Столтенберг: Войните са опасно нещо и се случват грешки

Войната в Украйна трябва да приключи на масата за преговори
17 ное 2022 11:06, Йоана Цонева
49
Столтенберг: Войните са опасно нещо и се случват грешки
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че войната между Русия и Украйна ще приключи с мирни преговори.

В интервю за "Би Би Си" в сряда вечерта Столтенберг каза, че ако Украйна спре едностранната съпротива, тогава Украйна ще престане да съществува като независима и суверенна държава. Затова решението за прекратяване на войната трябва да бъде, според него, взаимно.

"Всички искаме мир и разрешаване на конфликта чрез преговори. Но в същото време трябва да разберем, че ако Русия и президентът Путин спрат да се бият и Украйна също спре да се бие, само тогава ще има мир", каза Столтенберг.

В Киев отхвърлят подобен подход, тъй като смятат, че спирането на военните действия и започването на мирни преговори ще доведе до замразяване на конфликта, което ще обезсмисли последните успехи на украинските войски, ще определи нова демаркационна линия и ще даде на Русия необходимите отсрочка, за да възстанови боеспособността си и да повтори нахлуването от нови граници.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява, че преговорите с Москва са възможни само след като всички руски войски напуснат напълно окупираните територии.

Още по темата
"В един момент тази война най-вероятно ще приключи на масата за преговори, но знаем, че резултатът от тези преговори е тясно свързан с баланса на силите на бойното поле", добави генералният секретар на НАТО.

В интервюто за 'Би Би Си" Столтенберг говори и за инцидента с ракетата, избухнала на територията на Полша, като в общи линии повтаря същите думи, които се чуха през деня от други западни лидери.

"Най-вероятно това е украинска ракета за противовъздушна отбрана", каза той, докато продължаваше разследването на взрива близо до украинската граница.

Той каза, че разследването, което трябва да установи обстоятелствата около инцидента и собствеността на ракетата, убила двама души в Източна Полша, все още продължава и е преждевременно да се правят окончателни заключения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1999 година ако ракетата беше прелетяла над боровата гора, щеше да се взриви на центъра на Трън ... за късмет лошия Тодор Живков не сечеше гората а я залесяваше демокрадите днес да я крадат и секат... Та ракетата удари върховете на боровете и се взриви, иначе ставаше най-голямата национална трагедия на прехода и едва ли България щеше да влезе тихомълком в блатото на НАТО. А на референдум при такава ракета трудно щеше да събере проценти... освен с машините на Продължаваме подмяната.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия разчита и на такива грешки , никакви преговори !Украйна да си сърба попарата , не е в ЕС .
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо Украйна трябва да съществува в сегашния си насипен вид? Да подписват капитулация укрите и това е. Зелето може да спре войната с един подпис.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми в Киев температурата падна под 0 градуса, ток нема, водата е кът, храната безбожно скъпа, запасите оръжие дето НАТО да праща попривършиха преди да свършат ракетите на Русия май наистина е време за преговори ама не знам какво ще рече киевския фюрер.
13
0
 
20
 
! Отговори
след Г20 преди 1 година
явно им стана ясно че 'целия сват' не се сътои от наглосаксите, Сега разбират че 'опасното нещо' може да не им донесе победа!
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали Украйна побеждава??!? Какви преговори??!? Оставете Украйна да победи и давайте оръжия толкова колкото е необходимо! Не извъртайте палачинката де по смело с победите напред!
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно,една заблудена ракета разбули цялата жалка система на лъжи в НатоТе се уплашиха.Не са готови,не могат и не искат да воюват.Няма да се учудя ако Путин ги нападне сега.Първо Афганистан,а сега и това.Буквално се държат като удавници за сламка за Зеленски.Но и него предадоха вчера.И тия ще ни пазят?!!Боже ,мили!
10
0
 
20
 
! Отговори
опасно нещо преди 1 година
Дракона се пробужда, а със мечката не можаха а се справят - опсано си е!
9
0
 
25
 
! Отговори
миличкия запад преди 1 година
Помните ли през 1999 година случайната грешка на нато как с ракети удариха точно телевизията в Белград и китайското посолство...
8
0
 
22
 
! Отговори
Почнаха преди 1 година
Захладня - НАТО не спечели, сега почват да мрънкат за преговори... искат да запазят огнището пред вратата на Русия, не се знае кога пак ще им потрябва а затоплят конфликта!
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До вчера говореше, че войната ще се реши на бойното поле, днес обърна палачинката. Що така?
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда, а руснаците току що пак започнаха да изключват тока в Украйна.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ау, ти да видиш, случвали се грешки. Защото се оказа, че двамата фермери са убити от украинска ракета. Ако беше от руска щеше да има вой до небесата, заплахи, санкции и т.н. Ама нищо, украински ракети е позволено да убиват поляци...то просто е грешка.
4
0
 
20
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Нали уж на фронта щеше да се решава проблема ? Нещо рязко обърнаха посоката...
3
0
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НАТООВЦЕТЕ СЕ БИЯТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПОКРАЙНА !!! СРЕЩУ РУСИЯ !!!
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как да приключи като още не е започнала.Нали Русия се опита да првговаря и ви каза да се изнасяте от източна Европа.Вие се хилихте.Сега искали преговори.Или влизайте в Крим и победете Русия или напускайте изт.Европа.Друг път няма!
1
0
 
23
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
Излязоха изборните резултати в САЩ и обърнахме палачинката за масата и преговорите. Надявам се тази война да приключи скоро.