Бивш командир на "Вагнер": Разстрелваха другари заради бягство

Андрей Медведев избяга в Норвегия и се страхува за живота си
27 яну 2023 13:00, Йоана Цонева
165
Бивш командир на "Вагнер": Разстрелваха другари заради бягство
Снимка: БГНЕС

Бившият командир на руската наемническа групировка "Вагнер", който избяга в Норвегия, разказа как е станал свидетел на разстрел на някои от другарите си, докато са се опитвали да избягат от фронтовата линия в Украйна, съобщи норвежкият му адвокат пред "Ройтерс".

Андрей Медведев, който избяга от Русия, пресичайки руско-норвежката граница на 13 януари, заяви, че се страхува за живота си, след като е станал свидетел на убийства и малтретиране на руски пленници, отведени в Украйна, за да се бият за "Вагнер".

Медведев живее на тайно място в района на Осло, след като в сряда беше освободен от ареста след "разногласия" с полицията относно мерките, предприети за осигуряване на безопасността му.

Адвокатът му Брайнулф Риснес заяви пред Ройтерс, че Медведев е видял някои "невероятно ужасни" ситуации, докато се е борил с "Вагнер" миналата есен.

Той е станал свидетел на "стрелба по негови другари, докато е наблюдавал, защото те са се опитвали да избягат", каза Риснес в интервюто, цитирайки Медведев.

Руснакът "бавно се примирява със случващото се", заяви адвокатът му.

"Животът му беше хаотичен, опасен и много стресиращ от много дълго време", каза Ринес, "особено, разбира се, през есента, когато беше в Украйна с групата "Вагнер".

Още по темата
"Но, разбира се, животът му не е бил лесен и преди това", заяви той.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна преди 11 месеца, са убити хиляди украински цивилни граждани, милиони са изтръгнати от корен, а градовете са превърнати в руини.

Националната криминална полиция на Норвегия Kripos, която отговаря за разследването на военни престъпления, е започнала да го разпитва за преживяванията му в Украйна и ще продължи да го прави, казва Ринес.

Kripos е част от проект за разследване на военни престъпления в Украйна, осъществяван от Международния наказателен съд.

Други групи като Норвежкия хелзинкски комитет и фондация "Клуни" също се интересуват от разговори с Медведев, каза адвокатът му.

"Едно от основните неща ще бъде да координираме действията си, за да не се налага да задаваме всички въпроси по пет или десет пъти", каза Риснес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
11
 
! Отговори
ала гер ком ала гер преди 1 година
Що рИве тоз? Нали казвате, че е война, даже Аналенката каза, че ЕС воюва с Русия. Значи я караме "по законам военного времени". А там за бягство- разстрел, без съд и присъда. Наркомански прилага същата тактика. Нациатата от Азов го играят заградителни батальони на насила мобилизираните, които ги ловят с линейки и от погребения на близки. "A la guerre comme a la guerre !"
21
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Украйна е позле , освен разстрелите на бягащи , има разстрели и на мирното население , което иска да се евакуира , но не му се позволява !!!
20
2
 
12
 
! Отговори
Забъркайте и НОВИЧОК преди 1 година
Та информационния гювеч да е пълен! ХА ха!
19
8
 
17
 
! Отговори
Чакахме статията преди 1 година
Няма как единия 'избягал' 'вагнеровец' да не разкаже ТОЧНО такава история! :):) Според краварското разузнаване колко наброяваше групата Вагнер? Около 50 000? И само един 'свидетел'? :) Абе доста несериозна е тая пропаганда!
18
6
 
17
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Поредната дъвка с този "командир" от Вагнер. Явно интелигентността наистина е константа и колкото повече са хората, толкова по-малко се пада на всеки. А да кажете нещо за украински танк със заварени люкове?
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе НАТО да не е във война с Вагнер? По пропагандата напоследък така ми изглежда. И което е още по-смешно - НАТО май губи войната с Вагнер.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е той може да разказва сега,че и са го...Той първо е отишъл щото видиш ли дават кинти,ама го фанало шубето,щото си мислел,че ще постреля малко за тия кинти,а през останалото време ще си чеше....
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте украйната да видим как ги прибират мобилизираните.
14
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и министъра на отбраната на ДНР - Игор Гиркин, упреква Вагнер за дивашките екзекуции на свои войници, без съд и присъда! Така че копейковци поне под такава срамна за тях статия, е хубаво да замълчат
13
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руснаците винаги са били диваци
12
0
 
4
 
! Отговори
Правилно преди 1 година
не трябва въпроси да се задават по 5-10 пъти за да не се влиза в противоречие и някой да рече - лъже.
11
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Вероятно им го пише в договора. Да са чели какво са подписвали. На мене по- ми пука за мобилизираните и от двете страни.
10
4
 
2
 
! Отговори
Тоя "командир&q преди 1 година
до един месец ще е станал руски шпионин и ще го опандизят за опит за саботажи диверсии.
9
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е военен закон момче на всякъде се прилага даже в демонкратична Усрайне
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А га са записва в тази групировка с надеждата да забогатееш не рева. Ако се запишеш в картела Синалоа ще е същото. Работата с тези хора е на живот и смърт.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нелката, пак те изпревариха
6
1
 
1
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
К*леш:)))
5
6
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ТОВА Е ОТГОВОРА НА НАТООВЦиТЕ ЗА РАЗСТРЕЛИТЕ НА УКРАИНЦИТЕ ОТ ФАШИСТИТЕ НА ПОКРАЙНА !!!
4
0
 
5
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Марда и ***,бате:)))важно е парата да се върти:)))
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От сутрин до вечер чужда война .Тука една болница няма за децата бе подпримати куехи за чужда война ще ми говорите ,ако искате и на фронта да хукна а беЗочливи същества а?