Голяма част от жертвите на криптоизмамите са от Германия, Швейцария, Канада

Групата използвала технологична структура от България, базата за изпиране на парите в Кипър
Обновена: 13 яну 2023 12:32 | 13 яну 2023 11:51, Анисия Иванова
97
Голяма част от жертвите на криптоизмамите са от Германия, Швейцария, Канада
Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Голяма част от жертвите на измамите с криптовалута са от Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада, съобщиха от прокуратурата.

Софийска градска прокуратура съвместно с Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР извърши действия по разследване спрямо международна организирана престъпна група за измами с финансови инструменти при изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия.

Вчера българските прокурори съобщиха, че са претърсили около 15 обекта в столицата в рамките на разследване за предполагаеми измамни дейности, извършвани от международната платформа за кредитиране на криптовалути Nexo.

Още по темата
При изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия, под надзора на Софийска градска прокуратура (СГП) в координация с Евроджъст и Европол, от следователи от Следствен отдел при СГП и съвместно с Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР (ГДНП-МВР), бяха извършени множество действия по разследване на територията на Република България.

Координираната акция, проведена с активната подкрепа на Евроджъст и Европол, доведе до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия. Мрежата е работила професионално за създаване на кол центрове, чрез които се счита, че са измамени множество жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за най-малко десетки милиони евро.

Голяма част от жертвите са от Германия. При акцията в Германия, България, Кипър и Сърбия са идентифицирани общо над 250 работни места, претърсени са 4 кол центъра и 18 други обекта, разпитани са над 250 лица и са иззети над 150 компютъра, множество носители на данни, 3 автомобила, над 1 милион щатски долара в криптовалути и 50 хиляди евро в „кеш“, обезпечени са 2 луксозни апартамента. Задържани са 14 лица в Сърбия и 1 лице в Германия.

На 11 януари в България е извършено претърсване на офис на търговско дружество, където са открити 50 работни места, на офис на счетоводна фирма, претърсени са 2 домашни адреса, два автомобила, извършен е обиск на едно лице, иззети са компютърни информационни данни, документи, мобилен телефон и др. Българските власти са разпитали 42 лица, от които 6 чуждестранни граждани. Към момента продължават разпитите и на други свидетели, като се очаква да бъдат разпитани над 50 лица. Извършва се и приобщаване на счетоводни документи. При акциите в България, Кипър и Сърбия са участвали 33 германски полицаи.

По време на разследванията относно организираната престъпна група са открити мащабни финансови транзакции. За да ръководи схемата, групата е управлявала кол центровете от Сърбия и е използвала технологична структура от България. У нас е регистрирана и се помещава фирма, която създава (софтуерно програмира) и администрира онлайн платформи, чрез които се извършва измамната дейност. Счита се, че базата за изпиране на незаконно придобитите пари е била в Кипър. Мрежата е привличала потенциални инвеститори онлайн и често се е свързвала с жертвите по телефона на английски и немски език с цел да ги примами да направят малки инвестиции. След първоначалните печалби, жертвите са инвестирали повече пари, които впоследствие губели.

В подкрепа на трансграничното съдебно сътрудничество от Евроджъст е организиран координационен център с Германия, България, Кипър и Сърбия с присъствието на експерт по криптовалута от Германия и Европейския център за киберпрестъпления в Европол.

Разследванията на онлайн измамата започнаха през 2021 г. от Прокуратурата в Щутгарт, Германия и Държавната служба за криминални разследвания в Баден-Вюртемберг. Акцията е подготвена на координационна среща, организирата от Евроджъст и проведена през ноември миналата година.

По места акцията е проведена:

  • В Република България: от Следствен отдел в СГП съвместно с Главна дирекция „Национална полиция“ под ръководството и надзора на СГП.
  • В Република Кипър: от Отдел за киберпрестъпления към полиция в Кипър
  • Във Федерална република Германия: от Прокуратурата в Щутгард; Държавна служба за криминални разследвания в Баден-Вюртемберг; Полицейски щаб в Ален и Ройтлинген
  • В Република Сърбия: от Специализирана прокуратура за борба с високотехнологичните престъпления, Служба за борба с организираната престъпност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оплескана история с това нексо! Щом дори и Хампарцумян твърди,че това не е банка и криптото не било валута.....Чудя се онези неграмотни разследващи и проверяващи кого ще питат какво да правят.
21
4
 
18
 
! Отговори
Юлия преди 1 година
Всичко около криптовалутите е измама. Печелят само тарикатите на гърба на милиони лековерни. Своево рода финансови пирамиди.
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пак ще плащаме за сийка и герб
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Nexo какви държавни поръчки са спечелили, кои магистрали се строили, какви концесии са взели, колко далаверки с руската мафия са врътнали? От българска гледна точка даваха работа на доста хора.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тази прокуратура и тези мутренски похвати, ситуацията изглежда ала КТБ.
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната ПР акция на ГЕРБ и лакейчето им Гешев. А махленската слугиня на властта БТВ, както винаги е много информирана за гешево-милиционерските кьорфишеци.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да тръгнат срещу малки крипто банки, но няма да чуете за КТБ или няма да видите да тръгнат да разследват офшорни сметки защотот там вече са истинските мафиоти които контролират света.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи затова изскочиха вчера тия немормалници от Жандармерия на Цариградско, каращи като обезумели... Почти причиниха ПТП при The Mall, светкаха с фарове като мутри по магистралата на колите да се отдръпнат, приближаваха се опасно близко до колите и със зиг-заг движения се опитваха да избутат шофьорите, насмалко щях да се блъсна... *** абсолютни!
14
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все още не са ни представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към Nexo. Компенсира се обаче с ненужно показна акция, с участието на лица, които отказват да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания.Задържани са хора, без да има поименни заповеди за задържането им. Всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми, показващи тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова държава.
13
3
 
16
 
! Отговори
Жалко преди 1 година
Откакто съм си купил криптовалута, цената и само пада. Пълна набутвация.
12
4
 
10
 
! Отговори
Мафията преди 1 година
Тома Биков и Гешев едно ли са, щото говорят едно и също, Прокуратурата частна армия на ГЕРБ ли е!?
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ТУК БЕЗДЕЙСТВИЕ НА БГ ВЛАСТИ, ЯВНО СА ГИ НАПЪНАЛИ ОТ САЩ ДА СЕ РАЗМЪРДАТ МАЛКО!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 2 - сигурно е легален бизнес - те не са лицензирани да извършват банкови операции и да събират депозити. просто пирамида и перачница на пари
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко. Добре щеше да е да се ограбят тлъстите бургери, че вече се оядоха с пари. Нищо, алчните кръвопийци пак ще клъвнат и пак ще олекнат с пари.
8
13
 
7
 
! Отговори
Ненаситни слуги преди 1 година
Гешев убива пореден легален бизнес за да прибере огромни пари за да си храни мафията от мутри !
7
2
 
19
 
! Отговори
От 2 преди 1 година
Защото в целия този шум аз разбрах за едно единствено лице някак си свързано с теpoризъм. А вие смятате ли, че така хубаво регулираните банки не работят с престъпници? Не отдават заеми на престъпници, нито пък им пазят или умножават парите?
6
8
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Гешев не слугува само на САЩ но и на мутрите явно срещу мбого пари!Цяла България го вижда този бандит и си мълчат като роби-невероятно!
5
5
 
19
 
! Отговори
Йосарян преди 1 година
Всяка една криптовалута е инструмент за спекула и измама. Генератори на инфлация.
4
6
 
10
 
! Отговори
аз преди 1 година
Това са поредните лустросани измамници с дипломи от престижни университети.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как регулиран брокер прави измами....я проверете Българския регулатор....не вярвам да са изрядни като PWC....