Нови протести се очакват във Франция, Макрон не отстъпва

Недоволството е от непопулярната пенсионна реформа
28 мар 2023 09:18, Елка Василева
48
Нови протести се очакват във Франция, Макрон не отстъпва
Снимка: архив, БГНЕС

Франция се готви за десети ден на протестите срещу непопулярната пенсионна реформа, но няма признаци правителството на президента Еманюел Макрон да се готви да отстъпи, съобщават Франс прес и ДПА.

Обстановката се утежнява допълнително от насилието, докато правителството се опитва да успокои страстите, засега напразно.

Още по темата
Противопоставянето на тази реформа, емблематична за втория мандат на Еманюел Макрон, с която възрастта за пенсиониране се повишава от 62 на 64 години, стана по-радикално, след като правителството прие текста без гласуване в парламента, като пое риска да се изложи на два вота на недоверие на 20 март. Оттогава насам демонстрациите са белязани от нарастващо насилие, като много полицаи, жандармеристи и протестиращи бяха ранени. Опожарени бяха и много обществени сгради.

Вчера вътрешният министър Жералд Дарманен обяви, че днес ще се проведе "безпрецедентна операция по сигурността" с участието на "13 000 полицаи и жандармеристи, включително 5500 в Париж".

В същото време от дни продължават блокадите и протестите, които смущават доставките на гориво в някои френски региони, както и някои пътища или логистични складове. Движението на влаковете ще бъде силно нарушено днес.

Вчера над 15% от бензиностанциите във Франция нямаха бензин или дизел, като недостигът беше по-силно изразен в западната част на страната.

Хиляди тонове боклук все още загрозяват Париж след повече от 20 дни стачка на работниците в боклукчийския сектор. Вечер групи протестиращи използват боклуците за гориво. След полицейско нареждане службата по чистота на френската столица изпрати 421 боклукчийски коли през уикенда и 158 вчера, двойно повече от обичайното. В допълнение 50 специални машини разчистваха боклуците от блокираните улици.

Според градските власти в неделя неприбраният боклук е бил 7828 тона при 9800 тона в събота.
(БТА, Асен Георгиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Попитали Радиор Ереван: Вярно ли е, че работната седмица във Франция ще бъде намалена на 4 дни? Радиото отговорило: Вярно е. Но не работната седмица, а възрастта за пенсиониране. И няма да се намалява на 4 дни, а ще се увеличава на 64 години.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция отново е робска страна. Вместо народът да изхвърли негодниците чрез бързи избори, негодниците го бият по улиците. Това донасят мажоритарните избори и президентската диктатура. Капитализмът не е демокрация и не означава демокрация. Има десни диктатури с капитализъм навсякъде по света.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон не иска да нарича жена си "пенсионерка". Затова ще увеличава все повече възрастта за пенсиониране.
33
1
 
5
 
! Отговори
Франция е робска преди 1 година
Французите са роби и живеят в диктатура. Нямат граждански права и не могат да избират властта. Мажоритарните им избори за парламент и президент им докарват постоянна диктатура и тоталитаризъм, защото олигархията винаги печели изборите, а новите и по-малки партии не са представени пропорционално в парламента и имат по 1-2 представители или нула..............Това иска да ни даде и Слафчо Чалгаря и господин Георги Негоджи
32
3
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
В последните дни се говори само за протести в България Германия,Израел ,Франция и т.н абе как един протест не се появи в Русия,Северна Корея ,Венецуела навярно там е рая и се чудя на всички тези мигранти хукнали през 9 земи в 10 да отиват на запад,ами ей Русия до Афганистан,наблизо са Сирия ,Пакистан къде сте хукнали.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Макрон уж си падаше по пенсионери...какво му стана??
30
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и кухоглавите около него плачат за дядовия. Ама и българските им плакалници може да го отнесат.
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неуравновесени и хулигани палят коли и магазини. Това е.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иранеца се изгаври здраво с Макрон, като го призова да не бият протестиращите, а Макрон да разговаря с тях. Иначе западняците обичат да дават акъл и да се правят на загрижени за правата на човека, но само когато иде реч за такива в други страни.
27
3
 
9
 
! Отговори
абе преди 1 година
урсула, къде останаха демократичните европейски ценности? май народите узряват в каква кло-ака ги забъркахте! - франция, германия, италия....
26
3
 
16
 
! Отговори
защо? преди 1 година
защо премълчавате истината - бунтовете са срещу даване оръжие за украйна, срещу НАТО, срущу ЕС.....защо не давате нито един плакат отблизо!
25
0
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 1 година
"Франция ще закупи 40 изтребителя Mirage 2000 от ОАЕ за да ги предаде на Украина Intelligence Online.Не е ли гaврa с французите,а?" - - - Имат пари - угаждат си.
24
0
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
На мен ми дойде бележка от държавата където живея(Германия),че ще се пенсионирам на 67! Имам стаж и в България,който трябва да декларирам,но въпреки това! Сега съм на 35 и имам стимул за живот!!!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция ще закупи 40 изтребителя Mirage 2000 от ОАЕ за да ги предаде на Украина Intelligence Online.Не е ли гaврa с французите,а?
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
75 годишни полицаи виждали ли сте? На там отива работата.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гилотината е време да си влезне в ролята. Тя е френско изобретение за отстранява е на излишни израстъци по тялото. Набаболизеца главата му е в повече и не го слуша затова трябва да се оперира с гилотината.
20
0
 
8
 
! Отговори
доктор Гильотин: преди 1 година
на революция и съд
19
1
 
7
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Макарончо не иска да каже на хората, че Изкуствения интелект и роботиката ще произвеждат 70 от БВП до 10 години, и дебата трябва да е как да разпределим благата от тази свръхпроизводителност равномерно. Тъй като предните 20 години видяхме как Гугъл, Амазон, Майкрософт и Ейпъл разпределиха благата на интернет само за себе си, а за останалите останаха да са мизерници и да се чудят как да си платят ипотеките. Американците преди 30 години с 3 заплати си купуваха нова кола, а сега чурка. И в Европа.
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Франция нищо не работи заради протести, във Германия също нищо не работи заради стачки. Какво се случва в Европа?
17
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне бият демократично а не като в Русия,тоталитарно!