За пръв път от 1974 г.: Еврозоната изпревари САЩ и Китай по растеж

Кристин Лагард: 2022 г. беше просто странна, странна година
2 фев 2023 21:30, Анисия Иванова
169
За пръв път от 1974 г.: Еврозоната изпревари САЩ и Китай по растеж
Снимка: БГНЕС

Икономиката на еврозоната нараства по-бързо от тези на САЩ и Китай през миналата година, подчертавайки как отшумяващата коронавирусна пандемия продължава да нарушава традиционните модели на глобален растеж, съобщава The Wall Street Journal.

Данните, публикувани от от статистическата агенция на Европейския съюз във вторник, показват, че икономиката на валутната зона е нараснала с годишен темп от 0,5%. Това се изразява в ръст на брутния вътрешен продукт от 3,5% за цялата 2022 г. – по-бърз, отколкото се наблюдава в САЩ и Китай.

Това е необичайно. В продължение на десетилетия трите големи двигателя на глобалната икономика имат относително стабилно класиране: Китай расте най-бързо, следван от САЩ и след това от еврозоната. Всичко това се промени миналата година поради поетапния начин, по който големите икономики се отвориха отново след пандемията.

Данните, публикувани в четвъртък, показват, че икономиката на САЩ е нараснала с 2,1% през 2022 г., което е рязко забавяне от темпа на растеж от 5,9%, регистриран през 2021 г. По-рано този месец китайската статистическа агенция публикува данни, които показват, че втората по големина икономика в света нараства с 3%, спад от 8% през предходната година.

Последният път, когато комбинираните национални икономики, които съставляват еврозоната, растат с по-бързи темпове от тези на Китай или САЩ, е през 1974 г. Икономиката на САЩ обикновено изпреварва европейската през последните десетилетия до голяма степен поради по-бързия ръст на населението и бурния напредък в сектора на технологиите, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Миналогодишното необичайно класиране по растеж до голяма степен отразява въздействието на пандемията върху световната икономика, като времето на блокиране и повторно отваряне води до големи колебания в растежа, както и до високи нива на инфлация.

Това е ефект, който едва ли ще продължи. Тъй като Китай изостави политиката си за нулев Covid, той вероятно ще възвърне позицията си на най-бързо развиващата се от трите големи икономически зони. Междувременно войната в Украйна има по-голямо въздействие върху икономиката на Европа, отколкото върху тези на САЩ или Китай, както свидетелства забавянето през последното тримесечие на 2022 г.

„2022 г. беше просто странна, странна година“, заяви гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на панел на годишната среща на Световния икономически форум в Давос по-рано този месец. „Това не са нормални числа, това не е обичайното класиране“, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гьобелс пасти да яде пред краварската пропаганда
108
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ооо, сладури, това нова маркетингова тактика за агитация за еврото ли е? НЕ искам евро! Не е момента! ИНФЛАЗИЯТА е много голяма и без еврото!
107
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа е с най висока инфлация и това води до по висок БВП а населението обеднява. Витринна икономика господа "икономисти".
106
11
 
20
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
Истината е че Еврозоната потъва под ударите на американските санкции срещу Русия и саботажа на Северен поток!
105
5
 
15
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Някой уйдурма счетоводител им е нагласил отчета!Или лъжат както обикновенно!
104
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:) я по-младите да разпитат, а по възрастните да си спомнят, какъв ръст на цените имаше едно време 1996-1997 г. Ама това днешното ръст ли е? И тогава да ходят да се подписват, че си искат силния български лев. Да може честния български политик да си печата пари. А що така Русия не е в класацията?
103
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работим за западноевропейски фирми. Намалиха или спряха поръчките. Оплакват се от липса на продажби и загуби. Икономическата криза се задълбочава - няма растеж, само инфлация.
102
11
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахаааа. Това да го прочетат безмозъчните слуги на психото в Мордор :)))))))))))))))
101
8
 
18
 
! Отговори
Сигурен факт преди 1 година
По растеж на цените
100
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой лъже повече. От друг.
99
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не усещам тоя растеж по така да се каже "джоба". Или както винаги личността няма значение, а е важното ЕС-ъ да расте неопределено ? На мене не ми требе каквато и да било форма на организация, съюз, обединение, "изъм" в която личността няма значение, а се говори неопределено за някаква си обща неясна цел която разбира се е в полза съвсем конкретно някому на гърба на останалите.
98
14
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 112 Китай ще погълне Русия икономически и физически.Путин се усеща и се подмазва всячески на Си Дзи Пин.
97
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А помните ли какво дуднеше есенес рашиssтката пропаганда?"Европа ще зъзне, европейците ще горят мебелите си вкъщи и ще хапват на супа домашните си любимци...."Хохохохох
96
3
 
7
 
! Отговори
Хотел Калина преди 1 година
Не виждам проблем и се учудвам,че е за първи път ;)
95
16
 
13
 
! Отговори
ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ преди 1 година
ОТЪРВА СЕ ОТ РУZZКАТА ГАЗ - И РАСТЕЖЪТ Е НАЛИЦЕ!
94
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвестиции в производство се връщат.
93
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропагандата продължава. Как е зоната с дълга? Че тия пари, които измислят от нищото трябва да се платят в някакъв момент.
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно мислите ни съвпадат
91
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато правиш нещо с любов има растеж
90
9
 
12
 
! Отговори
Германия-България преди 1 година
Готвим се за война - от там и растежа.