След като РСМ замрази цените на хляба, рафтовете останаха празни

Как държавите в ЕС се борят с инфлацията в търговските вериги?
26 мар 2023 23:20, Йоана Цонева
87
След като РСМ замрази цените на хляба, рафтовете останаха празни
Снимка: БГНЕС

Инфлацията не само у нас, а в цяла Европа отстъпва твърде бавно. Това е и причината правителствата в цяла Европа да търсят начини за поевтиняване на стоките.

Един от добрите примери е този във Франция. Преди десетина дни правителството там подписа “съглашение против инфлацията” с част от търговските вериги. В него се включиха френски и чужди магазини, въпреки че очакваните загуби за тях се измерват в стотици милиони евро, съобщи "24 часа".

Мерките включват подбор на стоки от първа необходимост, които се продават на допустимо най-ниската цена. Изборът им остава на самите вериги и ще варира в различните магазини. Всички намалени стоки ще носят специфичен етикет в цветовете на френското знаме.

Хърватия създаде платформа, на която големите вериги да публикуват цените си. Но въпреки очакванията на инициативата се отзоваха само 3 от 10 големи търговски вериги

Дали това дава резултат, не е ясно, но според министъра на икономиката Давор Филипович държавата била готова на всякакви мерки – от изготвянето на черни списъци на търговци до замразяване на цените. Всъщност хърватското правителство в края на миналата година вече въведе таван на цените на основни хранителни стоки, сред които олио, прясно мляко, брашно, захар, кайма.

У нас също вече има подобен сайт. Като друга мярка правителството се кани да сложи таван на надценките на основни хранителни стоки, но тъй като за това трябват законодателни промени, очевидно ще се чака да минат изборите.

В Словакия веригите обаче доброволно наложиха таван на цените на 400 стоки. Тази мярка, ще трае 3 месеца.  В магазините до тези продукти има надпис: “Гаранция против инфлацията”.

Още по темата
В Северна Македония също има таван на цените, но засега той обхваща само три стоки – хляб, ориз и яйца.  В началото на месеца съседите ни замразиха първо цената на хляба. Твърдата цена, на която се продаваше, е 33 денара, или един български лев. Част от рафтовете обаче веднага останаха празни. Хлебарите  твърдят, че разходите им не позволяват да продават продукцията си на тази цена. Но въпреки това миналата седмица властите в Скопие замразиха цените и на ориза и яйцата. Правителството възнамерява да сложи таван и на цените на брашното и захарта, но междувременно те са почнали да поевтиняват.

Миналата година унгарското правителство също наложи таван на цените на захар, мляко, брашно и някои видове месо, като по-късно към тях бяха добавени картофи и яйца. Според министъра на земеделието Ищван Над тази мярка работи, защото “клиентите купуват повече от продуктите, които могат да получат на по-достъпна цена”. В действителност обаче Унгария има най-високата инфлация в ЕС, достигаща през февруари 26%, и тя започна да се ускорява в края на 2022 г., когато пикът в повечето страни членки беше вече минал.

В Испания също имаше идеи за таван на цените на потребителските стоки, но срещна отпор от търговци и земеделски производители.  Но държавата прие нулева ДДС ставка върху някои основни хранителни стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилото е, че търговеца иска определена печалба на определена сума от дадена стока и когато продажбите му падат, търговеца вдига цените.
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в Германия и Франция няма инфлация?
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-ниски са доходите, толкова по-висока е инфлацията. Факт!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципно инфлацията е голяма само в държавите с ниски доходи. Сега заради санкциите срещу Русия има по-висока инфлация и в богати държави като Франция, което е необичайно за тях. Единственият лек срещу инфлацията са нормалните доходи, а още по-добре високи доходи
13
4
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
В София са по 7 лв краставиците и то на пазарите в крайните гета. На Римската стена и на Феи Милев стигат и до 9 лв
12
10
 
11
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Това за края на ЕС и запада го слушахме 44 години. Русия ни обещава ше, че запада ще фалира, но естествено фалираха *** ***.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев затвори кранчетата на всички Герберасти и ги изрита от хранилката. Никога няма да му простят.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 "Брей и там ли управляват Кирчо и Кокорчо?" - не, и там са под тоталитарна еврократска диктатура.
9
1
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Къде са по 7лв краставиците? Днес на централния пазар във Варна бяха между 2лв и 2.80лв.
8
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краят на ЕС и на това консуматорско общество на тър теи и пара зити рано или късно ще се случи. Не може едни нищоправци и хлатихурци да висят в Брюксел с 30 000 евро заплати, а хора работили по 40 години от сутрин до вечер да мизерстват с 300 евро пенсия й да се чудят дали да си купят хляб или к.мляки....
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията ражда инфлация . Ще има и някой работи които няма да поскъпнат но най важните ще стават по скъпи . Данаците също ще се вдигат и предизвикват инфлация . Как ще свърши това ? С края на ЕС и държавите като такива хранилки за нищоправене . Това е неизбежно . Според мен следващото десетилетие ще е на промени . Хедж фондовете вече заявяват че през следващите три години няма да купуват акции .
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И у Скопие ли краставиците са 7 лв?
5
2
 
15
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Не го е отменил К.Петков, а Б.Борисов. Меркел така му нареди
4
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкции срещу Русия, а?
3
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много подло дето Кирил Петков отмени ветото над Македония. Това неговото си е предателство. Сега в Северна Македония правят публичен терор над българите. Демонстрации и умишлено потъпкване и тормоз над живеещия там български етнос.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е добре де, там като ги няма Киро & Кокоро, кой тогава им вдига цените?
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей и там ли управляват Кирчо и Кокорчо?