Грета Тунберг инсценирала ареста си по време на протеста в Люцерат?

Потребители отбелязаха, че тя очевидно се забавлява, докато полицията я отвежда
Обновена: 18 яну 2023 11:17 | 18 яну 2023 11:09, Нели Христова
126
Грета Тунберг инсценирала ареста си по време на протеста в Люцерат?
Снимка: Getty

Снощи медиите по цял свят съобщиха, че екоактивистката Грета Тунберг е била арестувана по време на протест в Люцерат.  Кадри показват как 20-годишното момиче е изнесено на ръце от органите на реда.

Още по темата

Версията е, че Тунберг е стояла близо до ръба на мината – в която един активист е скочил, според информация на полицията. Първоначално тя е помолена доброволно да се предаде, не за арест, а за даде данните си на властите, за да ги запишат. Активистката обаче е отказала, а това е довело до насилственото й отвеждане от мината.

Полицията дори излезе с изявление, което гласи: "Грета Тунберг беше част от група активисти, които се втурнаха към ръба. Тя беше спряна и изведена от нас с тази група извън непосредствената опасна зона, за да установим самоличността им."

Още кадри показват и Тунберг, която седи в бус, доволно вдигнала палец. Полицията допълни, че нито тя, нито останалите активисти са арестувани, а просто са събрани данните им за да бъдат идентифицирани.

Но още видеа показват и другата реалност - кадрите, на които полицията е хванала Грета и я извежда, всъщност са инсценирани от насъбралите се журанлисти.

На кадрите се вижда как Грета се смее, хваната от полицаите, които кротко чакат фотографите да направят своите снимки. Видеото е споделено десетки пъти в социалните мрежи от възмутени потребители, които отбелязоха, че тя очевидно се забавлява, докато полицаите я отвеждат. 

По-късно Тунберг написа в Twitter: "Вчера бях част от група, която мирно протестираше срещу разширяването на въглищна мина в Германия. Бяхме разпръснати от полицията и след това бяхме задържани, но ни пуснаха по-късно същата вечер. Опазването на климата не е престъпление."

Преди дни Тунберг държа реч пред хилядите протестиращи, които вече две години окупират Люцерат, опитвайки се да го спасят от това да се превърне в поредното село, изчезнало заради добива на въглища.

Плановете на правителството да разруши Люцерат са част от "компромисно" споразумение, постигнато с енергийния гигант RWE миналата година, което му позволява да унищожи изоставеното село в замяна на прекратяване на използването на въглища до 2030 г., а не до 2038 г.

Зелената партия, която има власт както на местно ниво, така и в управляващата национална коалиция, твърди, че сделката изпълнява много от исканията на природозащитниците и е спасила пет други села от разрушаване. Но протестиращите са окупирали селото от две години. Съобщава се за ожесточени сблъсъци, докато полицията се опитваше да го разчисти миналата седмица, като се твърди, че има десетки ранени.

Тунберг се обърна към около 6000 протестиращи, които маршируваха към Люцерат в събота, като нарече разширяването на мината "срамно" и "предателство към настоящите и бъдещите поколения".

"Германия е един от най-големите замърсители в света и трябва да бъде потърсена отговорност", каза тя и добави: "Най-засегнатите хора са ясни, науката е ясна, трябва да запазим въглерода в земята. Когато правителствата и корпорациите действат по този начин, активно унищожават околната среда, излагайки на риск безброй хора, хората се активизират."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продукт на Клаус Шваабата .
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вие сериозно ли забравихте че си препрати в туитър командите от кукловодите относто това как да манипулира народа? Невероятно е че след такъв провал, година по-късно всичко е забравено и отново е ежедневно по медиите
14
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От качалката си прави реклама и ви се хили нагло, а вий плащайте тройни цени за зелен хайвер и стоите гладни и на студено, и ходете пеша, защото каруците ви ще ги забранят официанло и глобите ще са жестоки за простолюдието, тръгнало с евтино возило ДВГ. Парите отиват и в нейната хранилка.
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая е невероятна измамница
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грете доволна ли си ,че плащаме данък въздух,под формата на въглеродни емисии.Аз не съм и си ми противна.
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това нещо определено не е в ред.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами що да не спрат да я снимат??? Смисъл, тя отказва да се махне от там, арестуват я и тя съдейства....и полицаите се спират и фотографи я снимат. Аууу че скандално! Щом няма гумени куршуми, изкарани очи и палки....начи е ФЕЙК? Да има и такива протести - блокираш, предопреждават те, ти отказваш да се махнеш, арестуват те и ти съдействаш....Не е нужно да има побоища!!!
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятай,ако протестираха срещу ваксините, какъв бой щяха да ядат. Ама нали са правилните протести,правят фото сесия.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на гретка некой да фане да и обясни че най големите замърсители са сащ и китай. да ходи да скача на Си, или пред белия дом като е толко надъхана...
7
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Международните евреи от фамилиите Ротшилд и Рокфелер са инвестирали милиарди в проекта "Глобално затопляне", защото то им носи огромни печалби под фирмата на квоти за въглероден окис, мачкане на енергийно независими държави, принуда към купуване на нови и скъпи автомобили... Грета Тунберг е скъпо платена актриса, маркетингов продукт без грам IQ в кpатyната
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази се беше кротнала за известно време. Сама даде обяснение защо- беше си хванала гадже. Явно момъкът я е изритал и пак целият свят и е крив
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ни занимават с тая лесби... ка
4
0
 
33
 
! Отговори
A1 преди 1 година
Значи в Германия ще инвестират във въгледобив,а нас ни карат да го затваряме!Нас в тоя ЕС за *** за зеле ли ни имат?
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, успешно използван за манипулация на наивните и податливите.
2
1
 
38
 
! Отговори
Броят на преди 1 година
психичноболните неистово расте..Особено в Европа.До година-две ще надхвърли 50%
1
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ни занимавате с психично болни?На никой в България не му дреме за Грета. Нито за брат и Хензел.