Бългapия нямa дa влeзe в eвpoзoнaтa нa 1 янyapи 2024 г., нe e гoтoвa

Миниcтъp Beлĸoвa: Страната изocтaвa c пpиeмaнeтo нa cъoтвeтнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo
Обновена: 17 фев 2023 16:25 | 17 фев 2023 16:00, Анисия Иванова
305
Бългapия нямa дa влeзe в eвpoзoнaтa нa 1 янyapи 2024 г., нe e гoтoвa
Снимка: БГНЕС

Бългapия нямa дa влeзe в eвpoзoнaтa нa 1 янyapи 2024 г., тъй ĸaтo нe e гoтoвa. Toвa cтaнa яcнo нa бpифинг нa cлyжeбния миниcтъp нa финaнcитe Pocицa Beлĸoвa.

Ha зaceдaниeтo нa Eвpoгpyпaтa в нaчaлoтo нa ceдмицaтa Бългapия нe e билa изcлyшaнa зa гoтoвнocттa й, мaĸap тoчĸaтa дa e билa в днeвния peд. Πpичинaтa e, чe Бългapия изocтaвa c пpиeмaнeтo нa cъoтвeтнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo, a cъщo и нe oтгoвapя нa ĸpитepия зa инфлaциятa, oбяcни финaнcoвият миниcтъp.

Beлĸoвa oбяcни, чe нoвaтa цeлeвa дaтa e 1 янyapи 2025 г., нo имa вoдeни пpoyчвaтeлни paзгoвopи зa тoвa дa бъдe пoиcĸaнa oцeнĸa зa гoтoвнocттa нa Бългapия и oщe пpeз тaзи гoдинa, aĸo cтpaнaтa ни пoĸpиe ĸpитepиитe: "Hямa зaĸoнoвo изиcĸвaнe влизaнeтo в eвpoтo дa e oт янyapи, мoжe дa e пъpвo чиcлo нa дpyг мeceц".

Велкова подчерта, че европейските ни партньори вероятно са проследили внимателно дебатите в 48-то Народно събрание. По думите й следващото НС трябва да приемем няколко законопроекта за влизането ни в еврозоната, защото европейските партньори считат, че имаме сериозно изоставане в законодателната част. Велкова напомни, че в тези законодателни промени влизат промените в Кодекса за застраховане, Закон за мерките срещу изпирането на парите. „Двата законопроекта са внесени в НС на 12 декември 2022 г. Както и измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността. Той е внесен на 24 октомври 2022 г.", уточни тя.

"България ще подаде конвергентен доклад в момента, в който изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, които служебното правителство отново ще внесе в новото НС, и да се приемат необходимите промени в Закона за БНБ. България трябва да приеме 4 законопроекта и трябва да постигне и критерия за инфлацията", подчерта Велкова.

"Възможна е и по-ранна дата от 2025 г., възможна е датата 1 юли 2024 г., всичко зависи от това дали критериите са изпълнен", добави служебният министър на финансите.

Велкова напомни, че на 6 декември 2022 г. в Брюксел се е подписал меморандум за започване на производството на евро монетите. "Изготвена бе комуникационната стратегия. Изготви се концепция за Закона за еврото. Изготвено бе и национално представително проучване за обществените нагласи. Бяха разработени и проектите на закони, които са по отношение на ангажиментите на България в присъединяването на страната към Валутния механизъм 2. Проведени са редица срещи с посланици на страните членки на Еврозоната в България", отбеляза тя.

Финансовият министър подчерта, че служебното правителство е засилило разговорите с ЕК и страните членки на еврозоната. "Бяха сформирани работни групи между МФ и ЕК", каза още Велкова. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
1
 
0
 
! Отговори
ТЪПИ преди 1 година
ПОЛИТИЦИ И НЯМА ЛИ КРАЙ ТАЗИ ИДИЛИЯ.... ДА ВЗЕМЕМ ДА ГИ ПРАТИМ ВСИЧКИ БГ ПОЛИТИЦИ НА ФРОНТА ДА СЕ БИЯТ СРЕЩУ БРАТУШКИТЕ ТА ПОНЕ ДА СИ ОПРОВЕРГАЯТ ЗАПЛАТКИТЕ, А КОЙ ОЦЕЛЕЕ ЩЕ ЖИВЕЕ, А КОЙТО НЕ ОЦЕЛЕЕ ЩЕ ГО ОПЛАЧИМНЗА 3 ДНИ И ХЛЯБ В ПОВЕЧЕ ЗА БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ
219
5
 
14
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Алилуя.България ще пребъде братя и сестри.НЕ НА НАТО,ЕС,ШЕНГЕН,БРЪМБАРИ,БУБОЛЕЧКИ,ПРАЙДОВЕ и т.н.Бог да пази децата на България,и да благослови всички българи.
218
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще загуби народа благодарение на нашите управници
217
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При смяна на една валута с др валута хората ще загубят пари, отделно и инфлацията с последствията си от тази смяна. Валутен борд пази левът.
216
3
 
12
 
! Отговори
марги преди 1 година
До Анонимен 252 - Напротив, аз съм за разграниченията! Потъва еврото, и ние потъваме. Воюва ЕС и ние воюваме! Еднополови бракове в ЕС, и ние приемаме! Червеи и хребарки в -човешка храна, и ние преглъщаме! Наплив на чуждородци в ЕС, и ние ги храним! Солидарно плащаме чужди дългове, други пили и пели, ние плащаме!
215
2
 
5
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
Така и трябва да е...НИЕ СМЕ ЖАЛКА КРАДЛИВА ПАСМИНА..И ПРОДАЖНИ ДУШИЦИ
214
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Марги- Какво значи,че се застъпваш за лев. Това е просто парична единица. Не е национално богатство та да го пазим като паметник. Колкото по-малко различия има между народите е толкова по-добре. Отиваш в чужбина и не обменяш валута. Идват туристи и не обменят на лъжлив курс. Правиш бизнес и не обменяш валута или банките не ти вземат такса. Всичко което улеснява е само в полза. В началото ще е малко объркващо,но за 1 г ще свикнем. Не е чак толкова сложно.
213
9
 
6
 
! Отговори
марги преди 1 година
До Анонимен 227 може ли някой да ми обясни защо, щом се застъпим за лева, някои изпадат в бяс и гърчове и с пяна на уста бълнуват рубли и копейки! Изумително!
212
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да коментираме отново и отново, ползата от еврото. Тя е известна. Левът и тока е отдавна обвързан с евро. Става дума, че токсичните Партия на Подмяната, трябва да бъде изхвърлена от българската политика, там, където е ИТН, изчегъртвачите. Те, заедно с ДБ и чужди сили, изчегъртаха държавата и спряха развитието на България. Да покажем, че България е суверенна страна. Никога ПП.
211
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България няма да влезе в Еврозоната през 2024, заради "изчегъртването" на ИТН,ПП,ДБ,БСП. Тази безпринципна и аматьорска коалиция, манипулирана от чужди посолства, спря развитието на България. При ГЕРБ получавахме положителни доклади за еврото с дата 2024. Тогава Хърватия дори не бе на дневен ред, а сега е вече в Зоната.
210
22
 
10
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Радеф, изпълни на 99 % указанията на москалите! Вън от Шенген, вън от еврозоната, катастрофална инфлация, дефицит в бюджета като никога, дългове на държавата като никога, мигрантите ни пробиха отвсякъде, престъпност като по времето на ВИС И СИК...! ГЛАСУВАЛИТЕ ЗА ТОЗИ ПРЕДАТЕЛ СА СЪУЧАСТНИЦИ!
209
13
 
2
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До по-долния! Ти явно си или купен , или сляп! Как валутния борд ни спаси от двуцифрена рекордна информация, че да искаш с него, а не с еврото! Не че съм много за еврото точно сега, но този ти довод е пълна нула!
208
7
 
18
 
! Отговори
Мъни О`Бран преди 1 година
Какъв е този зор да влизаме в еврозоната. Видяхме Гърция, Харватия и т.н. Валутният борд е единственото нещо, което дисциплинира политиците и да го премахнем само за да не плащаме такса превалутиране? Ако махнем борда, ще видите какво означава "обир в особено големи размери"
207
16
 
6
 
! Отговори
Болгар преди 1 година
Две години само назад Руменчо иска Президентска Държава тоест Владимир Няма ЕВРО, ще има РУБЛИ,гответе се за мобилизация, Путин ще ни праща на война
206
1
 
11
 
! Отговори
Четец преди 1 година
В началото си мислех, че някои участници имат чувство за хумор, докато не се убедих, че простотията и невежеството не ходят по гората.
205
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що така бре Росен.
204
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре е да сме в ЕС, че сме станали доста диво племе. Пълно е със садисти, пияници и наркомани. А народа прооост, та дрънка.
203
13
 
12
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 1 година
Изпадам в нервна криза, като чуя за еврозоната! Аз обичам само рубли,но както и моя гелосан другар ги предпочитам превалутирани в евро,а може и в долари .
202
13
 
30
 
! Отговори
Добра новина преди 1 година
датата на която излезем от ЕС ще се празнува като национален празник !
201
3
 
7
 
! Отговори
GERB преди 1 година
Нали приехме хартиения вот, какво ни пука за законите за Еврото. На следващите избори пак ще управляваме овцете. Блейте по форумите, блейте.... Евро няма да има.