МВФ: Няма как развитите страни сами да се борят срещу климтичните промени

Най-уязвимите хора и общности плащат цената, твърди Гутериш
7 ное 2022 17:37, Йоана Цонева
17
МВФ: Няма как развитите страни сами да се борят срещу климтичните промени
Снимка: БГНЕС

Публичната помощ и финансирането от правителствата на развитите страни сами по себе си няма да бъдат достатъчни, за да покрият недостига на финансиране по инициативите за борба с изменението на климата в развиващите се страни. Това заяви пред Си Ен Би Си управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Тя е категорична, че са необходими са повече частни инвестиции, за да се помогне на развиващите се страни да постигнат климатичните си цели.

„Никога няма да покрием този недостиг, ако разчитаме на щедростта на богатите страни, тъй като той е твърде голям, за да бъде адресиран с публично финансиране“, каза Георгиева в интервю за медията по време на срещата на върха на ООН за климата COP27 в египетския курорт Шарм ел-Шейх

„Така че най-важното тук и през следващите месеци е да работим неуморно за създаване на възможности за частни инвестиции в развиващия се свят“, добави тя.

Преди срещата на върха Организацията на обединените нации призова за „увеличено финансиране и прилагане на действия“, за да се помогне на уязвимите нации да се адаптират към извънредната климатична ситуация.

„Промените в климата нанасят удар след удар върху човечеството, както видяхме през 2022 г.“, каза изпълнителният директор на Програмата на ООН за околната среда Ингер Андерсен, давайки за пример опустошителните наводнения в Пакистан.

Уязвимите и развиващите се страни ще се нуждаят от между 160 и 340 млрд. долара до края на десетилетието, за да направят промени, свързани с климата, и до 565 млрд. долара до 2050 г., се казва в доклада на ООН.

„Нуждите от адаптиране в развиващия се свят ще скочат рязко до 340 млрд. долара годишно до 2030 г. Въпреки това подкрепата за адаптиране днес възлиза на по-малко от една десета от тази сума“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

„Най-уязвимите хора и общности плащат цената. Това е недопустимо“, добави той.

Защо развитите нации трябва да се борят с климатичните промени

В интерес на развитите икономики е да помогнат на развиващите се страни да постигнат целите си по отношение на изменението на климата, каза Георгиева, посочвайки стабилността като ключова причина.

„Ако позволим на климатичните сътресения, отново и отново, да опустошават бедните страни, ние допринасяме за нестабилността, която Европа усеща много силно, особено когато миграционните потоци се увеличават“, каза тя.

Още по темата
Стабилността тези държави гарантира и търговията между развитите и развиващите страни, каза Георгиева.

„Ако искате вашите икономики да изнасят в тези страни, там трябва да има просперитет и стабилност“, каза Георгиева.

Прекъсванията във веригите за доставки, причинени от събития, свързани с изменението на климата, могат да представляват по-голям риск от този, породен от пандемията, добави тя.

Трябва също така да има по-голям тласък, за да се накарат предприятията в развитите страни да бъдат отговорни за намаляването на емисиите, а данъците и регулациите са инструментите, които правителствата може да използват за тази цел, каза още шефът на МВФ.

„Трябва да признаем, че изоставаме много от позицията, която трябва да достигнем, за да защитим благополучието на нашите деца. Ако погледнете това десетилетие – 2020 до 2030 г. , трябва да намалим емисиите с някъде между 25% и 50%. Те обаче продължават да растат“, добави Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, я, Сталинка взе да разбира от икономика. Аман от парашутисти-номенклатурчици на властови позиции
14
0
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Неравна битка е да се бориш срещу прилива, срещу изгрева на слънцето и срещу климатичните промени. Неравна и невероятно глупава.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой трябва да им помага на развитите страни за тази борба с промените дето сами са причинили с развитието си,сега искат всички да се заемат да чистят *** след тях,а те да си шляпат в басейните и да викат-леле колко мръсен е света извън нашите държави
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто трябва всичките да ви изритаме от публичното пространство и ще видим как изведнъж измислените ви проблеми с климата ще изчезнат с един замах, както и измислената ви пландемия изчезна, когато почна войната.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА КАК ВИНОВНИТЕ ЗА КЛИМАТИЧНАТА КАТАСТРОФА ДА СА ВИНОВНИ, ТАКА ЧЕ БРАТЯ ПОТЪРПЕВШИ НАПРЕД НА ГОСТИ НА БОГАТИТЕ ВИНОВНИЦИ !!!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, как да не повярва човек, щом и тя го казва!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Квоооо?!?
8
1
 
8
 
! Отговори
Сталинка: преди 1 година
"Бедните държави трябва са плащат на богатите държави за да живеят добре и да поддържат висок стандарт!" И после да ни сочат с пръст колко сме жалки, бедни и нещастни и че не спазваме евроGейските ценности! Удобна колония с подходяща за експлоатация територия, подчинено местно население и пр0дажни политици,които са като магистрални труженички и винаги отговарят с "Йес!", каквото им се поиска.Никой в ЕСССР няма нужда от българи,а само от послушна амофрна маса, без критично мислене и воля!
7
0
 
8
 
! Отговори
Сталинка Какалинка преди 1 година
Няма как подчовечката на снимката да каже каквото и да е смислено и умно.
6
0
 
9
 
! Отговори
процедурно питане преди 1 година
кога ще видим всички политици да да пеш или с колело заради климата де..
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези "климатични промени" не разбрахте ли къде да си ги завирате? Разбирам да сме слепи и малоyмни, но не сме! Плановете на глобалистите ги знаем още от началото на измислената "пандемия" - съсипване на икономиката и ограбване на населението. Никой нищо няма да ви плаща повече за нищо. Ако искате да "подпомагате" поредната ви нагла измишльотина си я плащайте от личните ви сметки, които напълнихте с милиарди от "ваксините" и "войната".
4
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 година
ехо вие в час ли сте.. Путин говори за ядрена зима вие се занимавате с глупости и ядете европейски пари?!?!?!
3
0
 
13
 
! Отговори
Донки Хот преди 1 година
Борбата с климата е като битка с вятърни мелници! ТЕ ви карат да се борите с тях, докато ви обират парите! А свободата, Санчо, е най-великото нещо на този свят!
2
0
 
18
 
! Отговори
Walter E. Kurtz преди 1 година
Ммм обичам миризмата на лъжлива климатична пропаганда на здрачаване
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благополучието на ТЕХНИТЕ деца не ни интересува. Искат да избият НАШИТЕ деца с ваксини, маски, G5 и т.н. Вместо да изпразнят Африка и Азия, където се плодят като ми шки, унищожават бялата раса, която може да е конкурентна на юдейските заговорници