Шири ли се корупция в Украйна? Зеленски обеща: Бързо ще се справим

Тя е хроничен проблем на страната, изтласкан от войната
23 яну 2023 07:00, Александър Попов
186
Шири ли се корупция в Украйна? Зеленски обеща: Бързо ще се справим
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че корупцията - хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от войната срещу Русия - няма да бъде толерирана, и обеща, че тази седмица ще бъдат взети ключови решения за изкореняването й.

Обещанието на Зеленски бе дадено на фона на твърденията за корупция по високите етажи на властта, включително доклад за съмнителни практики при възлагането на военни поръчки, въпреки че официални лица насърчават националното единство, за да се противопоставят на инвазията.

"Обществото ще получи пълна информация, а държавата ще предприеме необходимите силни стъпки. Искам това да е ясно: няма да има връщане към това, което е било в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали постове", каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Той съобщи също, че заместник-министърът за развитието на общините, територията и инфраструктурата Васил Лосински, който беше задържан от Националното бюро за борба с корупцията по-рано миналата седмица, междувременно е бил освободен.

Според публикации в медиите Лосински е обвинен, че е взел подкуп от 400 хиляди долара за покупката на генератори в условията на безмилостни руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Украинският президент се спря и на съобщенията за закупуване на хранителни продукти за войниците на завишени цени, в резултат на което се твърди, че са се обогатили държавни служители.

Според официална информация украинският министър на отбраната Олексий Резников ще говори пред парламента по въпроса. Министерството на Резников определи твърденията като "фалшиви" и в момента парламентарна комисия провежда разследване.

Украйна има дълга история на ширеща се корупция и нестабилно управление, като Transparency International класира корупцията в страната на 122 място от 180 държави, което не е много по-добре от Русия през 2021 г.

ЕС превърна антикорупционните реформи в едно от ключовите си изисквания за членството на Украйна, след като миналата година предостави на Киев статут на кандидат за членство.

"Тази седмица ще бъде времето за вземане на съответните решения", заяви Зеленски. "Решенията вече са подготвени. Не искам да ги оповестявам в момента, но всичко ще бъде справедливо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
29
 
! Отговори
байчо преди 1 година
Зеленски ако иска да се справи с корупцията в Украйна, ще трябва да си тегли коршума.
69
1
 
16
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Обикновено препиране на мангизи!САЩ пратиха уж едни 55 милиарда долара на зеления!ВС също,но в евро!На всички им е ясно,че тези пари ще потънат в джобовете на еврейското лоби!Зеления е прибрал някакъв минимален процент и като се изпълни поръчката,ще си измият ръцете с него,като го пратят в Хага!Така беше и с ковида,препраха се активи за милиарди,видиш ли икономиката зациклила
68
3
 
26
 
! Отговори
NNnnn преди 1 година
От себе си да започне. Той много краде.
67
7
 
8
 
! Отговори
един дол дренки преди 1 година
Украинци и руснаци - еднакво крадливи и корумпирани
66
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имам една позната Окрайнка на 23г, премести се в Канада, баща и взе много скъп апартамент (мисля беше около 1млн $) и ми спомена че баща и пак ще и давал пари да си отворела салон за красота в Торонто. Сега се замислете дали парите са спестявани от закуски или са крадени с торби.
65
2
 
19
 
! Отговори
Герой! преди 1 година
Сега да си поставят лика му в рамка и да палят свещи пред иконата му.
64
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Информ бюро украинского наркоманчика! Бля, бля, бля, блянове, бълнувания, фантазии, и9и0тии с една дума! Този унищожи цял народ и държава! Фюрерът от разораната целина, нереализирал се фашист ще остане в историята, като най-некадърният от всички досега фюрери изповядващи нацизъм и фашизъм! Хахахахахаха!
63
2
 
31
 
! Отговори
Йоана преди 1 година
който е работил с украинци, знае за какво става въпрос.
62
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окрайна и корупция? Не може да бъде. Това е най чистата, най свята република с най честният президент!!
61
4
 
31
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 1 година
Трябва първо да разследват ЗЕЛЕНСКИ
60
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В чест на братя укри, кой оттука мине, нека да напише - СЛАВА УКРАИНЕ! СЛАВА УКРАИНЕ! СЛАВА УКРАИНЕ!
59
0
 
22
 
! Отговори
По същество преди 1 година
От една година 30-40 страни им пращат всичко що могат. Той се сетил сега да се бори с корупцията. Когато го хванат по бели ***. Нали като разкара корупционерите и нацистите ще останат само руснаци и руско-говорящи около него и ще го разпънат.
58
2
 
46
 
! Отговори
Айде бе преди 1 година
какво ти пречи корупцията - иначе как жена ти ще разхожда френска мода в Давос?! Да не би да бачка нещо.
57
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гледайте в тубата интервщто с британеца наемник, той го каза че още първия ден му откраднали автомата а след това цели камиони пълни с оръжия изчезват. А сега си спомнете когата избраха Зеленското че каза че се бори за МИР и изчистване на отношенията а истината се оказа съвсем различна.
56
0
 
34
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
незабавен финансов одит на украина с какви пари се купуват имения по света и къдеса траншовете от ес нашите пари безконтролно къде отиват преговори и мирстига с това оръжие и мъка
55
0
 
39
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Заформя се много дива борба за власт в Юкрейн под формата на борба с корупцията и случайно свалени вертолети. Тези безотчетни милиарди, които идват от Запада трябва да бъдат усвоени.
54
0
 
31
 
! Отговори
афро преди 1 година
Ясно! Крадецът ще вика-дръжте крадеца!!!!!Право казват хората-за кокошка-няма прошка,за милиони-няма закони!!!!
53
0
 
33
 
! Отговори
челно място милионер преди 1 година
Украйна стана в топ 10 по брой милионери. Мислите ли че корупцията ще спре?
52
0
 
28
 
! Отговори
Зеленото обеща преди 1 година
Като се кандидатираше, че наяма да пролива кръв - а акво стана....
51
1
 
28
 
! Отговори
Зеленски да се преди 1 година
бори с корупцията е все едно Борисов да се бори с корупцията. За тия, които на се разбрали, това означава да се бори със себе си, оксиморон, парадокс, нещо невъзможно. Доверието в кабинета на Зеленски беше стигнало 16% преди войната, в руския интернет вървят миймове, че СВО, всъщност е съкратеното име, а трябва да е "СВО по спасяване на рейтинга на Зеленски". Запада естествено наля пари в него и така от наркоман стана "световен лидер" - слагам го в кавички, защото никакъв лидер не може да е тоя.