Зам.-председател на ЕП е сред задържаните в Брюксел, в ареста са и евродепутати

Подкупите са опит за намеса в политиката на ЕС от страна на Катар
Обновена: 10 дек 2022 14:58 | 10 дек 2022 14:55, Анисия Иванова
134

Заместник-председател на европарламента е сред задържаните в Брюксел предполагаеми участници в международна схема за корупция и пране на пари. Запечатани са и офисите на асистенти на двама евродепутати.

Белгийската прокуратура съобщи за петима арестувани във връзка с разследване, започнало в средата на юли. Сред тях е и 44-годишната Ева Кайли. Тя е бивш водещ на гръцка телевизия и сегашен заместник-председател на Европейския парламент.

В ареста е и бивш евродепутат от групата на Социалистите и демократите в ЕП. Всички останали, без Ева Кайли, са от италиански произход.

В хода на антикорупционното разследване са претърсени 17 домове, от които са иззети 600 хиляди евро в брой, документи и мобилни телефони.

Още по темата

"Прокуратурата е образувала досъдебно производство още преди няколко месеца. Става дума за корупция, пране на пари и престъпна група за подкупване на евродепутати от страна на държава от Персийския залив. Смятаме, че подкупите са опит за пряка намеса в политиката на Европейския съюз", заяви говорител на белгийската прокуратура.

След съобщенията за ареста на Ева Кайли председателят на гръцките социалисти Никос Андрулакис написа в Twitter, че тя е изключена от партията.

Според белгийски медии държавата от Персийския залив, която стои зад опита за търговия с влияние, е домакинът на Световното първенство по футбол - Катар.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
преди години цялата ек подаде оставка заради корупция сега заради ваксинитезащо не проверяват какво е поръчано и на кого какво е платено защо не направятфинансов одит на украина да се види къде са траншовете от ес и кои разрешава дасе пращат нашите пари безконтролно
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бели мразят бели, макар и да е виновна за нещо, те така ви биха генофонда глуаци ви с глуаци
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС отдавна е нужна Реформа! Смяна на политици и политики! Ето че и самата Меркел призна в "ефир" ,че Политиката на ЕС спрямо Русия,Не е била коректна! Ето че Оплюваният и хулен Путин от цял свят,просто се оказва Прав! Колко ли неща е сътворил още ЕС,под "мъдрото ръководство" на "лидерите" си??!-:(( Лицемерието в Брюксел,бавно започва да излиза на яве! Това ли е днес Нашият ЕС? Различни мнения за самият него,на граждани в Източна,централна и Западна Европа!-:((
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А най-голямата престъпничка бурсула кога
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В един справедлив свят целия европейски парламент щеше да бъде в ареста, а не само някакваПикла
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е фейк!!! Невъзможно е служители на бялата сила да са престъпници, освен ако...не са агенти на Путин и Русия! Да ги пращат при властелина на Джавелините - Зеленски. Ще бъдат овъзмездени подобаващо. Помните ли как един колоездач, състезавал се от името на Св. САЩ, 7 пъти печели Тур дьо Франс с допинг, а после се оказа, че е руски агент! Същото и с един чернокож канадски спринтьор - руснак бил неговата м...
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ли и Кирил Петков ще го задържат за аферата Джемкорп. Нека ЕК покаже, че няма двойни стандарти и да разследва крадливата партия ПП в България!
76
0
 
2
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Това е истинското - без маска и без грим-лице и "душа" - на гърчолята. Даже нещо много по-долно, подло и продажно ще открият разследващите на позора на Еврогейт. За да ги види целия свят що за стока са.
75
1
 
6
 
! Отговори
GREVIO преди 1 година
Никакви арести за жени! Те са само ангелчета и жертви на насилие!
74
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Е това е, сега нека холандците искат Гърция и Италия да бъдат изгонени от Шенген, защото точно от тях е големия приток емигранти към сърцето на Европа а не идват от нас! Гъ ци, италианци, испанци са по корумпирани от нас!
73
6
 
13
 
! Отговори
Ева Кайли преди 1 година
от гръцките социалисти. Тия комйняги долни трябва да бъдат изчегъртвани от лицето на земята освен да крадат и зобят, друго не могат. Кога ли ще дойде ден, в който ще бъдат разстрелвани както фашистите във филма "Гадни копилета".Станишката не са ли го уличили и него в кражби, барем му сложат белезниците?
72
0
 
17
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Този европейски парламент и саюз се превърна в най-корумпирания.
71
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа е недоносче! Русия е спасението за света!
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАкто купиха светевното по футбол, така са купили и депутати от европарламента Остава да си кажат какви услуги са искали в замяна
69
1
 
17
 
! Отговори
аа1830 преди 1 година
Холандия нещо ще се изкаже ли....? На Бойко чекмеджетата не са нищо с брюкселските гардероби
68
12
 
10
 
! Отговори
Пак до изтривача преди 1 година
Моето мнение (няма да го триеш) е че нашите политици са наведени слуги на Брюксел. Ти си бъди евроатлантик ако искаш даже развявай шарени знамена на прайда. Възраждане за България
67
4
 
4
 
! Отговори
До изтривача преди 1 година
Ей смешка, беден си , малък си, жалък си, джоба ти е пълен с жълти стинки иначе зад клавиатурата си голяма работа. Колкото 2 малки. Земи направи нещо полезно за България като например : Засади едно дърво пред блока да прави сянка и кислород. Направи оборка около панелката че всеки си хвърля *** дето си иска.
66
0
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
А ние не можем един да арестуваме,даа...хубава работа,ама ... .
65
1
 
9
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
*** нали в ЕС нямало корупция.Мижи да те кажем.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изглежда готина гъркиня, но се е продала на катарците