Осъдиха двама в Беларус на 22 г. за държавна измяна

Те участвали в акции на саботаж на железопътната мрежа за забавяне на руските сили
11 фев 2023 06:32, Йоана Цонева
15
Осъдиха двама в Беларус на 22 г. за държавна измяна
Снимка: БГНЕС

Беларуски съд осъди двама мъже на 22 години затвор за участието им в акции на саботаж на железопътната мрежа, целящи забавяне на движението на руските сили през страната, съобщи правозащитната група "Вясна", цитирана от "Ройтерс" и БТА.

Осъдените са 28-годишният Дмитрий Климов и 27-годишният Владимир Арамцев. Те бяха признати за виновни по пет обвинения, включително за държавна измяна и тероризъм, съобщи "Вясна".

Трети подсъдим, Евгений Минкевич, е осъден на 18 месеца затвор за това, че не е съобщил за действията на Климов и Арамцев, но съдът го освободи, тъй като е излежал достатъчно време в ареста преди съдебното решение.

Тримата мъже бяха арестувани от беларуските власти в края на март миналата година. Единият е бил прострелян в коляното по време на ареста му.

Двуседмичният процес се проведе при закрити врата в Могильовския областен съд, съобщи "Вясна“.

След като Русия използва Беларус като плацдарм за нахлуване в Украйна през февруари миналата година, срещу железопътната мрежа на беларуските железници бяха извършени десетки саботажи, посочва "Ройтерс".

Саботьорите обезвредиха оборудване, отговарящо за контрола на движението, което доведе до блокиране на някои железопътни участъци.

Беларуските власти официално съобщиха за ареста на 13 души за саботаж в железопътния транспорт.

Според активисти за правата на човека в момента в беларуските затвори се намират около 1 500 политически затворници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Като падне режима на Лукашенко и го обесят на площада в Минск, ще пуснат и политическите затворници
10
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Де да имаше съд и в България...
9
2
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
Тия ще си останат в крепостничеството докато не се осъзнаят че са ХОРА и живота им пренадлежи на тях ,а не на ,,господарите''!!!Жалко ,че виждат проблема и не се борят,а се свили чино в черупките си като ОХЛЮВИ !!!
8
3
 
4
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Лукашенка е уникален образ. Изгуби изборите, след което отиде с бронежилетка и автомат да си вземе обратно властта. Е, и Путин удари едно рамо, няма как. Промени и Конституцията на Беларус - като се спомине, един от синовете му да стане дефакто командира на държавата. А нашите русофили викат за такива с пълен глас, един за копейки, друг се подлъгал по първия.
7
4
 
4
 
! Отговори
"Според активис преди 1 година
Ясно,платени грантаджии от краварските НПО саботират държавата си... А у нас такива пр0дажници са в парламента,скрити зад т нар "евроатланДически ценности", каквото да значи това!!!
6
7
 
9
 
! Отговори
Хайл преди 1 година
Малко са им дали,трябваше разстрел на място.а авторката да каже как има политически затворници в страна в която НЯМА ТАКОВА ОБВИНЕНИЕ,ДА ЦИТИРА ПОНЕ ЕДИН ТАКЪВ ПАРАГРАФ
5
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! И там има съвестни хора, на фона на иZродите в Русия!!!
4
11
 
26
 
! Отговори
До Mad Men преди 1 година
Заловени са с взривно устройство приготвено за взривяване на жп линията. Това си е тероризъм. В САЩ обикновеннно такива ги разстрелват на място, а тъмнокожите и за далеч по-малки провинения.
3
8
 
20
 
! Отговори
Батька преди 1 година
Леко са се разминали, в Беларус за тероризъм можеха и смъртна присъда да получат. От кога хора извършващи терористични актове станаха политически затворници?
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е освен "политически" затворници да има и журналистически. Аз журналистите ги слагам на едно ниво с терористите
1
19
 
11
 
! Отговори
За Беларус преди 1 година
също ще има възмездие, като му дойде времето. Първо трябва да се прогони руския башибозук от Украйна.