Сръбският фолк се превърна в тема на държавно ниво в Хърватия

Забрана за концерти доведе до дела
13 мар 2023 22:30, Росен Стойчев
29
Сръбският фолк се превърна в тема на държавно ниво в Хърватия
Снимка: БГНЕС/EPA

Съдебни дела в Хърватия, след като кмет отмени фолк концерти в курортен град, съобщи Данас.

Това е кметът на Пула Филип Зоричич. През тези дни там трябваше да има концерти на сръбските изпълнители Ана Бекута и Драган Коич Кеба.

Още по темата
Кметът обаче отмени концертите, обявявайки, че този тип музика не подхожда на неговия град и добави, че няма да допусне подобни прояви, докато е на поста. Вместо това е започнал преговори с концерти на Роби Уилямс и Ерос Рамацоти.

Това доведе до действия от организаторите на събитията. Те подадоха жалба срещу управителя на залата, в която концертите трябваше да се проведат.

Настояват за временно решение, което да позволи осъществяването на концерта по план, след което няма да настояват за допълнителни компенсации. На този етап жалбата не е приета, но вероятно ще подадат втора.

Държавният глава на Хърватия Зоран Пленкович обяви, че също не харесва подобна музика, но се въздържа да одобри подобни действия спрямо културни събития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: кметХърватиярешение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сръбската чалга трябва да се забрани в медиите и на публични места. Който иска, нека си я слуша вкъщи, без много шум. Сръбската чалга опростени българите. Стига вече!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво! И в България трябва да забраним сръбската чалга. Тя влияе много зле на младите, направо ги е опростачила...Ние сме европейска страна, а Сърбия е държава от третия свят, която води пропуска политика и скоро няма да влезе в ЕС.
17
0
 
1
 
! Отговори
торенте преди 1 година
Времето е доказало, че тия неща със забрани не стават. Когато няма желаещи да посетят даден концерт той ще просто ще бъде отменен. Може пък кмета да прави скрита реклама?
16
11
 
15
 
! Отговори
Долу МОЧА преди 1 година
Долу чалгата, Долу сръбската музика. Долу гръцкото, Долу Роби Уилямс. Имаме най-великата народна музика !!!
15
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хърватския кметъл! Браво!
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, ско Слави Трифонов беше хърватин, неговите чалга концерти No mercy щяха да бъдат забранени със закон!!
13
4
 
9
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 година
Браво на кмета! Много добре е постъпил. А за нашите певачки / перачки / певачи / перачи (и други, по-подходящи, думи има, но няма да ги споменавам) също има решение - безплатно разпускане в някой подходящ СПА център от затворен тип, да си оправят нервите от постоянното тичане по "участия" из цялата страна etc. (на немски такива центрове се изписват с KZ пред името), След само няколко дни ще се върнат всичките отпочинали, при подходящ попътен вятър :).
12
9
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
В Сърбия народната музика е чалга.България пък имаме героично бранената от ХИЛЯДОЛЕТИЯ Българска Народна Музика.Затова в България е имало османско турко-еврейко ркбство,а през това време в Сърбия катуните са били свободна традиция.Само не разбирам решението на кмета да замени сръбски цънгъри с италианският цънгър РОМОцоти.Да се ромоцоти е не по-различно от това да се цапоти и сърба.Гаф! Кметът трябваше да покани Български Ансамбли,но може би не е дорасъл за осъзнаването на това.
11
5
 
15
 
! Отговори
dsadsadsa преди 1 година
От Хърватите ша стани 'ора.....
10
15
 
6
 
! Отговори
Много лепа преди 1 година
Миле Китич е най-добрият.
9
15
 
25
 
! Отговори
Ако преди 1 година
Някой се чуди що са богати хърватите и са и в шенген и в еврозоната е това е една от причините. Чалгаджиите са масово селски тарикати и далавердажии, щото това е висшата форма на съществуване според чалга културата.Прости хора бедна държава!
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сръбският фолк или народна музика е толкова сръбски колкото и български. Примерно песента Темна е мъгла паднала се слуша и изпълнява и там и тук. Друг е въпроса за турбофолка, лайка, манеле чалга и подобните, което е друго явление. Тукашните *** отдавна са минали и погазили всичко държавно, понеже те държава нямат и директно от Брюксел пуснаха 2 милиона на Митко Пайнера.
7
2
 
20
 
! Отговори
преди 1 година
Като помисля само че десетилетия наред виенската филхармония е отказвала да свири Щраус, защото обърнете внимание! За тях той е бил чалга! С хиляда зора го въвеждат и става известен и накрая много популярен. Помислете си само къде сме ние! Темата за културното невежество е ужасяваща.
6
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като малък слушах плочите на баща ми. Имаше Битълс и Джими Хендрикс. Не знам какво представлява сръбското, но ако е нещо като Цицона и Дупислава, със сигурност е нещо много гнусно!
5
10
 
21
 
! Отговори
съд преди 1 година
Браво на кмета!!!Така се прави!Който иска чалга да заминава в Анадола, тука е Европа! С тая чалга култура затриха няколко поколения.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз също не харесвам отпечатъка на ччалгата над българската култура.
3
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко от цивилизованите хора харесват чалгата.
2
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоа па на къв се прави,кой каквото иска това ще си слуша ,не съм фен на тази музика,но някак не звучи демократично.
1
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Удрии банкета!Само Левски и сръбска музика.