"Работя, пазарувам, готвя, прегръщам, целувам се": Живот под руски ракети

Олена описва последиците за семейството си от въздушните удари в Ирпин, Украйна
Обновена: 4 ное 2022 21:21 | 4 ное 2022 20:51, Йоана Цонева
72
"Работя, пазарувам, готвя, прегръщам, целувам се": Живот под руски ракети
Снимка: БГНЕС

В понеделник имахме още една провалена сутрин - поредната масирана атака с въздушни сирени. 11-годишният ми син беше събуден от тях около 7,30 ч. сутринта. Чакахме до 10 ч. сутринта, за да приключи въздушната тревога. Нямахме електричество почти през целия ден, споделя Олена пред в. "Гардиън"

Синът ми се изплаши от експлозиите и каза, че може би не трябва да ходи на училище. Дори когато хладилникът издава шум, синът ми реагира, защото си спомня за ракетите и самолетите. Той не иска да е сам в стаята си след като чуе експлозия.

Преди две седмици със сина ми опаковахме раницата му за ядрена атака, след като училището ни помоли да подготвим такава. Тя съдържа бельо, един комплект дрехи, малка играчка, захранваща банка, вода и закуски. Отидохме до магазина и той сам ги избра: бонбони, бисквити, ядки, сушени колбаси. Той много сериозно държи да не яде от аварийната си раница, като казва, че тя трябва да се пази недокосната. Казах, че училището е подготвило , но той каза, че трябва да се подготви и да има повече вода за всеки случай.

Подписах споразумение да му се дава калиев йодид, ако се случи експлозия, докато е в училище. Децата ще трябва да останат там в приюта, докато правителството каже, че е безопасно да върнеш детето си у дома. Това е много логично, но би било ужасно страшно да си останеш вкъщи, да залепиш всички прозорци и вентилация, знаейки, че детето ти е на училище и ще трябва да се подслони там за известно време.

Имаме късмет, че училището ни се намира в Ирпин - едно от тях беше опожарено, а няколко бяха частично разрушени. Повечето училища са онлайн, защото не разполагат с достатъчно убежища, а има и проблеми с електричеството и отоплението. За децата [вкъщи] е много трудно, когато няма интернет. Някои родители трябва да отидат на работа и да оставят децата си вкъщи без мобилна връзка.

Нашето училище наскоро закупи голям генератор - не всички училища имат тази възможност. В класните стаи прозорците са натъпкани с чували с пясък, така че няма достатъчно светлина, ако няма ток.

Децата казват, че им е омръзнало да слушат за войната. Те не могат да размишляват върху преживяванията си толкова, колкото възрастните - не знаят какво да правят със ситуацията. Искат да играят видеоигри, нещо, което да съсредоточи вниманието им и да не мислят.

Синът ми беше много разстроен във вторник, когато се върна от училище около 17:00 ч. и видя, че е тъмно. Той започна да плаче, отчасти защото беше гладен. Беше загрижен за това как да си напише домашното, така че първо го нахраних, за да се почувства малко по-малко нещастен, а след това започна да зубри стихотворението, което му беше зададено. Той си легна, преди да се включи електричеството.

Аз съм преводач и ми се налага да работя онлайн - само че в момента работя. Съпругът ми е адвокат и почти няма работа в момента. Наистина трябва да запазя тази работа, а това е трудно, когато нямам ток през по-голямата част от деня.

Когато нямаме ток, нямаме и отопление. В момента е доста топло - повече от 10 градуса, но може да е и под нулата. Нашето правителство очаква, че ще продължим да имаме масирани нападения. Ако искате да си купите нещо като захранваща банка, е много трудно, защото всичко е разпродадено. Имаме слънчев панел и акумулатор, който може да захранва нещо малко, например лаптоп.

Напуснахме Ирпин в началото на войната. Имахме романтични представи за войната - мислехме, че ще имаме достатъчно запаси и ще можем да помагаме на другите, но от самото начало беше много трудно. Експлозиите бяха много силни; самолетите летяха толкова ниско, че можехме да видим лицето на пилота. Заминахме, без да опаковаме, просто взехме каквото можехме. Аз и синът ми останахме в Швеция почти пет месеца; съпругът ми се върна, за да помага с хуманитарна помощ. Само двама от съседите ни останаха.

Синът ми много искаше да се върне при баща си и приятелите си - върнахме се в средата на юли, веднага щом имахме ток. За малките деца е по-лесно да усвоят друг език, но той не можа - наистина беше трудно да ходи на училище там. Чувстваше се много потиснат.

В момента в Ирпин има предимно повредени сгради. Мислех си, че ще е много трудно да видя това, но тъй като психически трябва да се адаптираме и да оцелеем, сякаш не можем да го възприемем като реалност.

Животът на сина ми е като обикновено - стараем се децата ни да продължат всички свои занимания, като спорт и музика. Опитвам се да се концентрирам върху задачите си и да не мисля за бъдещето. Но когато чета книгата си и си мисля за бомбите, които летят някъде, това наистина е много сюрреалистично. Отивам в едно танцово студио и там всички тези жени танцуват, казвайки, че все още трябва да се движим и да поддържаме форма. Това е наистина впечатляващо.

Между всичките ни силни вълни на военни чувства все още трябва да живеем нашия мирен живот, който е прост и много подобен на вашия: работим, пазаруваме, готвим, прегръщаме се, целуваме се, учим децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
1
 
! Отговори
Добърден преди 1 година
Защо 8 години не попитахте хората обстрелвани от укрите и избивани от хашагите от Азов как се живее.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
таково име олена съществува само в укропия и володомир а и още олександър кучетата ги изядоха тези от бендера дано смърта да им скоро
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отидохме до магазина и той сам ги избра: бонбони, бисквити, ядки, сушени колбаси.в донбас и това го няма много сте глезани ваще бендерчета. за бендерите има за републиките нема стига си плакала като вдовица за ......чакаме да се предадете на ру ия ла свърши тази братоубииства кукло.мъжът ти само е за военен трибунал
52
7
 
10
 
! Отговори
До Укро феновете преди 1 година
Каква драма само ? Направо се расплаках. А всъщност статията много добре описва "живота" на руското население в Донбас през последните осем години, но има и още. Нацистите избиваха жени деца и горяха живи хората само защото говорили на руски !? Интересно ""демократичната" преса как не се притесни от това толкова време ?
51
4
 
2
 
! Отговори
ДО 58 АХ ТИ ДОПИРАЧО преди 1 година
ДО 58! АХ ТИ ПЕР....И ДОПИРАЧО! ЗНАЧИ НИЩО НЕ ДАВАШ, ПРИВЕДЕНА ПОДЛ..А СИ (ПО МИТРОФАНОВИЯ ИЗРАЗ). ГОНИШ ЗАПАДНИ ИНВЕСТИЦИИ- САМО В ДОБРУДЖА 3 ОТ НАЙ- ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ ЗА КОЛИ ИЗГОНИХА ТА ТЕ ОТИДОХА В РУМЪНИЯ, НЕ ДАВАШ ОРЪЖИЕ НА ЕДНА НАПАДНАТА СТРАНА, САМО СИ ПРИВЕДЕН, ПРИВЕДЕН, ПРИВЕДЕН И РЪЦ, РЪЦ,РЪЦ ОТ ГОЛЕМИЯ БАРАТ, А ИСКАШ ЛОШИЯ ДА ТЕ ХРАНИ. ПОГЛЕДНИ БИВШИТЕ СОЦ. НА СЕВЕР И ЗАПАД ОТ ТЕБ.
50
3
 
6
 
! Отговори
КовиТ Зеленайсет, преди 1 година
широко рекламиран,силно заразен,натрапчива и досаден! Лекува се с бутона за изключване на ТВ дистанционното...
49
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗЕЛЕНАТА УКРОСКА ЧУМА Е ПЛЪЗНАЛА ПО ЦЯЛА ЕВРОПА.ЕВРОПЕЙЦИТЕ МАСОВО ПЛАЩАТ ГОЛЕМИ СМЕТКИ ЗА ТОК,ВОДА,НЕВИЖДАНИ НИВА НА ИНФЛАЦИЯ.НАС КОЙ ЩЕ СЪЖАЛИ????????
48
6
 
9
 
! Отговори
Ракети и бомби преди 1 година
Не разбрахте ли, че тук прозападната пропаганда не върви, защо продължавате да пишете глупости? Както вървят нещата, ракети и бомби ще започнат да падат и върху вашите ***, селски кратуни, сред като толерирате подобен парламент, който освен връщането на хартиените бюлетини и купуването и продаването на избори, упорито се опитва да въвлече тикволандия във война срещу най-голямата ядрена държава .
47
4
 
13
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
А Гардиън ще напише ли такъв трогателен разказ за Донецк или Луганск...?
46
4
 
9
 
! Отговори
Пресна пропаганда преди 1 година
"Който има медия - дои млеко! лап лап! " - (по Гръга Питич)
45
4
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Така,така...Каквото посяхте,това ще пожънете.
44
4
 
11
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Живота под руски ракети е същия като живота под демократични ракети.-Божинката
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злобата-повод за национална гордост на некаилния вечно българин!Позор,на хора,живеещи в условията на война искат да извадят очите!
42
8
 
5
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Мдаа...не ми се мисли ако късокракия исполин от Кремля, го набарат майките от Русия и Украйна какво ще го правят!
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък издържам майка си- тя е инвалид и взима 320 лева пенсия..Имаме роднини в Западна Украйна- много бо богати са от нас! Дори и сега имат къща и работа, две коли и два апартамента в града. Даже ни пратиха храна по бежанци от Украйна!
40
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сестра ми е безработна и взима 40 лева помощ и аз я издържам..Украинските бежанци в БГ получават повече пари!
39
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки човек страда когато неговата държава не го зачита. В България не се зачитат човешките права, а само законите на ЕС, защото политиците прибират милиарди от Европа!
38
6
 
10
 
! Отговори
Германка преди 1 година
Ходя на рабата с хронични и нелечими болки всеки ден за да плащам 50% данъци на държавата за на издържа 1 милион сирийци и 1 милион украинци! От работа и болка не мога са имам деца, но за това пък издържам много чужди!
37
5
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Зная, че украинците страдат, обективният факт е такъв, това е най-голямата трагедия. Обаче човешкото страдание в днешни дни се използва цинично от сайтовете, социалните мрежи и телевизиите за манипулация и пропаганда. Тоталната манипулация е Русия е агресор, Украйна е невинна жертва. Истината е по-сложна. Украйна е жертва на угодничеството на Зеленски спрямо САЩ и Запада. Но кой да ти мисли и да ти го каже, щом във всички медии работят безотговорни манипулатори.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък не се прегръщах и целувах дори докато бях омъжена, сигурно съм кралска особа или е имало война.