Столтенберг: Войните са опасно нещо и се случват грешки

Войната в Украйна трябва да приключи на масата за преговори
17 ное 2022 11:06, Йоана Цонева
49
Столтенберг: Войните са опасно нещо и се случват грешки
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че войната между Русия и Украйна ще приключи с мирни преговори.

В интервю за "Би Би Си" в сряда вечерта Столтенберг каза, че ако Украйна спре едностранната съпротива, тогава Украйна ще престане да съществува като независима и суверенна държава. Затова решението за прекратяване на войната трябва да бъде, според него, взаимно.

"Всички искаме мир и разрешаване на конфликта чрез преговори. Но в същото време трябва да разберем, че ако Русия и президентът Путин спрат да се бият и Украйна също спре да се бие, само тогава ще има мир", каза Столтенберг.

В Киев отхвърлят подобен подход, тъй като смятат, че спирането на военните действия и започването на мирни преговори ще доведе до замразяване на конфликта, което ще обезсмисли последните успехи на украинските войски, ще определи нова демаркационна линия и ще даде на Русия необходимите отсрочка, за да възстанови боеспособността си и да повтори нахлуването от нови граници.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява, че преговорите с Москва са възможни само след като всички руски войски напуснат напълно окупираните територии.

Още по темата
"В един момент тази война най-вероятно ще приключи на масата за преговори, но знаем, че резултатът от тези преговори е тясно свързан с баланса на силите на бойното поле", добави генералният секретар на НАТО.

В интервюто за 'Би Би Си" Столтенберг говори и за инцидента с ракетата, избухнала на територията на Полша, като в общи линии повтаря същите думи, които се чуха през деня от други западни лидери.

"Най-вероятно това е украинска ракета за противовъздушна отбрана", каза той, докато продължаваше разследването на взрива близо до украинската граница.

Той каза, че разследването, което трябва да установи обстоятелствата около инцидента и собствеността на ракетата, убила двама души в Източна Полша, все още продължава и е преждевременно да се правят окончателни заключения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
10
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Нато е силна организация,но срещу държава,като Русия ще мирува докато е възможно.Абсолютно неприемливо за тях е да падат бомби в Норвегия,САЩ и Израел а ще падат със сигурност.
36
1
 
5
 
! Отговори
грешката преди 1 година
да, съгласен съм, и Путин погрешка зави и влезе в Украйна, че му и хареса, та поостана, но грешки стават, нали така Столтенберг?!
35
0
 
19
 
! Отговори
Жоро Игнатов преди 1 година
Дори този ръб на снимката не може да повярва каква глупост направиха безмозъчните укропитеци. Сега се всички се обясняват като ученички.
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Украйна прави пакости, а Русия е виновна. Тогава Русия трябва да вкара в правия път Укайна, за да не прави повече така.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хохлите да пордължават да провокират, па после риват: ама бият ни. Ами шъ ви бият. Я. И поляците ще си го получат за маскираните натовски войници като наемници. Само, че от самите украинци.
32
3
 
4
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен35 Защо набъркваш НАТО? Руснаците не им правят нищо на тях! Украинците се опитват да ги изманипулират НАТОвците, но това да не са ти българите, значи...Според мен, НАТО ще постигне голям успех ако успее да постави Украйна и Русия на масата за преговори...Но трябва да има и медиатор, може би - иначе тези ще се изпокарат и ще хвръкнат отново да се бият - какво можеш да очакваш от едни руснаци /украинците са същите, всъщност и те са руснаци!/..Руснаците се бият за щяло и нещяло...
31
0
 
8
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Бря... Не думай... Нещо май не вървят нещата...
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава разпуснете нАТО! Ти самият си с изтекъл мандат.
29
0
 
16
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Ако Украйна мисли, че Русия няма да ги размаже,лъже се,според мен!Колкото повече мръсотии стоварват украинците на руснаците,толкова повече ги ожесточават и толкова повече отдалечават края на войната..Защото украинците използват не само лъжи и манипулации-те не се бият коректно,използват криминални начини за борба с руснаците,използват своето население за жив щит,въоръжават дори децата, правейки ги по този начин военни мишени..Не мисля, че руснаците искат Украйна - иначе нямаше да вземат Крим
28
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ние от 8 месеца пишем да се седне на масата за преговори и мир ама кои слушаважното е впк на сащ да пълни гушите на конгреса и сената е не ги ли напълниханаи после в полша има много събрано оръжие това е много опасна точканато и ес са терористични организации и трябва да се забранят
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 година
Зеленото човече е пътник вече, както и кулеба, и всички министри..... Ще има някакво нареждане от нато и сащ.
26
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой вече не се интересува, че окупаторите изтреляха над 100 ракаети по жени и деца, преди дни. Цялто внимание е насочено към някакъв сразрушен полски свинарник
25
1
 
13
 
! Отговори
Слава на Русия-Путин преди 1 година
Ставят грешки така е,но вас не ви стиска да нападне те Русия,нали сте много силни НАТО и прочие, ама се искат топки!Дадохте задна за да си спасите задниците от Тополите и Сарматите!
24
0
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Бахтий грешката!Вместо на изток да обърнат ракетата на запад!Тия урки компаси нямат ли?Съвсем умишлена провокация е!
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами че тя Русия спря да се бие, дори се отегли от Херсон. Но Украинците неспират.
22
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стават грешки, сигурно скоро в кремъл ще падне нещичко
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно стават грешки, ама добре, че Зельо я направи, на него му е позволено. Ако беше Путин, не ми се мисли.....Петорните стандарти работят по всяко време, и по време на война.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чл5 срещу Украйна Оказа се, че няма военни,, които да знаят как действа ракета С300 тогава Нато да се разпуска
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ракетите искат да си се върнат в Полша , нали са от там !
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша да им дава още оръжие , за да може Зелето да им ги връща , явно не са КАЧЕСТВЕНИ , защо Полша си пробутва старите некачествени оръжия!