Бългapия нямa дa влeзe в eвpoзoнaтa нa 1 янyapи 2024 г., нe e гoтoвa

Миниcтъp Beлĸoвa: Страната изocтaвa c пpиeмaнeтo нa cъoтвeтнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo
Обновена: 17 фев 2023 16:25 | 17 фев 2023 16:00, Анисия Иванова
305
Бългapия нямa дa влeзe в eвpoзoнaтa нa 1 янyapи 2024 г., нe e гoтoвa
Снимка: БГНЕС

Бългapия нямa дa влeзe в eвpoзoнaтa нa 1 янyapи 2024 г., тъй ĸaтo нe e гoтoвa. Toвa cтaнa яcнo нa бpифинг нa cлyжeбния миниcтъp нa финaнcитe Pocицa Beлĸoвa.

Ha зaceдaниeтo нa Eвpoгpyпaтa в нaчaлoтo нa ceдмицaтa Бългapия нe e билa изcлyшaнa зa гoтoвнocттa й, мaĸap тoчĸaтa дa e билa в днeвния peд. Πpичинaтa e, чe Бългapия изocтaвa c пpиeмaнeтo нa cъoтвeтнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo, a cъщo и нe oтгoвapя нa ĸpитepия зa инфлaциятa, oбяcни финaнcoвият миниcтъp.

Beлĸoвa oбяcни, чe нoвaтa цeлeвa дaтa e 1 янyapи 2025 г., нo имa вoдeни пpoyчвaтeлни paзгoвopи зa тoвa дa бъдe пoиcĸaнa oцeнĸa зa гoтoвнocттa нa Бългapия и oщe пpeз тaзи гoдинa, aĸo cтpaнaтa ни пoĸpиe ĸpитepиитe: "Hямa зaĸoнoвo изиcĸвaнe влизaнeтo в eвpoтo дa e oт янyapи, мoжe дa e пъpвo чиcлo нa дpyг мeceц".

Велкова подчерта, че европейските ни партньори вероятно са проследили внимателно дебатите в 48-то Народно събрание. По думите й следващото НС трябва да приемем няколко законопроекта за влизането ни в еврозоната, защото европейските партньори считат, че имаме сериозно изоставане в законодателната част. Велкова напомни, че в тези законодателни промени влизат промените в Кодекса за застраховане, Закон за мерките срещу изпирането на парите. „Двата законопроекта са внесени в НС на 12 декември 2022 г. Както и измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността. Той е внесен на 24 октомври 2022 г.", уточни тя.

"България ще подаде конвергентен доклад в момента, в който изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, които служебното правителство отново ще внесе в новото НС, и да се приемат необходимите промени в Закона за БНБ. България трябва да приеме 4 законопроекта и трябва да постигне и критерия за инфлацията", подчерта Велкова.

"Възможна е и по-ранна дата от 2025 г., възможна е датата 1 юли 2024 г., всичко зависи от това дали критериите са изпълнен", добави служебният министър на финансите.

Велкова напомни, че на 6 декември 2022 г. в Брюксел се е подписал меморандум за започване на производството на евро монетите. "Изготвена бе комуникационната стратегия. Изготви се концепция за Закона за еврото. Изготвено бе и национално представително проучване за обществените нагласи. Бяха разработени и проектите на закони, които са по отношение на ангажиментите на България в присъединяването на страната към Валутния механизъм 2. Проведени са редица срещи с посланици на страните членки на Еврозоната в България", отбеляза тя.

Финансовият министър подчерта, че служебното правителство е засилило разговорите с ЕК и страните членки на еврозоната. "Бяха сформирани работни групи между МФ и ЕК", каза още Велкова. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
22
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 181 - референдум няма да има! Българина не се лови на Копейкин на палячовщините. Ти не си българския народ, който отдавна е решил, че принадлежи към Европа. Азиатците като теб, с истинска родина - Майчица Русия - сте на изчезване по възрастови съображения. Да напомня - 10%!
159
19
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Разбира се, комунистите от всички управления доста се постараха това да стане. Апропо, точно тази сутрин, точно днес, инфлацията в Еврозоната е ТОЧНО два пъти - повтарям за дървените Путинолюби - два пъти по ниска от нашата. Тичайте да дадете гласа си за Копейкин, неандерталци путинисти с червени потници. Безнадеждни сте! Ще затриете собствените си внуци!
158
0
 
5
 
! Отговори
до смъртта преди 1 година
да не си жив да видиш :)
157
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не по-рано от 2043г. Така ще реши българският народ на референдума след няколко месеца.
156
7
 
2
 
! Отговори
Смъртта преди 1 година
До Чичо - Слава Богу! Скоро ще гътнeш заедно с другите дърти комуно-олигоффрени!
155
21
 
7
 
! Отговори
Цанева преди 1 година
В България е пълно с болшевико-неандерталци от Възраждане които са ги ограбили Бойко и Делян но те искат още да ги крадат. Някакви *** мазохисти. Добре че в големите градове има все още нормални и мислещи хора които ще спасят България от лапите на руския путинизъм.
154
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане ли пак са виновни, че няма да ни приемат в еврозоната? В Брюксел са се уплашили от референдума им?
153
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да ни вземат в ЕЗ , направиха ни *** , ограбиха ни тока , майтапят се с цените на храните м източиха ни ресурса , затвориха всичко което можеше да произвежда нещо , за да не им е конкуренция Туземеца няма място там .Туземеца е добре дошъл да бере ягоди
152
4
 
5
 
! Отговори
Янев преди 1 година
Понеже Пеевски е начело на държавата, а той може само да краде и да фалира - какво се чудите? В Магнитски 3 са Пеевски, Цацаров, Борисов, Гешев и Доган. Обичайните заподозрени
151
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква 2025 година...еврото не трябва на народа ни.
150
0
 
13
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
То ако се спазваха всички правила за приемане на България ...то не трябваше и да ни приемат и в ЕС,НЕ БЯЪМЕ ГОТОВИ ..и сега не сме готови,но за да влезнеш в ЕС ,то трябва първо да встъпиш в алианса НАТО и след това в ЕС. Не ни искат в ЕС като равноправни .. вижте Шенген ,вижте визите за САЩ,валутен борд(той е само за аборигени и е измислен за тях от американците),еврозоната (надхвърляме 3% годишна инфлация..тове е едно от трите условия,дълга..) Абе убаво да сме европейци,но сме си балканци..(
149
3
 
7
 
! Отговори
Шарлатаните преди 1 година
са виновниците за това че няма да ни приемат в Шенген и в Еврозоната. Добре изпълниха задачките на кукловодите си. А тези, които гласуват за тях си го заслужават.
148
3
 
16
 
! Отговори
Ехаааа преди 1 година
Ура, ура, ураааааа.......!!!
147
6
 
8
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Борисов и Пеевски окрадоха България до кокал. Те не искат Еврозона. Искат още 100 години мутро-феодализъм ама не казват че вече държавата е фалирала.
146
0
 
6
 
! Отговори
Нане Вутов преди 1 година
164, Ти нямаш ли достойнство, ***?
145
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
157 Ще си ходите. Прав ви път - Рашия, Северна Корея, Еритрея!
144
4
 
11
 
! Отговори
ПРОКЛЕТАТА ПРОМЯНА.. преди 1 година
2020 - 2022...... ЗАТОВА ГИ ПРАТИХА..... ДА ВЪРНАТ БЪЛГАРИЯ 20 ГОДИНИ НАЗАД....
143
4
 
12
 
! Отговори
Левон Хампарцумян преди 1 година
Олеее,получих тахикардия,енуреза и ана,лен сърбеж!!! леле шъ пукна,как ще си припера парите?!! България е НАТО те какво си мислят тези руски агенти в европа дето не ни дават евро!! Ами шъ съ оплача на Бай Дън шъ видят те тогаз .............
142
2
 
19
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Хаххаха ако влезнем в евро зоната ще ни се смят на заплатите , защото ще са по ниски от техните пенсии.... :D
141
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урраа!