Берлин: Очакваме анексиране на Тайван от Китай до 2027 г.

Китай стана най-големият търговски партньор на Германия през 2016 г.
1 дек 2022 18:58, Йоана Цонева
37
Берлин: Очакваме анексиране на Тайван от Китай до 2027 г.
Снимка: БГНЕС

Германия очаква Китай да анексира Тайван най-късно до 2027 г. Това съобщават "Ройтерс" и новинарският портал "Пионер", позовавайки се на класифициран документ, одобрен от германското министерство на икономиката.

Съгласно доклада Берлин е загрижен и за влиянието на Китай върху икономиката на страната.

Посочва се, че министърът на икономиката Робърт Хабек иска да направи Германия по-независима от Китай по отношение на търговията, като се съсредоточи върху алтернативни пазари, като Азиатско-Тихоокеанския регион, Латинска Америка и Африка.

По-рано "Ройтерс" съобщи, че Германия се стреми да намали зависимостта си от Пекин и разработва нова стратегия за Китай. Това обаче може да се окаже трудна задача предвид дълбоките търговски връзки между най-големите икономики в Европа и Азия.

Като част от стратегията Берлин предвижда да създаде стимули за германските компании да инвестират извън Китай.

От началото на годината Германия е предоставила 29 милиарда евро гаранции за инвестиции на предприятия, по данни на Министерството на икономиката.

В документа от 100 страници се призовава за диверсификация на търговските отношения далеч от Китай и за нов "технологичен суверенитет".

Още по темата
Докато Китай намалява зависимостите си, икономическото му значение за ЕС и Германия продължава да нараства, се посочва в доклада.

Китай стана най-големият търговски партньор на Германия през 2016 г.

Германските производители на автомобили имат силно присъствие на китайския пазар, като Volkswagen реализира около половината от печалбите си именно там. Германия и Европа разчитат на Китай и за определени суровини, като например редкоземни елементи.

По отношение на Тайван, островът живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
Германия НЯМА наборна военна служба. Отменена е със закон от 2011г. ВЪПРЕКИ мнението на Меркел. Много се съмнявам,че са в състояние да съберат сериозна армия въобше. При наследничката на фон дер Лайен като военна министърка беше направена ревизия за първи пътт ор 30-тина години и се оказака ОГРОМНИ липси, а съшо явни нацистки структури. Ситуацията се размина публично само с известни уволнения от страх пред международен провал, масрочиха "нерки и проверки".
29
0
 
0
 
! Отговори
23 до 30 преди 1 година
Точно така. Източник е официала немска медия . От днес. Отдавна пиша тук, че Германия почти няма армия. Резултат от наложените клаузи след капитулацията на Хитлер.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анексиране? Нещо като Пловдивска област анексира Варненска?
27
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайван си е част от Китай. По време на гражданската война прозападното правителство губи срещу комунистите и бяга на острова. От тогава запада поддържа отцепническата политика на измисленото "тайванско правителство".....
26
1
 
2
 
! Отговори
aleman преди 1 година
#23: Що за глупост, "14 000 войници" ти бил ли си поне в първи клас?
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колонията на Америка Германия ,да трае.Рамщайн си е анклав с доларова разплащателно система,американски училища,и магазини .Вие сте никои
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може да анексираш територия, която по документи си е твоя? Тези за кухи ли ни взеха?
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие как си анексирахте DDR,а ?Що и Китай да не може?
22
8
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Сега имали 14 000 войници, постепенно щели да стигнат до 30 000 ----///----- Толкова са преценили, че им трябва. Ако се наложи, могат да мобилизират 100-200 хил. Германия има наборна служба и резервът им е голям. Но за какво км е армия, когато Просията няма да стигне и до Днепър.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опасенията на немците са, че когато Китай направи опита за андксия, ще бъде санкциониран. Затова правят сметки, как ще се оправят без китайските си филиали, а не че някой ще им вземе Тайван.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По думите на военната им министърка Германия е дала по-голямата си част от оръжието си, с което в момента разполага, за Украйна. Още : няма да може да отдели 2% от сегашния бюджет да отива за армията. 3. Сега имали 14 000 войници, постепенно щели да стигнат до 30 000 ( Те имат мисии по света, например в Африка) Направете сметка колко нищожно е това в сравнение с употребеното, унищоженото и използващото се в момента в конфликта на североизток. И какъв е европейският потенциал на НАТо
19
2
 
8
 
! Отговори
Карлуково преди 1 година
По същия начин ФРГ анексира ГДР против всички споразумения за капитулация на нацистка Германия. Против волята на една от държавите победителки Англия изразено от премиера тога Маргарет Тачър.
18
11
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Китай и Северна Корея са като Просията и Беларус. И там има едни Лаос, които са някакви китайски постилки, еквивалент на Сърбия или България. Останалите всички са СРЕЩУ Китай - Виетнам, Филипини, Южна Корея, Япония, Австралия. Така, както Просията си загроби сухопътната техника в Украйна, така Китай ще си загроби флота в Тайванския проток.
17
5
 
3
 
! Отговори
До смях преди 1 година
Много си прав! Ако Китай се управляваш по Тайвански модел, отдавна да са недостижими икономически!
16
4
 
5
 
! Отговори
смях преди 1 година
Германия, трябва да се притеснява Тайван да не анексира Китай. Тогава ще видят кон боб яде ли .
15
8
 
8
 
! Отговори
хегемона се срина преди 1 година
Значи очакваме гражданска война в краварника - като каубоите почнат да се стрелят, Тайван без да прави глупости като тези от Укропитекия ще се присламчат до Китай. ДО тогава Русия ще е обърнала картите на световната пазарна икономика и вече страните с ресурсите няма да са под картелния гнет на "цивилизования свят"? Така ли да разбираме?
14
0
 
1
 
! Отговори
До Сата Нато преди 1 година
И опит няма да направят, защото са умни!
13
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде буташ терористична Русия? Те са едно джидже, за нищо не стават. В света ще има две супер сили Китай и САЩ и другите по-малки и средни държави. Русия дори административно не е държава а федерация съставена от завладени народи. Гледай, като тръгнат да се освободжатават. Ще е интересно. Както и Китай като тръгне да си връща завладените от Русия северни земи. Да не е и по-рано от Тайван.
12
9
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Няма да анексира, а ще направи опит да анексира. И опитът ще завърши като руския опит с Украйна.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и Русия като много знаят ще се състезават за вниманието на Китай, а пуделите Франция, Англея и Германия вместо да ги разтърват решиха да разпалват конфликта докато целия останал свят се смее на европейските "културни ценности".