да му дават всичко.
202
0
 
27
 
! Отговори
българин преди 1 година
До 219 По времето на соца се опитаха.да ги разселват по блоковете , 1 или 2 семейства ! Обаче НИЩО не стана , тия са непоправими !
201
0
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Преди 2010 година, ЕС много гонеше Словакия заради ромите (тогава в Словакия строяха стени около гетата), та на едно събрание на високо ниво пак ги ядат, че разбираш ли права, интеграция, грижа и тнт. Та става словашкият министър и заявява: "НИЕ не можем да решим проблема. ВИЕ ако искате - опитайте, а ние ще ви помагаме с каквото ви е нужно." От тогава, НИКОЙ не повдига този въпрос пред Словакия. Та така с ЕС.
200
9
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
И защо да се интегрират? Бъдещето в ЕС е на ромите и ромския начин на живот. Който се адаптира към него - ще оцелее, който не се - ще изчезне. Дарвин.
199
1
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Има само един път за интеграция, на това племе....,ами не си довърши работата
198
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можеш да заведеш коня до водата, но не можеш да го накараш да пие.
197
3
 
20
 
! Отговори
kazakrav преди 1 година
Сунак да ги вземе да си ги интегрира, ако иска обратна реинтеграция в Индия, Пакистан и в подобни места. Там обезлюдените пространства са големи ще стигнат за най лошите от етноса в Европа. Тук да останат малко за цвят - музиканти, певци, и реално образовани и интегрирани които живеят като бели хора.
196
0
 
1
 
! Отговори
До 229 преди 1 година
Ти *** единички виждал ли си?
195
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте ги, като имат два лева в джоба повече. Веднага се гърми музиката/и то музика да е/, възможно най-отровната енергийна напитка и ходи наперен и гледа надменно. И се почват каси бири и алкохоли и държи всички да разберат, че днес той е много добре. Дори и да искаш да му дадеш пример, да го научиш на нещо, нищо не приема, мисли се за по-тарикат от тебе.
194
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много грешно е да живеят в затворени квартали като Столипиново, Факултета или Надежда в Сливен. Трябва да се разселят и да не са заедно.
193
5
 
3
 
! Отговори
Хелзински комитет преди 1 година
Великобритания ни дава пример за интеграция с новия си премиер.
192
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им турят краен срок за интегриране, например Банго Бацил 2023, после - депортация.
191
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали ви ги пращаме да се интегрират . Защо ни ги връщате ?