Военната помощ за Киев е създала "допълнителни празноти" в армията на Германия

Едва 30% от германските "Леопард" са боеспособни
27 фев 2023 19:12, Йоана Цонева
247
Военната помощ за Киев е създала "допълнителни празноти" в армията на Германия
Снимка: БГНЕС

Само 30% от танковете "Леопард", които са на въоръжение в германската армия, са боеспособни. Това заяви председателят на Асоциацията на Бундесвера Андре Вюстнер в интервю за в. "Билд ам Зонтаг", съобщава ТАСС.

По негови думи германската армия не е поръчала нито една самоходна гаубица извън изпратените миналата година на Украйна.

"Останалите гаубици вече се извеждат от въоръжение и се използват за резервни части. В резултат на това материалната боеготовност на нашите артилерийски сили продължава да намалява", посочи Вюстнер.

Той отбеляза, че военната помощ за Киев е създала "допълнителни празноти" във въоръжените сили на Германия.

"Съмнявам се, че ще можем да изпълним задълженията си към НАТО от 2025 г.", заяви Вюстнер и добави, че Германия е изпратила около 60 самолета, 20 кораба и 7000 превозни средства на Украйна.

Още по темата
Той допълни, че 100-те милиарда евро, които германските власти са отделили за модернизация на армията, не са достатъчни. В заключение Вюстнер изрази мнение, че конфликтът в Украйна "няма да приключи тази година".

По-рано в . "Шпигел" съобщи, че германските власти са одобрили оръжия и военно оборудване на стойност 2,24 милиарда евро за Украйна в периода между 1 януари и 22 декември 2022 г. По-конкретно това включва самоходни системи "Гепард", 14 гаубици "Пенцерхаубице" 2000, пет ракетни установки за залпов огън и един зенитно-ракетен комплекс IRIS-T.

На 25 януари Германия потвърди, че ще изпрати 14 танка "Леопард 2" на Украйна и ще даде разрешение на други страни също да доставят такива танкове на Киев.

На 7 февруари пък германското правителство одобри изпращането на Украйна на 178 танка "Леопард" 1A5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е приела правилата на играта и сега се държи въз основа на това, че СВО ще продължи вечно. Това се гарантира от бездънността на руските ресурси и време. Посланието на Путин показа това в пълна степен. СВО се превръща в неразделна част от живота на съвременна Русия, същата структура на ежедневието, какъвто е конфликта с Палестина за Израел. В същото време никакво "Всичко за фронта, всичко за победа", в Украйна е изпратен ограничен контингент и старо съветско оръжие. Тактиката на Русия е минимизиране на разходите.
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците им спряха чиповете и на тях
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия, трансформирана под влиянието на СВО, остава в основата си Русия на Путин. Нейната същност е капитализъм с държавата като основен участник на пазара. Това е тайната на феноменалното оцеляване на руската икономика под "адските санкции". Русия е пазарна капиталистическа страна много повече от страните на ЕС, и печели благодарение на това.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
B Paмщaйн oбaчe npaзнoти нямa, зaщo ли e тaka?
16
1
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Украинците не искат чертежи, а истински самолети! Не са т ъпи като нас..
15
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия губи по целия фронт. Вие медии не следи ли?
14
2
 
12
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Интересно как ще доставят тези танкове дл фронта, когато мостовете на Украина са до 60 тона, а Леопард и Абрамсите са над 60 тона?!
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да помогнем на укрите и да им пратим и нашите чертежи на самолети, които американците ни дадоха.
12
3
 
25
 
! Отговори
руски танк в Берлин преди 1 година
В Берлин хората продължават да носят цветя на ударения руски танк който украинците довлякоха пред руското посолство като трофей да си правят ПР. Въпреки съпротивата на украинските активисти, които от безсилна злоба стъпкаха първите поставени цветя. Но берлинчани след това поставиха нови. И продължават. Украинците, автори на акцията, са в истеричен бяс. Полицията наблюдава, но не се меси и не взима страна.
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да пратим нашите чертежи. Това ще реши конфликта.
10
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Победа за Украйна!
9
2
 
29
 
! Отговори
Берлин преди 1 година
Разбира се! За какво друго съществуват богатите колонии, освен ресурсите им да бъдат изсмукани от господаря САЩ, когато той е в криза!!
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, каква изненада! Е, как така се получи? Нали и ние трябвало да изпращаме мижавите остатъци от въоръжениетони, което бе буквално унищожебо при влизането в НАТО. Щом Германия го е закъсала, ние къде се бутаме пак? Само чертежи ни останаха.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И хиляда танка да им пратят немците, Украйна ще загуби войната. Защото тези танкове трябва да се управляват от квалифицирани кадри. А украинците нямат жива сила. Все повече намаляват хората, които искат да отидат на фронта и да се бият с руснаците.
6
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Населението на целия цивилизован Запад в момента живее с пълната увереността, че Русия губи а Украйна отстоява и ще спечели, но Путин е пpoc и не може да го разбере това нещо и затова си живее в някакъв собствен измислен свят в който изостанала Русия можела видите ли, да победи модерната натовска армия на Украйна. И пpocтитe руснаци му вярват.
5
7
 
5
 
! Отговори
Военен ескперт преди 1 година
Друг военен експерт по биджионеър Брюксел 1 много се изненада от посланието на Путин, че войанта ще продължи, защото руската икономика е рухнала и Путим просто не знае какво приказва, живее в някаква собсвена нереална реалност.
4
1
 
26
 
! Отговори
Берлин преди 1 година
На немската армия съществува само за едно-да е донор на украинската! А немския народ съществува само за да нарива данъци за финансови и военни помощи за Украйна и всички милиони бежанци от войните на САЩ!
3
7
 
5
 
! Отговори
Военен експерт преди 1 година
Военен експерт по биджионеър Брюксел 1 обясни, че руската икономика е рухнала и Русия не може дълго да продължи да воюва в Украйна.
2
1
 
23
 
! Отговори
Берлин преди 1 година
Допълнителни празноти? Ако утре някой нападне Германия ( който и да е..) Бундесвера имал амуниция за един ден битка...
1
1
 
20
 
! Отговори
Титаник2 преди 1 година
Интересно защо им изпращат кораби?