България получава още средства от ЕС за бежанците от Украйна

Досега ЕС е осигурил 3,1 милиарда евро военна помощ за Украйна
31 окт 2022 15:24, Елка Василева
56
България получава още средства от ЕС за бежанците от Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат допълнително общо 100 милиона евро за бежанците от Украйна, съобщи днес Европейската комисия.

Още по темата
Държавите ще разполагат с тези средства за продължаване на грижата за бежанците и за осигуряване на храна, превоз и временното им настаняване. Предвижда се средствата да достигнат до граждански организации и местните власти, се посочва в съобщение на комисията.

ЕК уточнява, че ще отпуска средствата според постигнатите резултати, а не според действителните разходи. ЕК допълва, че още 52 милиона евро ще бъдат осигурени за условия за настаняване на бежанците, за лекарска и психологическа помощ. Отбелязва се, че Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия вече са получили за същите цели общо 248 милиона евро.

Говорител на ЕК днес посочи, че досега ЕС е осигурил 3,1 милиарда евро военна помощ за Украйна. Тази сума не включва подкрепата, предоставена на двустранно равнище от държавите в ЕС.

В отговор на въпрос за възможността за бъдещи мирни преговори говорителят поясни, че ЕС би подкрепил всеки, който може да повлияе за постигането на мир. По неговите думи руският президент Владимир Путин трябва да спре войната възможно най-скоро.

Комисията призова днес Русия да преосмисли решението си и да се върне към сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Според ЕК действията на Москва може да доведат до задълбочаване на продоволствената криза. ЕС и ООН съгласуват следващите си решения по този въпрос, заяви говорителят на ЕК. Той уточни, че досега по т. нар. коридори на съпричастието от и към Украйна са били пренесени 29 милиона тона стоки.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
7
 
! Отговори
криворазбрал преди 1 година
До Augusto PinochetПарите ги прибират *** в личните си сметки, а не отиват за държавата. Питай една от тях, кака ти Корнелия.
28
3
 
19
 
! Отговори
за хотелите преди 1 година
Защо настаняват бежанците по хотелите и то в Слънчев бряг? Чии са тези хотели и защо прибират средствата от ЕС дадени за украинските бежанци. Кой е зад тази сделка? Има много начини и места за настаняване, а не в черноморските хотели, където през зимата нямат работа и трябва да ги затворят. Украинците не са виновни. Иначе България има огромна възможност да настани украинците в цялата страна. Защо се оплаквате, че селата ви са празни? Кой е виновен за мизерията и разрухата в тази държава.
27
11
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Само глад и лабут ги оправя комунистите. Да си гледат тяхното канче, не на украинските бежанци.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искаме пари,искаме Наглите,,гост,, да си заминават
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си тръгват,няма да ми правят колония тук тези наглеци.Как пък все по курортите искат да са,явно си мислят да изкарат няколко години на хотел,да чакат войната да свърши.Защо не са в лагерите за бежанци??????? Къде в Европа има Украинци в 5 звездни хотели?
24
1
 
16
 
! Отговори
Опа преди 1 година
10 милиарда от фонда за мир от нашите пари отидоха за Войната и 100 милиона пак от нашите пари за последствията от нея. Ти да видиш математика. Мен никой не ме е питал!
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре е тях да ги няма и нищо да не получаваме!!
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помислих в първия момент, че са се загрижили за нашите пенсионери и деца, а те за бежанците, Пфу, човек колко лесно се заблуждава.
21
3
 
13
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
КОГА ТЪПИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ЩЕ НИ ПЛАТЯТ ОРЪЖИЕТО КОЕТО ИЗНАСЯМЕ ЗА УКРАЙНА - НАЛИ УЖ СЪЗДАДОХА ФОНД - В КОЙТО СЕ ОКАЗА, СЛЕД КАТО ПОЛША ИМ ПРЕДЯВИ СМЕТКАТА, ЧЕ НЯМА ПАРИ И ИСКАТ ДА ПЛАТЯТ НА ПОЛЯЦИТЕ САМО 30% ЗАЩО НАШЕТО ПРАВИТЕЛСВО НЕ ПЕДЯВИ ИСКАНЕ КЪМ ФОНДА НА ЕС ЗА СУМАТА. ВЕЧЕ ВСИЧКИ ЗНАЯТ ЧЕ СА ИЗНАСЯНИ - БОЕПРИПАСИ, МАЩИНИ НА ПЕХОТАТА - БТР И Т.Н. И ПОЧТИ ВСИЧКИ ОРЪДЕЙНИ ОСТАНОВКИ. ПРАВИТЕЛСТВОТО МЪЛЧИ ПО ВЪПРОСА КАТО БИТИ АМБРИАЖИ.
20
3
 
16
 
! Отговори
Тъ по преди 1 година
Тези средства са от нашите пари. Този бюджет не е абстрактен и каква част от разходите покрива?
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се махат от България тези нагли,мързеливи охранени търтеи.не ги искаме
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са жълти стотинки и подигравка, ние сме взели по-малко пари нетно от ЕС за 15 години, колкото ще вземе Укрия само за тази и следващата година без да са внесли 1 стотинка в бюджета на ЕС.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си заминават от тука Наглите урки.До сега са ни стрували повече от 600 милиона лева без винетките и помощите и безплатното здравно осигоряване.100 милиона за 7 държави,разделете го.не стига и за месец за тези хрантутници.Останалото е от нашите данъци,за да може те да ми стоят по курортите на Ол инклузив докато ние работим
16
8
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Който е гласувал за Радев, БСП и ПП сега ще преглъща слюнка пред витрините с храна :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Така им се пада дрътите комунисти. Украинците ще си гледат кефа на Слънчака.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи украинците може да продължават да стоят в 5 звездни хотели, а българите във фургони през зимата.
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А така! Тея дето им дават по 300 лв от наводненията плюс фургон не ги броим за живи, нали ве лицемери?
13
9
 
2
 
! Отговори
До 12 от 8 преди 1 година
Докато има хора като теб, България ще бъде отходен канал на ЕС.
12
3
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
аз!!! и доде има хора де мислят като тебе, бг ще си остане квото е
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя говорител на ЕС явно не осведомен,че България е на червено с едни 300 милиона лева досега!
10
4
 
1
 
! Отговори
получава преди 1 година
ама ние не щем да им ги даваме, искаме ние да си ги лапкаме