Харчим много повече за храна от средното за ЕС

Разходите на домакинствата у нас за транспорт също са по-високи
4 яну 2023 16:00, Елка Василева
120
Харчим много повече за храна от средното за ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Домакинствата в страните от Европейския съюз са отделяли 25 на сто от разходите си през 2021 г. за покриване на сметките си за "жилище, вода, електричество, природен газ и други горива". Това е намаление с 0,5 процентни пункта в сравнение с 2020 г., сочат най-новите данни на Евростат.

Домакинствата в България са отделяли по-малка част в сравнение със средното ниво за Евросъюза от разходите си за "жилище, вода, електричество, природен газ и други горива" (19,1 на сто) през 2021 г.

За "храни и безалкохолни напитки" обаче сме похарчили повече (20,1 на сто) от средното равнище за ЕС (14,3 на сто).

Разходите на българските домакинства за "транспорт" (12,3 на сто) също са били по-високи от средните за Евросъюза (12,1 на сто, с 0,5 процентни пункта повече в сравнение с 2020 г.).

Увеличаването на разходите на домакинствата в ЕС в сектор "транспорт" е свързано с поетапната отмяна на ограничителните мерки срещу разпространението на КОВИД-19 през 2021 г., което повишава мобилността на гражданите на страните от Евросъюза, отбелязва Статистическата служба на ЕС.

Същата тенденция - на повишение, е регистрирана и при разходите на домакинствата от ЕС в секторите "отдих и култура" (8,0 на сто), "хотелиерство и ресторантьорство" (6,6 на сто), "здравеопазване" (4,7 на сто) и "облекло и обувки" ( 4,2 на сто).

Домакинствата в България са отделили за "отдих и култура" 8,1 на сто от разходите си, за "здравеопазване" ( 7,2 на сто), за "хотелиерство и ресторантьорство" ( 5,2 на сто) и за "облекло и обувки" ( 3,5 на сто).

Разходите за образование на домакинствата у нас също са били по-високи (1,5 на сто) от средните за ЕС ( 0,9 на сто), сочат данните на Евростат.  

(БТА, Пламен Пенчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте да видим цените след още една година санкции! Това е само тачалото!
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не пуснете статия какво се случи с цените в Хърватия, след като от 1 януари са вече на евро?! Поскъпване безумно! По други медии вече има информация.
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да става-българина яде и прави деца! Друго нищо няма значение, ако ще да затънем в дългове, помия и робство!!
60
6
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
до 63 Сърчо, Пичукчо, ти на 31 години си взел някоя дупка която цял живот ще изплащаш. Това не е твое жилище а на кредит. Аз имам СОБСТВЕНО жилище което не изплащам! Пукай се от яд, кавалец!
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американофилите ни убеждават, че това са приемливи цени! Може да си го позволим, защото сме БОГАТА ЗАПАДНА държава! Благодарение на САЩ! Ха ха ха!
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наблюдавал съм в Германия,как хора с високи доходи правят икономии.Как кутията с бисквити,която си е купил,оставя в магазина,само кутията,за рециклиране,а той прибира само вътрешната част,обвита в друга хартия.Също в Латвия как предават пластмасови бутилки от вода за рециклиране срещу 20 Ст.например.А у нас само разхищение.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На празниците всички харчатт, сега до Велик ден ще е по малко, щото българите винаги се запасяваме за зимата
56
5
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
до 56 Запада ни спаси така, че от 12 милиарда долара дълг за 40 години управление на бай Тошо, за 33 години след свалянето му натрупахме НОВИ 30 милиарда ЕВРО дълг??? Това ли ти е спасяването, кравар умряяял?
55
12
 
2
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Това наследственото панел че от мама и тате не се брои. На 31 съм и съм си купил сам жилище, а ти реви още че няма пари. Кога последно си учил нещо ново, и си повишил грамотността си?Ще бачкаш за 1к, а аз за 7, защото си мързел
54
0
 
7
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Ам'чи то само една радост ни остана - едИнето!
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпреки буклуцитее които консумираме,българинът дава два пъти повече пари за храна от европееца,просто няма как да е иначе,след като вземаме в пъти по ниски доходи а цените на храните са почти идентични!
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам някоой да протестира, значи няма проблем! Богати сме!
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обират ни ,а народа доволен!
50
3
 
2
 
! Отговори
до нане преди 1 година
верно тва шопите сте дървени кратуни :))))))
49
3
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
Сърчо Пичукчо, а искаш ли да се хванем на бас с теб, че имам собствено жилище? САМО МОЕ? М? За 100 лева бас ще ти изкарам наториалния акт на мое име? К'во ще кажеш, пуберче?
48
10
 
8
 
! Отговори
до Атакиста преди 1 година
Е щом си набор 75 значи си вече дърта пръдня и си почнал да забравяш. Забравил си че СССР и България бяха фалирали 1989 г. и запада ги спаси и им даде заеми да се възстановят. Така че трябва да целуваш на "краварите" задниците.
47
6
 
7
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Атакиста бас ловя, че още живее с мама и тате, и бленуваш за соца, защото е неграмотен и не може да си намери стабилна работа.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За бога,братя,не купувайте!Само най-необходимото.Да накажем спекулантите.
45
0
 
10
 
! Отговори
Cheaper преди 1 година
Българина мрънка, че всичко е по-скъпо, но продължава да купува от нашите магазини... Поръчка от Германия на шампоани, ножчета за бръснене, дрехи, електроника и много други неща, идва на много по-ниски цени от тези в България, нещата пристигат за 10-тина дни и са в пъти по-качествени. Ако искате по-ниски цени, спрете да плащате високите - много е просто.
44
2
 
5
 
! Отговори
тва е преди 1 година
червения капитализъм на ДС под Московски инструкции. На всичко отгоре в чалгария никой не спазва закони, и се самоизяждаме бавно от простотия, злоба и алчност