Казусът с разменените бебета: По света се случва постоянно

У нас случаят вероятно е от човешка грешка
25 дек 2022 15:10, Петя Славова
93
Казусът с разменените бебета: По света се случва постоянно
Снимка: БГНЕС

Случаят с разменените бебета в България е повече от неприятен и вероятно е резултат от човешка грешка. Но такива се случват и в други страни, включително в Германия. Някои от известните случаи припомня "Дойче Веле".

Няколко дни след раждането си във френския град Кан бебетата Манон и Матилда е трябвало да бъдат подложени на фототерапия заради жълтеница - рутинна процедура в родилните отделения. Поради липса на място двете момиченца били сложени в едно легло, след което очевидно били разменени от персонала. Десет години по-късно размяната е открита чрез ДНК-тест1 поискан от таткото на едното дете, който се усъмнил заради по-тъмния тен на дъщеря си. Двете семейства поискали над 12 милиона евро обезщетение, а съдът им отсъдил два.

Още по темата

Подобни истории по правило привличат вниманието на медиите: през 2013 година родилка във Виетнам получила момченце, макар че била родила момиченце. В този случай истината била разкрита три месеца след размяната. През 2012 година пък две рускини установили, че в продължение на 37 години са живели в грешно семейство. Случаи на разменени бебета има и в Германия, например през 1991 г. в болница в Долна Саксония, както и в Южна Корея.

Отговор на въпроса колко често се стига до подобни грешки обаче е трудно да бъде даден, тъй като официални данни липсват. Допитване на Германското дружество по гинекология и родилна помощ от 2008 година е регистрирало 12 случая на размяна, но всички от тях са били изяснени още преди изписването на бебетата. „Вероятно броятна случаите е по-голям", казват от дружеството пред „Шпигел". Вероятно не всички случаи са обявени, а със сигурност има и такива, за които изобщо не се знае.

Как се стига до размяната на бебета в клиниките?

Все пак какви са причините за тези недопустими грешки? В случая с Манон и Матилда от Кан вината е на служителка, която „страдала от тежка депресия и алкохолизъм", поради което не спазила правилата, твърди адвокатката на клиниката. А проучване на Германското дружество по гинекология показва колко неочаквано банални могат да бъдат причините: понякога гривничките с имена се губят при къпането или обличането, понякога детето се слага в грешно креватче или при грешна майка със същото фамилно име.

За да се избегнат подобни случаи, Германското дружество по гинекология е издало специални директиви за идентификация на новородените. В тях например се препоръчва всяко дете да носи по две гривни, които са здраво поставени на ръката или на крака. Ако някоя от гривничките падне, тя се подменя незабавно от квалифицирана медицинска сестра и задължително в присъствието на лекар. А преди напускането на родилното отделение идентичността на всяко дете се проверява по определени стандартни процедури.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Ави преди 1 година
да постоянно се случвало, а от милиарди родени бебета изброили пет случая хаха
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това се случва само неонациска българия българите са неонацисти от краино време крадци и лъжци кирил петков крадец и лъжец пак гласуваха за него такава страна такъв народ
66
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Обаче бяло бебе струва в пъти повече от цветно на черния пазар. Напълно възможно е длъжностно лице да се изкуши да влезе в далаверата. Иначе кой се занимава с такива неща е известно..
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чипирайте всички, да не ставят грешки... може и с татуиран бар код
64
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
няма нищо случаино всичко е свързано с пари
63
0
 
10
 
! Отговори
И по това си преди 1 година
Личи колко сериозно се отнася медицината към нас! Закони за тях не съществуват,още повече и хипократовата клетва! Коги го пребиеш мрънка ,че няма закони,кога той ти убие роднината или направи грешка с него законите спират да действат???? Кое е нормалното бе?
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи сме привнесли световния опит. Не трябва да изоставаме.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това оправдание ли е
60
0
 
2
 
! Отговори
не е човешка грешка преди 1 година
Виновен е адронния колайдер!
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако сбърка хирург, ортопед, зъболекар, кво правим? Аз за наказан медик в България не съм чувал. Няма и да чуя.
58
3
 
8
 
! Отговори
СаутБийч преди 1 година
Слаба ракия сте в БГ! Не се случва постоянно в нормалните общества!На всяко бебе му се слага таг веднага като се роди, който има и gps в негоСамо да излезе извън етажа и тага казва..!В жалкото подобие на държава, в което живуркате, едва ли са чували за такива работи..
57
2
 
28
 
! Отговори
Непозната преди 1 година
Да не ни обясняват как е по света, а да дадат всяко бебе на биологичните му родители! А този, който е допуснал грешката да понесе наказанието си! Защото това е много голямо безобразие!
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много *** статия!!!! Вие защо гледате какво става по света?!?! А защо не гледате например Германия от добрата й страна - като какво произвежда, а ние си зарязахме производството! Защо не гледате това - а давата *** примери!!!!?????
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че се прави НЕПРЕСТАННО, 90та година леля ми ражда близнаци момче и момиче, ден по късно и казват че момчето е починало и толкоз. Нито смъртен акт нито телце и дават, вече 32 години по късно знае че никога няма да научи истината. Непрекъснато са били разменяни и продавани деца.
54
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а останалите подменени за които не знаем, честито на младите майки и татковци за празниците може би ще гледате чуждо бебе...страхувайте се, много се страхувайте:)))))
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъртия мишок се е скатал и чака някой друг да му оправя бакиите!
52
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни интересува какво става по света.Тук институциите трябва без протакане да се задействат и всяко бебе да си отиде при майката,а виновните да бъдат наказани.
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше разменено куче лично президентът на САЩ щеше да се намеси, но е бело дете.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
авторът на текстта също е бил разменен срещу 50 лева
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иха! Станахме "кат света", с тази история с разменените бебета! Не вярвам нито дума обаче от разказаното от нашите бг новинари. Колко интересен случай във Франция - таткото се усъмнил след 10 г., заради по-тъмния цвят на кожата на детето!