Харчим много повече за храна от средното за ЕС

Разходите на домакинствата у нас за транспорт също са по-високи
4 яну 2023 16:00, Елка Василева
120
Харчим много повече за храна от средното за ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Домакинствата в страните от Европейския съюз са отделяли 25 на сто от разходите си през 2021 г. за покриване на сметките си за "жилище, вода, електричество, природен газ и други горива". Това е намаление с 0,5 процентни пункта в сравнение с 2020 г., сочат най-новите данни на Евростат.

Домакинствата в България са отделяли по-малка част в сравнение със средното ниво за Евросъюза от разходите си за "жилище, вода, електричество, природен газ и други горива" (19,1 на сто) през 2021 г.

За "храни и безалкохолни напитки" обаче сме похарчили повече (20,1 на сто) от средното равнище за ЕС (14,3 на сто).

Разходите на българските домакинства за "транспорт" (12,3 на сто) също са били по-високи от средните за Евросъюза (12,1 на сто, с 0,5 процентни пункта повече в сравнение с 2020 г.).

Увеличаването на разходите на домакинствата в ЕС в сектор "транспорт" е свързано с поетапната отмяна на ограничителните мерки срещу разпространението на КОВИД-19 през 2021 г., което повишава мобилността на гражданите на страните от Евросъюза, отбелязва Статистическата служба на ЕС.

Същата тенденция - на повишение, е регистрирана и при разходите на домакинствата от ЕС в секторите "отдих и култура" (8,0 на сто), "хотелиерство и ресторантьорство" (6,6 на сто), "здравеопазване" (4,7 на сто) и "облекло и обувки" ( 4,2 на сто).

Домакинствата в България са отделили за "отдих и култура" 8,1 на сто от разходите си, за "здравеопазване" ( 7,2 на сто), за "хотелиерство и ресторантьорство" ( 5,2 на сто) и за "облекло и обувки" ( 3,5 на сто).

Разходите за образование на домакинствата у нас също са били по-високи (1,5 на сто) от средните за ЕС ( 0,9 на сто), сочат данните на Евростат.  

(БТА, Пламен Пенчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално немските храни тук са на двойна цена при половин качество. Немски шоколад в Германия 80 цента тук 2 евро, какаото и палмовата мазнина с разменени стойности!
102
3
 
6
 
! Отговори
Дядото преди 1 година
Пра дядовците ви са търпяли...дядовците ви също...бащите ви страхливо и те...Вашите деца и те ще се мъчат в мизерия..!!! Просто защото сте страхливи и разединени...!! Поздрави от Австрия!! :)
101
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ние харчим, а дебеловратите бизнесмени демократи слагат цени, с които не можем да си купим вече хубава храна ! Същите демократи като политици докараха държавата до фалит и ни водят уверено към катастрофата! Спасението е само поединично! Никой не може да разчита на държавата! Успяха да я досъсипят мутрите след 2009-та! Както им е било поръчано.
100
0
 
6
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
И ПРИЧИНАТА Е,ЧЕ ХАРЧИМ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ЗА НЕКАДЪРНИ УПРАВНИЦИ.КЪДЕ ОСТАНА ПРИНЦИПА ВСЕКИМУ СПОРЕД ТОВА КОЕТО ПРАВИ ЗА ОБЩЕСТВОТО.А НАШИТЕ ТУНЕЯДЦИ СИ ГЛАСУВАТ СВРЪХ ЗАПЛАТИ И СИ ГИ УЗАКОНЯВАТ ПРЕДИ ДА СА СВЪРШИЛИ НЯКАКВА РАБОТА
99
2
 
5
 
! Отговори
Далай Лама преди 1 година
Не ние харчим , а комунистическите мафиози слагат цени , с които не можем да си купим вече хубава храна ! Жалките "политици" на България докараха държавата до фалит и ни водят уверено към катастрофата! Спасението е само поединично! Никой не може да разчита на държавата!!! Успяха да я съсипят кандските бръмбари! Както им е било поръчано.
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ЗНАМ КАК СТЕ НАПРАВИЛИ ТАЗИ СТЪКМИСТИКА, НО ЗА СРЕДЕН МЪЖ НА СРЕДНА ВЪЗРАСТ СА НЕОБХОДИМИ 360 ЛВ МЕСЕЧНО САМО ЗА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ И СТОКИ. ГОТВЕНЕТО НЕ ВЛИЗА В ТАЗИ СУМА. ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ СМЕТНЕ ТАЗИ СУМА КАТО ПРОЦЕНТ ОТ ДОХОДИТЕ СИ ИЛИ АКО ОБЪРНЕМ ОБРАТНО СМЕТКАТА ПРИ 20,1% ОТ ТОВА СЛЕДВА СРЕДНА ЧИСТА ЗАПЛАТА 1800 ЛВ. ХА СЕГА СТАТИСТИКАТА ДА НИ КАЖЕ КОЯ СРЕДНА ЗАПЛАТА ЦИТИРАТ ОСНОВНЕ,БРУТНА ИЛИ ЧИСТА(С ПРИСПАДНАТИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ) !!!
97
1
 
3
 
! Отговори
Котка преди 1 година
До Берлинската стена Стигат ни. Не съм айти и не съм от форумните фантазьори. Има само една малка подробност - не пазарувам от хипермаркети; освен че е скъпо там, също и лъжат с цените. Не купувам готова храна от витрина. Готова храна семейството ми яде само в ресторант, иначе готвя (кефи ме да го правя). В момента температурата вкъщи е 25 градуса. Кола нямам, защото на този етап не ми е нужна. Когато бързам, викам такси. А вие там наистина ли стоите на студено? И аз питам сериозно.
96
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Това са проценти, а не суми. Колко пъти са по-ниски доходите ни от средните за ЕС? За всичко харчим в пъти по-малко от средното за ЕС. Процентите само показват колко сме бедни и че си имаме собствени жилища от времето на социализма.
95
3
 
8
 
! Отговори
Берлинската стена преди 1 година
Цените в Германия на храна са по ниски, но пък ни одират 50% почти от заплатата е данъци! 1/3 от останалото е наем ( хората живеят подпнаем повечето), 2/3 вече отиват да енергия ( ток и газ), ако трябваше 2/3 от дохода да отиват за храна, хората в Германия масаво щяха да гладуват! Но нещата са тръгнали натам и тук!!
94
7
 
14
 
! Отговори
Стоев преди 1 година
Робския български народ си заслужава участа
93
6
 
13
 
! Отговори
Откаченец преди 1 година
Проблемът в България не е в цените, а в ниските доходи !
92
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако понижат цените в БГ да са като в германския Калфланд ще бъде супер
91
2
 
13
 
! Отговори
SuCkMyD1Ck преди 1 година
Който има пари, харчи за почивки, имоти, ресторанти и барове и бело, който няма пари - за храна.
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво писателствате всъщност? Процент, ама на разходи? Т.е. незначително отлонение в процентите разходи спрямо страните в ЕС "по сектори", на фона на огромната разлика в процента на доходите? На кого му пука процента разлика в разходите? Всъщност за какво говори по-големия процент разходи за образование? Освен това, че образованието в останалите страни е по-достъпно, аз за друго не се сещам.
89
3
 
3
 
! Отговори
До94 преди 1 година
Неудачник,ти няма ли да се кротнеш?Нова година дойде,вземи се в ръце и си намери някакво свястно препитание,това раздвоение на личността ще те погуби!
88
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стъкмистики. У нас 90% от тия на минимална са в сивия сектор и уж едвам живеят, ама реално въртят гевреците на поне 2 немски бракми (бедните хора коли не карат никъде по света). Та, ако махнем сивия сектор и излязат реалните цифри, картинката е по-розова. Обидно е учител или лекар да взимат по 2000лв. (повече от касиерка в магазин), но има и добре платени квалифицирани професии. В Много сектори 10000лв. ги взимат хора на по 35г с 10г стаж.
87
10
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
В СЕВЕРНА КОРЕЯ ЖИВЕЯТ ПО ДОБРЕ ОТ ТУКА
86
0
 
15
 
! Отговори
Реалист до 93 преди 1 година
Как бе БТВ и НоваТВ от сутринта говорят за цените в Хърватия ! Вервайте ми хо хо хо
85
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
140к лв. спестявания са джобни пари. Поне аз харча толкова за около 8 месеца. За 140к може и да купиш малка панелка в гето. Парите се въртят, не се пестят. Относно долния бедняк с 3к заплата в склада- появих се и още как. Сумарно от световното спечелих около 45к- за мен не са много, защото ги получавам на месец като работещ на заплата и паралелно фрийлансвам по 2 проекта, имам и Б2Б договори с други компании, ама за тебе за пари до живот, бедняк :)
84
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не пишете за новите цени и грабежа в Хърватска след приемането на еврото или не е много удобно???