Харчим много повече за храна от средното за ЕС

Разходите на домакинствата у нас за транспорт също са по-високи
4 яну 2023 16:00, Елка Василева
120
Харчим много повече за храна от средното за ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Домакинствата в страните от Европейския съюз са отделяли 25 на сто от разходите си през 2021 г. за покриване на сметките си за "жилище, вода, електричество, природен газ и други горива". Това е намаление с 0,5 процентни пункта в сравнение с 2020 г., сочат най-новите данни на Евростат.

Домакинствата в България са отделяли по-малка част в сравнение със средното ниво за Евросъюза от разходите си за "жилище, вода, електричество, природен газ и други горива" (19,1 на сто) през 2021 г.

За "храни и безалкохолни напитки" обаче сме похарчили повече (20,1 на сто) от средното равнище за ЕС (14,3 на сто).

Разходите на българските домакинства за "транспорт" (12,3 на сто) също са били по-високи от средните за Евросъюза (12,1 на сто, с 0,5 процентни пункта повече в сравнение с 2020 г.).

Увеличаването на разходите на домакинствата в ЕС в сектор "транспорт" е свързано с поетапната отмяна на ограничителните мерки срещу разпространението на КОВИД-19 през 2021 г., което повишава мобилността на гражданите на страните от Евросъюза, отбелязва Статистическата служба на ЕС.

Същата тенденция - на повишение, е регистрирана и при разходите на домакинствата от ЕС в секторите "отдих и култура" (8,0 на сто), "хотелиерство и ресторантьорство" (6,6 на сто), "здравеопазване" (4,7 на сто) и "облекло и обувки" ( 4,2 на сто).

Домакинствата в България са отделили за "отдих и култура" 8,1 на сто от разходите си, за "здравеопазване" ( 7,2 на сто), за "хотелиерство и ресторантьорство" ( 5,2 на сто) и за "облекло и обувки" ( 3,5 на сто).

Разходите за образование на домакинствата у нас също са били по-високи (1,5 на сто) от средните за ЕС ( 0,9 на сто), сочат данните на Евростат.  

(БТА, Пламен Пенчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
Явно според преди 1 година
вростЪд вземаме по-високи заплати от ЕСССР и си позволяваме повече харчове... :)Обичам го този сайт и тВа си е,баце!
82
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че ядем повече от германеца, храната и тук и в Германия е горе-долу на еднакви цени, ама като са ни ниски заплатите по-голям процент от доходите ни отиват за храна, докато на европееца с високите доходи му остава по голям процент за други работи (сметки, наем, дрехи, техника, почивки, спестявания).
81
26
 
3
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Къде писах, че съм забогатял? Успях да си платя жилището, и си взех кола. Дори сега имам около 20к в различни фючърси. Това, че сте стари, и се интересувате само от ракия и футбол си е ваш проблем
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гоше, то мезето е ясно, ама виното свърши.....хубавото домашното искам да кажа.
79
2
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Много...ядем,това е...истината. Аз например днес,ядох за 4-ти път свинско със зеле,което ядох и на НГ. Ама то няма...свършване бе,добре че режа и по малко сланинка за мезе. Такива...разходи западняците не правят.
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 85 Сърчо, от Биткойн си забогатял? Муахахаххахахахахаха..
77
17
 
2
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Чак ми е смешно да споря с ***. Има нещо, което се нарича Биткойн. Когато бях млад и нямах семейство и деца инвестирах едни 9к левав 2 биткойна.преди 3 години ги продадох за малко над 130к.как да обясня на ***, който вярва само в бурканбанк какво е инвестиция? Казах ти образова се малко
76
2
 
20
 
! Отговори
Дъвчим ли дъвчим преди 1 година
тая тема, а? Плащаме повече за храна поради две основни причини - 1-во храната ни е по-скъпа и 2-ро заплатите ни са по-ниски. Въпроси?
75
0
 
23
 
! Отговори
Савой преди 1 година
Брех страшни паралии пишели в коментарите на Днес.бг. Тия апартаменти и 7к на месец сигурно сте ги изкарали като висите по коментарите и обяснявате колко сте ларж.
74
8
 
2
 
! Отговори
Берлинската стена преди 1 година
Стигат ли ви парите в България? Или живеете на заеми? Сериозно питам, не живея в България от 20 години..
73
17
 
7
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Взех жилище на 20 за 60 к Евро. Изплатено е преди 3 години ***, а ти вземай заплата, колкото пурата на Волен, която пушеше в скъпарския хотел в гадния запад, когато обеща да ви оправи хаха
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атакисте, Сър Пичука напълни гащите усещам. Муахахахаха...
71
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът похарчи много защото го ограбиха с цени по високи от колкото в Англия, Франция, Германия. Нормално е да е похарчил повече като инфлацията е над 50% до 200%. Хубаво, че се махнах преди години от мизерната България. Не искам и да чувам за нея.
70
8
 
5
 
! Отговори
просто преди 1 година
народ, лесно се граби, управлява, манипулира и прочее. Ей ги тика, нанета, атакисти и подобни *** страдащи по комунизЪма, щото всички там еднакво нямат , тва е жалкото положение у нова чалгария
69
0
 
6
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
Заеми..
68
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина бързо се адаптира в ролята на икономическо пушечно месо в прокси войната на САЩ!!
67
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак според статистиката,около празниците сме изхарчили към 5-6 милиарда лева.Откъде ги взехме,не знам.Но знам,че повечето от тия пари са отишли в чуждестранните вериги и затова много ме е яд.
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2.60 лв малко в Германия същото тука 6.70 лв на промоция .Сите на Запад на сгобур да станат
65
2
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
Сърчо, Пичукчо...хващаме ли бас с теб че имам собствено жилище? Кажи веее, смешнииик? 100 кинта бас много ли са? Нали взимаш 7 бона заплатка?
64
0
 
8
 
! Отговори
Пародия на статистик преди 1 година
Тази статия е пропаганда и измама. Никаква конкретна информация.