Потресаващо високи температури в Европа, ще се сбогуваме ли със зимата?

Според експерти това е знак за по-лошото, което предстои
Обновена: 3 яну 2023 14:20 | 3 яну 2023 14:20, Нели Христова
195
Потресаващо високи температури в Европа, ще се сбогуваме ли със зимата?
Снимка: БГНЕС

Метеорологичните рекорди падат в цяла Европа с обезпокоителна скорост през последните няколко дни, казват експертите.  Най-топлият ден през януари е регистриран в най-малко осем европейски страни, включително Полша, Дания, Чехия, Холандия, Беларус, Литва и Латвия, според данни, събрани от Максимилиано Ерера, климатолог, който проследява екстремните температури.

В Корбелов, Полша, живакът достигна 19C – температура, с която силезийското село е свикнало повече през май, и 18C над средната годишна стойност за януари, която е  1C. В Яворник в Чешката република беше 19,6C, в сравнение със средно 3C за това време на годината.

Температурите във Високайе, Беларус, обикновено се движат около нулата по това време на годината. В неделя те достигнаха 16,4C, надминавайки предишния рекорд на страната за януари с 4,5C.

Навсякъде на континента местните рекорди бяха счупени в хиляди отделни измервателни станции, като близо 950 бяха свалени само в Германия от 31 декември до 2 януари, казва Ерера.

Северна Испания и южната част на Франция се наслаждаваха на плажно време с 24,9C в Билбао, най-горещият ден през януари, и рекорди, счупени в Кантабрия, Астурия и региона на баските. Само Норвегия, Великобритания, Ирландия, Италия и югоизточното Средиземноморие не са публикували никакви данни.

"Можем да разглеждаме това като най-екстремното събитие в европейската история", твърди Ерера. "Вземете случая с екстремната гореща вълна в Обединеното кралство през юли 2022 г. и разпространете тази сигма (магнитуд) в много по-голяма област, обхващаща около 15 държави."

"Можем да кажем, че това е първият път, когато екстремно метеорологично събитие в Европа (по отношение на екстремни горещини) е сравнимо с най-екстремните в Северна Америка", добавя той.

Алекс Бъркил, старши метеоролог в Met Office, се съгласи, че това е екстремно метеорологично събитие. "Беше екстремна жега в огромна област, което е почти, ако трябва да бъда честен, нечувано“, казва той.

Бъркил допълва, че топла въздушна маса, развила се край западния бряг на Африка, е пътувала на североизток през Европа от Португалия и Испания, привлечена от високото налягане над Средиземно море.

"Това беше широко разпространено, Дания, Чехия, както и почти цяла Германия видяха температури за януари, надхвърлящи рекордите", казва Бъркил. "Също така си струва да се отбележи, че имахме изключително топло време в южната част на Англия. Навечерието на Нова година, мисля, че около седем места в южна Англия са регистрирали най-топлата новогодишна нощ в историята."

Метеорологът Скот Дънкан казва, че температурите в цяла Европа са потресаващи. "Имахме много топла нова година миналата година, но това надмина всичко", на мнение е той. "Наблюдавахме дългогодишни рекорди, счупени с големи маржове в няколко страни."

Причините са трудни за установяване, обяснява Дънкан, като Ла Ниня и аномалната топлина в морските повърхности играят роля. "Нито едно от горните тук обаче не е ново, така че какво е крайно за статута на рекордьор? Нашата затопляща се атмосфера и океани в крайна сметка улесняват чупенето на рекорди."

Професор Бил Макгуайър, който е писал за последствията от срива на климата, казва, че високите температури са предвестник на по-лошо, което предстои.

"Най-тревожното в това е скоростта на глобалното затопляне, това просто вече не е изненада", обяснява той. "Това е малък поглед към бъдещето, в което зимата ще се сведе до няколко месеца на мрачно, влажно и меко време, с малко скреж, лед или сняг."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Да... преди 1 година
Всичко това идва, за да покаже на надменните янки, че не са над природата. Може да си мислят, че я разбират и че могат да я управляват, но само толкова. Дано замръзнат поне за век, че да отдъхне планетата малко от тях.
103
17
 
7
 
! Отговори
Ахмед Белянски преди 1 година
Алчността ни ще ни доведе до самоонищожение.Аллах го е описал всичко в Корана.Но има ли кой да се поучи.
102
10
 
11
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Бахъра няма да уплаши Руснаците
101
5
 
18
 
! Отговори
Дедо Мъде преди 1 година
ОБАЧЕ, НА ЯНКИТЕ ИМ ЗАМРЪЗНАХА ВИМЕТАТА!!!😂😃😅😯😉
100
4
 
18
 
! Отговори
Оцетиалкохолоакъл преди 1 година
С хаарп го правят . Ама вместо в Русия бахъра отиде в САЩ . А ние на село ще садим фурми за ракия и боабаби за дърва за казаня.
99
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази година зимата е в Америка.
98
9
 
19
 
! Отговори
Ико преди 1 година
И времето е против руските терористи!
97
8
 
12
 
! Отговори
Путката газ пикае преди 1 година
Зима нет ! Йок кисмет ! - Путларах l Кашчей безсмерний первообрязаний .!.
96
7
 
21
 
! Отговори
Потресаващо преди 1 година
количество фанрасмагории и драсканици от паникьосаните независими и неплатени от чужди НПО - та медии :) Климатичния цирк на глобал-либеразтите се играе доста помпозно, изкуствено и натрапчиво,а всеки нормален човек знае,че това са напълно нормални процеси в природата,съществуващи от милиони години.
95
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са локални аномалии. Средната температура на Земята е 15С, като за последния век се е вдигнала с около 1-1.5.Тук сега може да ни е топло, но в Оймякон е -48.
94
2
 
31
 
! Отговори
aaa преди 1 година
Хм, на мен пък ми харесва да е топло и приятно вместо да мръзнем като кучета. А и в момента вече нищо не може да се направи, не и нещо което да има ефетк в близките 10 години. Можело е да се вземат мерки преди 30-40 години, след това вече няма оправия.Така че карайте ски за последно още няколко години и това.
93
7
 
16
 
! Отговори
ГлоболноЗа..тъпяване преди 1 година
Всички изброени сме в периферията от ефекта на климатичната война между краварника на БайДан_чо и Руснаците. Още преди петнайсет години ФАЩ си направиха заявката с мастодонта ХААРП, но не отчетоха мобилните установки на Изтока... Колкото до нас в Европа, има една приказка "Когато Атовете се хапят, мулетата отнасят къчовете"
92
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е работа само на Бил Гейтс.Говореше за пандемии и направи такава. Сега започна да се изказва за климатичните промени и те вече са факт. Нещо е направил старчето, казвам ви. За каквото започне да говори това става.Нищо случайно няма при него.
91
2
 
23
 
! Отговори
ВРЕМЕТО НА ВРЕМЕТО преди 1 година
В ПРИРОДАТА ПРАЗНО НЯМА. КОГАТО АРКТИЧЕСКИЯТ АНТИЦИКЛОН СЕ НАСОЧИ КЪМ КАНАЛЪТ НА БЕРИНГ, НА НЕГОВО МЯСТО ИДВА АЗОРСКИЯТ ЦИКЛОН. ПЪРВИЯТ Е СТУДЕН, ВТОРИЯТ ТОПЪЛ И ТАКА КОГАТО В АМЕРИКА Е СТУД И СНЯГ В ЕВРОПА Е ТОПЛО И ПРИЯТНО... КАКВО ГЛОБАЛНО ЗАТОЛЯНЕ, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА ?!!...
90
3
 
10
 
! Отговори
Нарко зависим преди 1 година
Абстинентната медйшна система добре промива мозъци със пропаганда
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в Аляска де, за русофобите
88
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То щото Земята е била с постоянни температури няколко милиарда години и виж сега лошата индустрия как за 150 години прецака всичко. Всички със страх от високите температури в Сибир, да им дойде акъла
87
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че и природата е против Путин, тя винаги е на страната на справедливата кауза!
86
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е благодарение на кемтрейлс.
85
0
 
27
 
! Отговори
Потресен преди 1 година
Мен ме е страх от потресаващо високи цени и от потресаващо ниски температури. От потресаващо ниски цени и потресаващо високи температури не ме е страх.