Русия изгражда 25 наказателни лагери в части от Украйна

"Вагнер" вече набира войници сред украинските пленници
26 яну 2023 07:10, Анисия Иванова
271
Русия изгражда 25 наказателни лагери в части от Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Руското правителство е поръчало изграждането на 25 наказателни лагера в окупираните и анексирани територии в Украйна. 12 от затворите ще бъдат изградени в Донецк, 7 в Луганск, 3 в окупираните части на Херсонска област и 2 - в Запорожка област, където ще бъде изграден и лагер от открит тип. Властите вече са взели съответното решение, става ясно от публикация в държавния "Парламентарен вестник".

Русия, в която има над половин милион затворници, е известна с голямата си мрежа от наказателни лагери. Има стотици съобщения, че държаните в тях стават жертва на тежко физическо и психическо насилие. В наказателен лагер от месеци е и руският опозиционер Алексей Навални.

По данни на правозащитната организация "Русия зад решетките" частната паравоенна милиция "Вагнер" досега е набрала около 50 000 затворници от руските затвори, които са се включили във войната в Украйна. От тях обаче само около 10 000 са все още на служба, а останалите са загинали, били са ранени, пленени или са дезертирали, съобщава организацията.

Украинският генерален щаб съобщи, че заради големите си загуби "Вагнер" вече набира войници сред украинските пленници.

Според Олга Романова от "Русия зад решетките" дезертирането на войниците може да се превърне в сериозен проблем за ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин. Пригожин не бива да показва тези данни на Владимир Путин, каза Романова, цитирана от "Дойче веле".

Олигархът, известен като "готвача на Путин", има неограничени правомощия да рекрутира затворници при условие, че ги контролира изцяло. Пригожин, който също е бил в затвора по съветско време, набира част от затворници лично. При вербуването той им обещава, че ще бъдат освободени след края на военната служба. В същото време заплашва дезертьорите с екзекуции по бързата процедура.

Видеоклип, разпространен от войниците на Вагнер преди седмици, цели да покаже сериозността на заплахата: на него се вижда как затворник е пребит до смърт с чук. Преди това мъжът е бил военнопленник в Украйна, но се е върнал в Русия по време на размяна на пленници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашагите вече имат право на избор, или да изгният в полето, или да ги пратят в лагер от открит тип, през януари...
199
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия забрани руския "хелзински комитет" А ние кога ?!
198
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там ще бъдат изпотрепани.Знаеме ги тия лагери,като в Ловеч и Белене.
197
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедо, като е така, защо вече 11 месеца трескат руснаците у дynapkuте и те отстъпват от Херсон, Изюм, Ямпил и т.н.
196
18
 
18
 
! Отговори
Стар дедо преди 1 година
Няма нито един украинец които е доброволец на фронта -нито един повтарям за жълтопаветният планктон не е приятно да чете това,но това е истината.Всички украинци които не успяха да избягат от Украйна навреме са мобилизирани зорлем и пращани за пушечно месо,като условието е ,ако отстъпят назад да се разстрелват без много,много церемонии.
195
4
 
14
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Вие ако бяхте истински журналисти, щяхте да знаете, че всяка "новина" трябва да се потвърди от поне два независими източника. Но вие НЕ сте...
194
11
 
5
 
! Отговори
Слава богу преди 1 година
Знаем, знаем. Досега руската армия в украйна има двойно по-големи загуби на личен състав, отколкото е цялата и численост...
193
12
 
12
 
! Отговори
зека Петров преди 1 година
Това умеят рашистите - това правят, лагери и разстрели. В лагерите са изчезнали повече от колкото на фронта. Почнат ли да освобождават някого - лагерите идват, за тези които не желаят да бъдат освободени.
192
3
 
8
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 1 година
Превъртът часовника еднополовите.. явно доста ги е досърбяло и залагат на чифт шестаци и два осмака, като хвърлят това което е останоло от Уркиинското нациопълчение. По неофициални данни нито един Окраинец в редовната армия не е доброволец, а за жертвите ще стане ясно наесен-480000. Тогава еднополовите ще имат и нов президент. Жалко за времето в което живеем, но геймарите насита нямат и скоро ще има бан! А фукаарията пак дроб няма да яде, но за това пък сопа некастрена. Дай боже скоро МИР!
191
4
 
7
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Дрън-дрън та пляс! Пригожин не бивало да показва данните на Путин, едва ли не оня да не му се разсърди. Но тази "световноизвестна" организация Русия зад решетките ги има тия данни и ги съобщава наляво-нядясно. Боже, Боже ... пропагандата е хубаво нещо, но чак пък толкова плоска пропаганда си е обида за читателите.
190
15
 
17
 
! Отговори
с.т. преди 1 година
Нека сега поддръжниците на русия да преценят - "освобождава" ли русия Украйна от нещо, или ще изгражда там лагери, каквито навремето Хитлер е изграждал за евреите! Кой е фашистът, се питам, макар че моят отговор е ясен- путин! Дано нашите русофили най-накрая разберат това и да престанат да го боготворят - него - малката "мишка" от кремъл!
189
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мисли се за работната ръка на новите територии - както пленените немци 10 гдини строиха в ссср така и пленените укри ще възстановяват разрушениета - това е практиката
188
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
краварите пак със пропаганда искат да скрият че имат най-много затворнициц на глава от населението- обвини ли кравар някого в нещо бъди сигурен че той е по-лош и от тоя дето обвинява- 2.5 милиона затворници имат в сащ- нямат стигане - а ревът на зоколение за другите
187
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Е, това е друго - *** ценности му викат тука нашите натегачи.
186
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая статия удари дъното. Нахвърляни твърдения изсмукани от пръстите и непотвърдени с нищо, въпреки реалните факти от реалността.
185
10
 
14
 
! Отговори
бой по рушките преди 1 година
Трябва да се ударят руските окупатори с повече ракети HIMARS!
184
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни други някога строяха подобни лагери , ама как им викаха ? Май НАЦИСТИ бяха а ?
183
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен булмач. И за N-ти път ни съобщават "как затворник е пребит до смърт с чук" - любим рефрен на западната пропаганда, от както хора от "Вагнер" така убиха свой предател. Всъщност, САЩ са на първо място в света по брой на затворите и на затворниците на глава от населението. Обаче хвърлят милиони за подобна пропаганда. Интересно кога ще пише някой (ако посмее) за повсеместния гулаг в САЩ?
182
8
 
8
 
! Отговори
Вън бе преди 1 година
Из роди рашистки, вървете си оправяйте вашите бакии, че са много повече и по-забатачени от украинските !
181
6
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Е то какво друго да прави Русията?Мечтата на руснака е да направи цял свят Архипелаг ГУЛАГ