Всеки втори шпионин на ФСБ иска да напусне Русия: Какво носят със себе си дезертьорите?

Един човек им помага да избягат в Европа - Владимир Осечкин
25 яну 2023 21:15, Нели Христова
90
Всеки втори шпионин на ФСБ иска да напусне Русия: Какво носят със себе си дезертьорите?
Снимка: Getty

Владимир Осечкин казва, че приготвял вечеря на децата, когато забелязал червения лазер, танцуващ по стената. Той веднага разбрал какво предстои.

Изгасвайки светлините, той и съпругата му дръпнали децата си на земята, бързайки да се скрият от погледа на лазера в друга част на апартамента. Минути по-късно, казва Осечкин, евентуален убиец е стрелял, бъркайки набързо пристигналите полицаи за руския дисидент.

През следващите 30 минути, разказва Осечкин пред CNN, жена му и децата му лежали на пода. Съпругата му, най-близката до децата им, ги предпазила от още куршуми по време на атаката на 12 септември.

"През последните 10 години правя много неща, за да защитя човешките права и правата на другите хора. Но в този момент разбрах, че мисията ми да помагам на други хора създава много висок риск за семейството ми", казва Осечкин пред CNN от Франция, където живее от 2015 г., след като избяга от Русия и поиска убежище. Сега той има постоянна полицейска охрана.

Той се превърна в защитник на все по-голям брой високопоставени руски служители, дезертиращи на Запад,  недоволни от войната на Кремъл в Украйна. Той казва, че сред тях има бивши генерали и агенти от разузнаването.

Руският президент Владимир Путин показа решимостта си да преследва предполагаемите врагове на Кремъл отвъд океана. Осечкин е арестуван задочно в Русия и в момента е в списъка на руските власти за издирване. Франция му осигури убежище, но запазването на сигурността му е много по-трудно.

Работата на Осечкин като разследващ журналист и антикорупционен активист, което означава, че той е превърнал в свой бизнес да знае тайните на руската държава, помага до известна степен. На два пъти, казва той, сигналите са изпреварили убийците до вратата му.

"Владимир, внимавай", изпратил му съобщение източник от чеченската диаспора през февруари. "Вече има предложение за авансово плащане, за да те елиминират."

Отговорът на Осечкин е смразяващо спокоен. "Добър вечер. Еха. И колко се предлага за моята сива глава?"

Сега Осечкин живее под постоянна въоръжена охрана, осигурена от френските власти, адресът и ежедневието му са тайни.

Създаване на мощни врагове

Като влиятелен правозащитник и журналист, Осечкин отдавна е трън в очите на много могъщи руснаци. След основаването на Gulagu.net през 2011 г. – съвместна правозащитна организация, насочена към корупцията и изтезанията в Русия – той ръководи поредица от нашумели разследвания, обвиняващи руски институции и министерства в престъпления. Едно от тях твърди, че са изнасилвани мъже в руски затвори.

Но именно работата на Gulagu.net, откакто руските танкове преминаха през украинската граница през февруари, даде на организацията новооткрито международно значение.

Разследването в затвора вдъхнови една група офицери от Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) - наследник на КГБ на Съветския съюз, да се обърнат към разобличители, водени от това, което служителите казаха, че е тяхната "отвратена реакция“ от откритията на Gulagu.net, твърди Осечкин . Това доведе до #windofchange, поредица от писма, за които се твърди, че са изпратени от служители на ФСБ, споделени с организацията на Осечкин. Публикувани онлайн от екипа на Осечкин, те описват несъгласието си с посоката на Русия и войната в Украйна.

Така наречената „специална военна операция“ на Путин не беше единственото движение на руснаците след 24 февруари. Тя също така предизвика „голяма вълна“ от руски служители, напускащи родината си, каза Осечкин, заличен само от потока мъже, бягащи от Кремълския „ частична мобилизация” през септември. Сега той каза пред CNN: „Всеки ден някои хора... искат [за] нашата помощ.“

Много от тях са войници от ниско ниво, но сред тях има хора с много по-големи рангове : Осечкин казва, че това включва бивш министър от правителството и бивш руски генерал с три звезди. CNN потвърждава самоличността на бивш офицер от ФСБ и наемници от "Вагнер".

През януари Осечкин помага  на бивш командир на "Вагнер", да избяга от Русия пеша в съседна Норвегия, за да поиска убежище. Бившият военен се страхувал за живота си, след като отказал да поднови договора си с наемническата група.

"Когато човекът е на много високо ниво, той разбира много добре как е работила машината на режима на Путин и добре разбира, че ако разкрие това, има много висок риск от терористичен акт с Новичок или убийци", обяснява Осечкин пред CNN.

Когато такива служители бягат от Русия чрез Осечкин, те предоставят информация за вътрешните работи на Москва. Част от тази информация се озовава в ръцете на европейските разузнавателни агенции, с които Осечкин поддържа редовен контакт, каза той.

Един бивш старши лейтенант от ФСБ, на когото Осечкин помага в Европа, Емран Наврузбеков, казва, че е подготвил директиви на ФСБ относно руските шпионски операции в Европа, за да ги предложи на западните разузнавателни агенции.

"Нашите шефове на ФСБ поискаха от своите агенти в Европа да разберат за "наемниците", които ще отидат в Украйна. Доброволците, които отиват да се бият за Украйна, те наричат терористи. Поддържах такава кореспонденция", споделя той пред CNN.

Някои от онези, на които Осечкин помага да пренасят информация – дори военни тайни – за които той признава, че представляват ограничен интерес за неговата правозащитна организация. Но западните разузнавателни агенции имат съвсем различни приоритети.

Мишел Яковлев, бивш генерал от френската армия и бивш заместник-командир на операциите на НАТО, който по искане на CNN прегледа няколко военни файла, получени от Осечкин, казва, че макар те да не са от голямо значение за военен командир, "това са частици от разузнаването. Дори поотделно да са умерено интересни, те изграждат картина. И това е интересът на събирането на разузнавателна информация."

Тайни на хартия

Един бивш руски генерал донесъл със себе си военни документи, включително архитектурен план на сграда, според Осечкин, с легенда, описваща подробно значението на символите, изброявайки комуналните услуги и датите на строителство.

Генералът, стремейки се да спечели благоволението на Европа, се надявал западните власти да видят тяхната стойност, разказва Осечкин. Източници от разузнаването потвърдиха пред CNN вероятната автентичност на документите, но повдигнаха въпроси относно тяхната полезност и ексклузивност.

За Яковлев документите не са единствената валута, която държат дезертьорите.

"Истинските въпроси са къде бяхте в йерархията? Колко ви се довериха? Кои бяха доверените хора около вас? Какъв вид достъп имахте до какво?", казва той. "Не се интересуваме от този файл. Интересуваме се от вашата степен на достъп. И доста често това са нещата, които знаете, но които не знаете, че са продаваеми на разузнавателните служби", добавя Яковлев.

Наред с военните документи, бившият руски генерал е пренасял информация за корупция в армията и секретни записи, показващи как ФСБ дърпа конците дори във военни части, добавя Осечкин.

Друга дезертьорка, 32-годишната Мария Дмитриева, избяга с предполагаеми тайни от редиците на ФСБ. Тя казва пред CNN, че е работила един месец като лекар за ФСБ. Подготвяйки се за бягството си, тя споделя, че тайно е записвала разговори с пациенти, чиито симптоми понякога крият държавни тайни.

Един оперативен агент от прословутото ГРУ, или руското военно разузнаване, страдал от малария след неоповестена мисия в Африка, твърди тя. Други разговори разкриват, че чеченски служители са обсъждали колапса в руската армия.

Дмитриева, която търси убежище в южната част на Франция, оставяйки семейството си и приятеля си, който според нея работи за руското разузнаване, не е сигурна дали информацията, която е предоставила на властите, ще бъде достатъчна, за да й гарантира постоянно убежище.

Причина за бягство

"Имате нужда от основателни причини, за да избягате", казва Яковлеф. "Не е достатъчно изведнъж да ви просветне, че демокрацията е по-добра от тиранията, и затова сте тук. Това е един от първите въпроси, които разузнавателните агенции задават: "Защо този човек дезертира сега?"

Бившият офицер от ФСБ Наврузбеков твърди, че отчаянието от шансовете на Русия в Украйна е карало много от колегите му да търсят бягство.

"Сега във ФСБ всеки играе сам за себе си, всеки иска да избяга от Русия. Всеки втори офицер от ФСБ иска да избяга", твърди той пред CNN. "Те вече разбират, че Русия никога няма да спечели тази война, просто ще направят всичко възможно, за да намерят някакво решение."

И за Дмитриева войната в Украйна бил спусъкът. Тя казва, че се надява да вдъхнови други в системата да подкопаят режима на Путин.

"Не ме е страх от никого, освен от Всевишния. Защото за мен е важно с действията си да мога да дам пример на моите сънародници, колеги силовици, силоваци", казва тя. След себе си тя оставя не само семейството си.  Дмитриева казва, че позицията й е давала уникални привилегии, включително луксозен автомобил с държавни номера и офис с изглед към министерството на отбраната. Но твърди, че не съжалява, че е напуснала.

"Най-много ме вдъхновява, че съм сигурна, че предприемам правилните действия, за да спра това, което се случва, за да умрат по-малко хора", казва Дмитриева. "Путин и неговата свита, и всички, които одобряват тази война – тези хора са убийци. Защо безпокоите тази страна, която е добре от 30 години?"

Осечкин казва, че украинското наследство и семейните връзки на много руски служители са изиграли ключова роля за тяхното дезертиране, което ги е подтикнало да се присъединят към дългогодишното изселване на журналисти и правозащитници от Русия.

"В тази война няма истина", казва той. "Това е войната на единствения човек, който иска да спаси властта си, контрола си над Русия и който иска да я впише в международната история и учебниците в училищата."

В резултат на работата си по подпомагане на бягството на лица, подаващи сигнали от Русия, Осечкин се превърна в нещо като фар за дезертьори, които знаят, че той има контактите със западните власти и обществения профил, за да осигури най-ефективното третиране на тайните, които те изнасят .

Кукувица в гнездото

Предпазливи от опитите на Москва да проникне в неговата организация и да дискредитира работата му, неговите колеги проверяват самоличността на всички, на които помагат, казва Осечкин.

Въпреки това един човек, представящ се за дезертьор, смущава Gulagu.net. Мотивите му всъщност да не дезертира  бяха разкрити едва след като Осечкин пусна четири интервюта с него в канала на организацията в YouTube. Във видео интервю с друг блогър измамникът критикува нивото на грижа на Осечкин към него, след като бил в Европа. Осечкин признава, че това може да направи по-трудно за истинските разобличители да му се доверят.

Осечкин твърди, че "истинските тайни агенти на Руската федерация" не се нуждаят от помощта му, за да влязат в Европа.

Европейските съюзници заеха все по-агресивна позиция срещу руското шпиониране след поредица от руски атаки, включително окупацията на Крим през 2014 г. и части от Източна Украйна, отравянето на Скрипал в Обединеното кралство и пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари.

Тази година 600 руснаци са били експулсирани от европейски страни, 400 от които са били шпиони, според британските разузнавателни служби. Много от тях работеха като дипломати.

Освен това Осечкин смята, че нахлуването на Путин в Украйна е повратна точка за руския лидер, отменяйки десетилетия руска стабилност под негова власт.

"Путин има много врагове в системата си, защото са работили с него повече от 20 години за стабилност, пари и красив живот за следващите поколения. И сега, през тази година, Путин отмени тази перспектива от живота им", на мнение  той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Альоша преди 1 година
Глупости , толкова хвалебствия и героизиране на еднин предател
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната предълга басня, а ла Лафонтен, дълбоко сърцераздирателна, напоена с два реда сълзи и три реда сополu,изсмукана от вечно пускащите пръсти на CNN. Егати и шпионите са , щом всеки ги знае , а и всички чинно ходят да си изплакват мъката на рамото на другаря Осечкин ! Промивачката на мозъци работи на пълни обороти - там е спасението ...
58
7
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Всеки иска да избяга от мизерията и да живее добре.Само българските чебурашки мечтаят за руски селски нужник в който се изхождат при -30 градуса.
57
1
 
6
 
! Отговори
Prеебан преди 1 година
Какво ни пука на нас за някъкъв сниман гимназист и някъкво истерично есе на дежурният пропагандист журналист. Напишете нещо за мафиотизираната ни политическа система, също може и нещо за българското разузнаване, ако има такова разбира се! Иначе правописните ви грешки са на ниво.
56
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички бягат от русия , никой не бяга от Европа и Америка Даже нашите пернати русофили не бягат в русия
55
3
 
8
 
! Отговори
ЕДИН преди 1 година
Много дълга партенка бе редакторе. Кой има време и най-вече "таланта" да съчинява подобни глупотевини?!?
54
5
 
10
 
! Отговори
Д@КастрирамеПаситто преди 1 година
Това не е важно за България.Важно е българския народ да знае какво изнасят *** - продажните ни политици на шпионите от Козяка.
53
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин вероломно нападна Украйна,хубавото е украинците ги спряха,щеше да продължи към Румъния,Молдова и т.н.т.
52
1
 
5
 
! Отговори
До НЯКОЙ преди 1 година
Какво не ги ядете с колците бе, хахах! Направо отзад си ги завирате! :)
51
10
 
12
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Лекарка работила един месец във ФСБ и един старши лейтенант от тази служба разкрили най-големите тайни на Русия, това става за роман за деца. Сега разбрахме, че след като Русия свърши снарядите и ракетите е останала и без разузнавачи. А за сведение на западните журналисти ние доматите не ги ядем с колците.
50
10
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
каквото и да носят всеки ще си го получи така е по света всяко предателство сенаказва
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малкият Сталин не забравя.
48
11
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ааааа...изнасилвали мъже...как разбра, че са мъже, нали нямате полове?А дали случайно не са били жени или нещо средно между друготе 50 пола?
47
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последният тюрлю гювеч на антируската пропаганда. Половината ФСБ искало да избяга от Русия - то според западната пропаганда вече не останаха хора в Русия. Осечкин разбивал путинския режим Порредният герой на запада. Обкръжението на Путин го предавало. Осечкин пък тръгнали да го трепят, но не го утрепали. Фантасмагории, измислици и лъжи. Осечкин изобщо не е значим за властта в Русия
46
14
 
16
 
! Отговори
Z преди 1 година
Това е глупости в доматен сос.
45
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това как го измислихте? Искал всеки втори... и сигурно публично го оповестява, за да знаете и вие.
44
10
 
12
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Мармотът? Къде е станиола?
43
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Един човек им помага да избягат в Европа - Владимир Осечкин" - Освен ако Владемир Осечкин просот не си измисля, не виждам варинат, в който е представлява такава опасност за руското разузнаване и няма да има 8 цифрена награда за главата му. Следователн или го пазя по-добре от президент или ни пързаляте.
42
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се спряхте с тази пропаганда и все по изобретателни ставате.И децата в детската градина няма да ви повярват на измислиците.
41
12
 
16
 
! Отговори
5 мета глупости преди 1 година
:) стига бе ! Комикса за супермен е по-достоверен!