След като РСМ замрази цените на хляба, рафтовете останаха празни

Как държавите в ЕС се борят с инфлацията в търговските вериги?
26 мар 2023 23:20, Йоана Цонева
87
След като РСМ замрази цените на хляба, рафтовете останаха празни
Снимка: БГНЕС

Инфлацията не само у нас, а в цяла Европа отстъпва твърде бавно. Това е и причината правителствата в цяла Европа да търсят начини за поевтиняване на стоките.

Един от добрите примери е този във Франция. Преди десетина дни правителството там подписа “съглашение против инфлацията” с част от търговските вериги. В него се включиха френски и чужди магазини, въпреки че очакваните загуби за тях се измерват в стотици милиони евро, съобщи "24 часа".

Мерките включват подбор на стоки от първа необходимост, които се продават на допустимо най-ниската цена. Изборът им остава на самите вериги и ще варира в различните магазини. Всички намалени стоки ще носят специфичен етикет в цветовете на френското знаме.

Хърватия създаде платформа, на която големите вериги да публикуват цените си. Но въпреки очакванията на инициативата се отзоваха само 3 от 10 големи търговски вериги

Дали това дава резултат, не е ясно, но според министъра на икономиката Давор Филипович държавата била готова на всякакви мерки – от изготвянето на черни списъци на търговци до замразяване на цените. Всъщност хърватското правителство в края на миналата година вече въведе таван на цените на основни хранителни стоки, сред които олио, прясно мляко, брашно, захар, кайма.

У нас също вече има подобен сайт. Като друга мярка правителството се кани да сложи таван на надценките на основни хранителни стоки, но тъй като за това трябват законодателни промени, очевидно ще се чака да минат изборите.

В Словакия веригите обаче доброволно наложиха таван на цените на 400 стоки. Тази мярка, ще трае 3 месеца.  В магазините до тези продукти има надпис: “Гаранция против инфлацията”.

Още по темата
В Северна Македония също има таван на цените, но засега той обхваща само три стоки – хляб, ориз и яйца.  В началото на месеца съседите ни замразиха първо цената на хляба. Твърдата цена, на която се продаваше, е 33 денара, или един български лев. Част от рафтовете обаче веднага останаха празни. Хлебарите  твърдят, че разходите им не позволяват да продават продукцията си на тази цена. Но въпреки това миналата седмица властите в Скопие замразиха цените и на ориза и яйцата. Правителството възнамерява да сложи таван и на цените на брашното и захарта, но междувременно те са почнали да поевтиняват.

Миналата година унгарското правителство също наложи таван на цените на захар, мляко, брашно и някои видове месо, като по-късно към тях бяха добавени картофи и яйца. Според министъра на земеделието Ищван Над тази мярка работи, защото “клиентите купуват повече от продуктите, които могат да получат на по-достъпна цена”. В действителност обаче Унгария има най-високата инфлация в ЕС, достигаща през февруари 26%, и тя започна да се ускорява в края на 2022 г., когато пикът в повечето страни членки беше вече минал.

В Испания също имаше идеи за таван на цените на потребителските стоки, но срещна отпор от търговци и земеделски производители.  Но държавата прие нулева ДДС ставка върху някои основни хранителни стоки.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
5
 
! Отговори
ДЕВОЙНИ СТАНДАРТИ преди 2 месеца
Гаранция против инфлацията. - тука 90-те не беше ли ИНФЛАЦИЯ? Тогава нали ни караха да сме "свободен" пазар?!?!? Сега не е ели същото? Мошеници! Или целта беше да ни изкупят земята и ДЪнди прешис металс да ни заграби рудите? А кола да заграби водите?
76
1
 
3
 
! Отговори
Тука нема стане! преди 2 месеца
"платформа, на която големите вериги да публикуват цените си." - и ка ще се развива спекулата тогава? Ако цените са сравняват директно?
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много е важно да се мислиш за умен!Така света те използва без проблеми!
74
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Няма проблем с цената на хляба, ако всеки си го пече сам. То и цените в ресторантите са пет пъти над домашните, затова не ходим на ресторант.
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Абдала 77 русофила нещастен току що изядох баница с спанак бе *** аз съм селско момче от дете ям баница толуп
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 74 "От Германия си купувам баница..." - ял си ти някога баница...
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Светът се развина. ЕС се търкаля надолу... Таваните са европейско решение, което винаги води до описаното в статията. Факти, които европеидните про'с'таци няма как да вдянат.
70
2
 
4
 
! Отговори
contractor преди 2 месеца
Изберете зеления чорап за първи секретар а кокорка за първа секретарка и цените сами ше паднат. Вервайте!
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Германия си купувам баница с спанак и със сирене за 0.65 евра и си викам кога немците се изучиха да правят качествена баница турци ли ги изучиха или българи не знам но баничките са супер бг лева е 1.20лв и никой не слага таван на цените тук в Европа
68
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европвйски решения! ЕС - майка на мизееията. Свиквайте!
67
4
 
6
 
! Отговори
contractor преди 2 месеца
Сложете таван на наемите и на цените на имотите и автомобилите. :д
66
8
 
7
 
! Отговори
urt преди 2 месеца
През 96 и Жан Виденов го игра този сценарии! Още плащаме масрафа! Корнела пак го пробутва, мине ли, ще берем ядове!
65
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най- добре е държавата да подпомага бизнеса, като напр. за всеки продаден хляб търговеца да получава по 2 лв. от бюджета. Освобождаване от данъци и осигуровки и безплатна работна ръка. И така докато търговците кажат, че са спечелили достатъчно...
64
2
 
2
 
! Отговори
селянин преди 2 месеца
я леб не ядем по ме засища мръвката
63
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бкп_бсп го игра тоя сценарий през 90-те резултата беше 300 %хипер инфлация и липса на стоки За Бога братя не купувайте хляб ще стане 15лв.и стана
62
12
 
13
 
! Отговори
Асо преди 2 месеца
Спрете да финансирате и въоръжавате Украйна и инфлацията ще се успокои!
61
8
 
12
 
! Отговори
До 66 преди 2 месеца
Годината е 2023 и Боци от 2 години не управлява, иначе добре сте описали постиженията на Радев и неговите шарлатани които нямат дори едно добро нещо постигнато, ако имат кае е то?
60
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Не ми хвалете РазБойко!!Тоя ако можеше щеше да ни продаде цялата държава за да си напълно шкафчетата!!И къде ще носи парите тоя ***? На костюма за ония свят джобове няма!!
59
26
 
23
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 месеца
Гласувайте за ГЕРБ и Бойко ще свали цените. Първо:вкарва ни в Еврозоната; Второ:веднага един хляб става от два лева едно евро и половина. Намалението няма да е символично. Ще намали всичко: спестяванията ни, надеждите ни и накрая населението на България. Все още сме повече от неговите избиратели с хартийките от БНБ. Това много го ядосва. Ама за е.ане сме всички, които го търпим. Вижте как макетата изритаха Заев, с когото Бойко се прегръщаше и целуваше. А с Путин и Ердоган как се любят...Мислете!
58
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Елате в Европа, тук ще ви нахраним с брашно от скакалци." - в Сибир биха се зарадвали на такова!