Хърватите, кафето и поскъпна ли любимата им напитка след навлизането на еврото?

Обикновените хора упрекват държавата, бизнесът се сърди
21 яну 2023 15:00, Нели Христова
131
Хърватите, кафето и поскъпна ли любимата им напитка след навлизането на еврото?
Снимка: БГНЕС

Само много смелите или много глупавите биха се осмелили да застанат между хърватин и неговото кафе.

Докато се разхождате по улиците на столицата Загреб, дори и през зимните месеци ще видите, че тротоарните кафенета са претъпкани с пиещи капучино местни жители.

Но в началото на Нова година някои откриха, че любимата им напитка вече идва с горчив привкус.

Хърватия прие еврото като своя валута на 1 януари, десетилетие след като стана най-новият, и все пак най-скорошен, член на Европейския съюз.

Премахването на куната накара много хървати да вярват, че кафенетата, както и търговците на дребно и доставчиците на услуги се възползват, като повишават цените си.

От началото на годината местните медии са пълни с критики относно повишаването на цените. А анкета сред хората на централния площад в Загреб потвърждава ужаса.

"Много е объркващо", казва Вина пред BBC, докато нейните приятелки Моника и Тонка кимат в знак на съгласие. "Изглежда по-евтино, но всъщност е много скъпо. Току-що платихме шест евро за две кафета и кола - бях шокирана."

Друга местна жителка, Живана, се чувства почти по същия начин. "Всички тези покачвания на цените започнаха през юни", казва тя. "Сега е в светлината на прожекторите и е още по-лошо. Не сме доволни от правителството и начина, по който се справиха със ситуацията."

Противоречието е толкова ожесточено, че правителството на Хърватия почувства, че трябва да се намеси. То свика търговците на дребно на срещи, за да ги предупреди, че няма да толерира неоправдани скокове на цените. Бизнесът обяви, че е възмутен от правителството, което петни репутацията му.

Но властите ясно усетиха, че не могат да си позволят еврото да се превърне в синоним на скрито печалбарство. Правителството нареди на търговците на дребно да гарантират, че цените не са по-високи от нивото им на 31 декември.

Държавните инспектори се нахвърлиха върху нарушителите, завеждайки дела срещу почти 200 непокорни търговци на дребно в рамките на седмица.

Има, разбира се, и хора, които смятат, че големият хърватски спор за кафето е просто много допълнителна пяна. Докато работи с машината за еспресо в бар на оживения Площад на цветята в Загреб, барманът Лука казва, че подозира, че хората се карат за нищо.

"Показвахме цените си в евро преди да влезе еврото", обяснява той. "Сега казват, че е твърде скъпо, но цената е същата, както беше преди Нова година."

С целия шум около повишенията на цените - независимо дали са реални или въображаеми - би било лесно да забравим защо Хърватия избра да се присъедини към еврозоната. Всъщност тя се ангажира с членство в единната валута като условие за присъединяване към ЕС през 2013 г.

Други държави-членки показаха, че ангажиментът е едно, но реалното приемане на еврото е съвсем друг въпрос. Съседната на Хърватия Унгария първоначално имаше план да премахне форинта през 2007 г. Но 16 години по-късно тя остава твърдо извън еврозоната.

Полша, Румъния, Швеция и Чехия са теоретично задължени да приемат еврото. Но никой няма планове да го направи. Само България изглежда ще се присъедини към единната валута през 2024 г.

Това прави решимостта на Хърватия да изпълни критериите за конвергенция на еврото да изглежда още по-впечатляваща. Той отразява стабилността на множество фактори - инфлацията в страната, бюджетния дефицит на правителството, съотношението дълг/БВП на страната и дългосрочните лихвени проценти след присъединяването й към ЕС.

Стабилността на обменния курс беше почти даденост, като се има предвид, че при създаването на националната си валута през 1994 г. Хърватия обвърза куната с германската марка. Обвързване на еврото последва през 2002 г.

Управителят на Националната банка на Хърватия Борис Вуйчич казва, че всичко това означава, че неговата страна, нейните предприятия и нейните хора са били изключително добре подготвени за приемането на единната валута.

"Хърватия вече беше силно евроизирана", отбелязва Вуйчич. "Корпоративните, държавните и домакинските дългове вече бяха деноминирани в евро или свързани с евро. Сега всички приходи са в същата валута като дълговете."

Далеч от това да предизвика повишаване на цените, главният банкер на Хърватия вярва, че ангажирането с единната валута е спестило на страната от най-лошата инфлация, която удари страните извън еврозоната през последната година.

"Можете да видите, че въздействието на кризата беше много по-слабо в случая с Хърватия, тъй като пазарите вече оцениха факта, че влизаме в еврозоната", отбелязва Вуйчич.

Сега хърватските фирми очакват с нетърпение тласък от еврото, което съвпадна с членството на Хърватия в Шенгенското пространство без граници. Последното значително улеснява живота на европейските туристи, пристигащи в страната с кола или автобус, тъй като вече няма да се сблъскват с безкрайни опашки на граничните пунктове. А приемането на еврото означава, че посетителите няма да се налага да се борят с измамните обменни курсове в чейндж бюро.

В резултат на това се очаква туристическата индустрия на Хърватия, която допринася около една пета от БВП на Хърватия, да получи тласък.

Дубравко Михолич, съветник на Хърватския национален туристически борд, следи коментари в туристически уебсайтове в страните, които изпращат най-много туристи, като Германия и Австрия. "Казват, че е страхотно, най-накрая няма да се налага да сменяме пари", споделя той.

Експертите също така прогнозират полза за хърватските износители, като единната валута елиминира последния останал източник на напрежение в трансграничната търговия в рамките на ЕС.

"За по-малко от десетилетие членство в ЕС видяхме, че износът на стоки се е увеличил повече от два пъти", казва Горан Сарававанга, главен икономист на Хърватската търговска камара. "Сега компании извън еврозоната, които обмислят да се установят в Европа, гледат към 20 страни, а не към 19. Вече сме добри в логистиката поради нашата география. Сега без допълнителните разходи, благодарение на Шенген и еврото, има тласък там.“

Ако прогнозите са верни, ползите трябва да станат ясни през следващите няколко години. Но засега хърватските потребители остават по-загрижени да не поемат удари по джоба докато свикват да носят новата валута.

Те вече не могат да използват куната. Но търговците на дребно все още трябва да показват цените в стари пари до края на годината, за да уверят клиентите, че въпреки че деноминацията може да се е променила, стойността остава същата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че ще бъдем пак ограбени високи лихви в световен мащаб .Приемаме еврото и хоп обедняваме наполовина . И на фона на това че нашите изедници ще закръглят всичко нагоре не ми се мисли.
103
1
 
1
 
! Отговори
Знайко преди 1 година
До АнонименАз му дадох + , що ...да не би да е незаконно!? Пусни си и ти мозъка, напиши два кадърни коментара и ти ще имаш!
102
2
 
18
 
! Отговори
Протестиращ преди 1 година
Германия и Франция скоро ще бъдат изправени пред банкрут с тая война ! САЩ са единствените които имат далавера от конфликта ! САЩ винаги са били против германския интелект и руските русурси ! Там ги стяга чепика ! А България е най добре да се върне към себе си и да не разчита на чужди сили !
101
5
 
1
 
! Отговори
До канадеца преди 1 година
Това са абсолютни глупости! В Чехия миналото лято бирата, при това най-скъпата беше 55 крони или 2 евро по заведенията. Кафето също е толкова. Тяхното колено, тн джолан е на цени около 270 крони или около 10 евро за почти кило месо. В Бг цените са поне двойно по ресторантите. Ако си бил някъде около камбанарията или тн турист трап зони може и да си пил бълвоч/кафе/ за 3 евро
100
2
 
5
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Щото при нас цените падат
99
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румънците са по-хитри и отложиха еврото за 2029 г., разходете се в Румъния, вижте по-ниските цени в магазините и по-високите заплати като тук, в Румъния няма да видите лоши пътища с дупки като тук всички улици са осветени през нощта дори и в най-малкото село.
98
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки, който сега влиза в еврозоната, ще плаща на доста по високи цени! Освен това еврото ще стане дигитално! Няма кеш! Чинези модел по *европейски!* Влезе ли се,лев няма, кеш няма, връщане назад няма, високи лихви има, високи цени има! Ще стане имало едно време и приказката е до тук!
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Анонимен 105 Какви са тия плюсове, че и само?
96
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите изедници защо надуват сега цените като за световно. Няма никаква причина, но те са готвят за еврото. Защо това което получаваш ще се изчисли, а това което плащаш само ще му сложат отзад евро, вместо лв. Голямо дърво е това да преминеш в евро и естествено страда народа, богаташите не са засегнати. На бойко чекмеджетата бяха пълни с евро, нали.
95
6
 
12
 
! Отговори
TCT преди 1 година
До Анонимен Да, и хлябът ще стане от 1.50-2 лв 1.50-2 евро
94
1
 
15
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Най-интересното е, че се опитват да ни обяснят, че правителството вземало мерки срещу по-високите цени. Ами просто такива мерки не съществуват. Ще дадат Нобелова награда на този политик, който успее да обясни защо едно кафе трябва да е 1,5 евро и как това може да се контролира. Просто виждаме евро-атлантическия комунизъм в действие. Сигурно ако кафето стане 5 евро на Путин ще му стане още по-зле.
93
3
 
13
 
! Отговори
Гост преди 1 година
едва се издържа и с тези цени пък,ако станат в евро ,вземам заплата около 1500-1700лв нищо пари са това на тези цени има хора ,които вземат и по-малко пенсионерите пък са 400-500лв
92
7
 
34
 
! Отговори
Протестиращ преди 1 година
Като е толкова " добра " Еврозоната защо няма механизъм за излизане от нея ? Питайте гърците като се опитаха да си върнат драхмата ! Това си е чиста пирамида която да съществува и трябват все нови и нови "членове" и вижте още колко европейски държави не искат и да чуват за тая зона . Не се подлъгвайте от БТВ Нова и БНТ и говорещите банкери там 24 часа !
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По мои впечатления любимата напитка на хърватите е сливовата ракия - на мъжете, и на жените.
90
4
 
15
 
! Отговори
сопол преди 1 година
целта не е човечеството да се развива , целта е 10те процента от мъжета с малки пи шки да заробят останалите
89
7
 
9
 
! Отговори
канадеца преди 1 година
лятото в будапеща ядох стейк за 30 евро, в унгария е с форинт. преди короната в чехия кафето беше 1,5 евро, сега е 3 евро, а в чехия е крони. парче торта в чехия е 3,5 евро, във виена също, кафето във виена също е 3 евро като в унгария и чехия. искате глобализация. Глобализация е равно на комунизъм, цените еднакви в цял свят заплатите също. Това е целта на занятието.
88
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тук ще стане така. Вместо 6лв.(български лева ) за 2 кафета и кола ще плащате 6 евра, но заплатата ви ще си е същата, но в евро. Не се чудете, а гласувайте против еврото и българските предатели.
87
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
103-ти . Казва се проблема не е в лева а не проблема не е в еврото икономиката е социологическа наука и тук нещата гарантирам че ще се усетят като 7/8 по рихтер и зарежете тези изтъркани опорни думички като русия и путин. Същите шарлатани който неистово искат евро за да не плащат такси при превалутиране и да могат да имат достъп до по голями кредитни линии те ще надуят цените
86
20
 
9
 
! Отговори
Да преди 1 година
До АнонименДа, така е но върви с повишение на доходите. Всички искат западно европейски заплати, ама гледат към Русия. Няма как да стане.
85
6
 
20
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Защо да плачеш, като има само плюсове ? Спекулата я има и сега. Тия яйца от 60 стотинки да не са истинска цена ?