Грета Тунберг инсценирала ареста си по време на протеста в Люцерат?

Потребители отбелязаха, че тя очевидно се забавлява, докато полицията я отвежда
Обновена: 18 яну 2023 11:17 | 18 яну 2023 11:09, Нели Христова
126
Грета Тунберг инсценирала ареста си по време на протеста в Люцерат?
Снимка: Getty

Снощи медиите по цял свят съобщиха, че екоактивистката Грета Тунберг е била арестувана по време на протест в Люцерат.  Кадри показват как 20-годишното момиче е изнесено на ръце от органите на реда.

Още по темата

Версията е, че Тунберг е стояла близо до ръба на мината – в която един активист е скочил, според информация на полицията. Първоначално тя е помолена доброволно да се предаде, не за арест, а за даде данните си на властите, за да ги запишат. Активистката обаче е отказала, а това е довело до насилственото й отвеждане от мината.

Полицията дори излезе с изявление, което гласи: "Грета Тунберг беше част от група активисти, които се втурнаха към ръба. Тя беше спряна и изведена от нас с тази група извън непосредствената опасна зона, за да установим самоличността им."

Още кадри показват и Тунберг, която седи в бус, доволно вдигнала палец. Полицията допълни, че нито тя, нито останалите активисти са арестувани, а просто са събрани данните им за да бъдат идентифицирани.

Но още видеа показват и другата реалност - кадрите, на които полицията е хванала Грета и я извежда, всъщност са инсценирани от насъбралите се журанлисти.

На кадрите се вижда как Грета се смее, хваната от полицаите, които кротко чакат фотографите да направят своите снимки. Видеото е споделено десетки пъти в социалните мрежи от възмутени потребители, които отбелязоха, че тя очевидно се забавлява, докато полицаите я отвеждат. 

По-късно Тунберг написа в Twitter: "Вчера бях част от група, която мирно протестираше срещу разширяването на въглищна мина в Германия. Бяхме разпръснати от полицията и след това бяхме задържани, но ни пуснаха по-късно същата вечер. Опазването на климата не е престъпление."

Преди дни Тунберг държа реч пред хилядите протестиращи, които вече две години окупират Люцерат, опитвайки се да го спасят от това да се превърне в поредното село, изчезнало заради добива на въглища.

Плановете на правителството да разруши Люцерат са част от "компромисно" споразумение, постигнато с енергийния гигант RWE миналата година, което му позволява да унищожи изоставеното село в замяна на прекратяване на използването на въглища до 2030 г., а не до 2038 г.

Зелената партия, която има власт както на местно ниво, така и в управляващата национална коалиция, твърди, че сделката изпълнява много от исканията на природозащитниците и е спасила пет други села от разрушаване. Но протестиращите са окупирали селото от две години. Съобщава се за ожесточени сблъсъци, докато полицията се опитваше да го разчисти миналата седмица, като се твърди, че има десетки ранени.

Тунберг се обърна към около 6000 протестиращи, които маршируваха към Люцерат в събота, като нарече разширяването на мината "срамно" и "предателство към настоящите и бъдещите поколения".

"Германия е един от най-големите замърсители в света и трябва да бъде потърсена отговорност", каза тя и добави: "Най-засегнатите хора са ясни, науката е ясна, трябва да запазим въглерода в земята. Когато правителствата и корпорациите действат по този начин, активно унищожават околната среда, излагайки на риск безброй хора, хората се активизират."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Заза.......... Ооооо, ще види как оре стар вол :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
55
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арестът е фалшив като "идеалите" й. Те всъщност не са нейни, тя е просто актьор и марионетка на нечии корпоративни интереси. Все пак преди 2 години погрешка публикува в Туитър сценария за бъдещите си действия, написан от кукловодите й.
54
0
 
39
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Тублерончето е прекалено глуповато, за да инсцинира подобно действие! Сещайте се сами кой стои зад тази комедийна "сценка"!
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз не познавам слаба жена която се казва Грета
52
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
таз още по-грозничка станала
51
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше моменти, когато съжалявах това болно дете. Но то вече съвсем съзнателно лъже и търси фалшиви медийни изяви. Не че подстрекавам към насилие, но един поне лек пердах ще му се отрази здравословно.
50
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой й плаща и на другите около нея?
49
0
 
2
 
! Отговори
От 57 преди 1 година
БУлка де *
48
0
 
20
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Защо ни занимавате с това момиченце? То когато трябваше не ходеше на училище, а се развяваше по разни измислени "сбирки". Някакво образование завърши ли ? Май детенцето отрано е разбрало къде е на хляба мекото и продължава да се развива....
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама и ти полицаи с кой акъл я мъкнат?!?!! Па оставете да върви у мината пА барем я затрупа нещо... Това да не ми е билка че да я нося?!?! Бойййй с палката и да се въргаля като пра се у калта.
46
3
 
1
 
! Отговори
До Случаен преди 1 година
Пиеш ли си редовно хапчетата, тъ пако
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая пръдла вкисната боя й е малко
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте как се хили като паччча малкото изчаддие и как няма - задачите са изпълнени, и пак ще се говори за нея... Deee ба urunngela deee ба
43
12
 
1
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Трима души носят една вече е жена, ама - момиченце, бравос, тя е Ханибал Лектър, но няма начин обаче. А в магазините ни продават ментета като развалена продукция - именно заради лакомията на бизнесмените. Жената протестира срещу свръх-производството. Западният философ Карл Маркс е описал явлението.
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е новото поколение - интернет сензации,инфлуенсъри и всякакви фалшиви герои.
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко при тези хора е измама.
40
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злобно момиченце.... Срам
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашите въглищни централи ще ги затварят. Или това е друга работа?
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази не е психически адекватна.
37
1
 
15
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Готова е за бъдещия ни парламент - толкова е лицемерна. Верно, не е грозотия като Ангелкова или Сачева, но все пак има данни да се впише