Нови протести се очакват във Франция, Макрон не отстъпва

Недоволството е от непопулярната пенсионна реформа
28 мар 2023 09:18, Елка Василева
48
Нови протести се очакват във Франция, Макрон не отстъпва
Снимка: архив, БГНЕС

Франция се готви за десети ден на протестите срещу непопулярната пенсионна реформа, но няма признаци правителството на президента Еманюел Макрон да се готви да отстъпи, съобщават Франс прес и ДПА.

Обстановката се утежнява допълнително от насилието, докато правителството се опитва да успокои страстите, засега напразно.

Още по темата
Противопоставянето на тази реформа, емблематична за втория мандат на Еманюел Макрон, с която възрастта за пенсиониране се повишава от 62 на 64 години, стана по-радикално, след като правителството прие текста без гласуване в парламента, като пое риска да се изложи на два вота на недоверие на 20 март. Оттогава насам демонстрациите са белязани от нарастващо насилие, като много полицаи, жандармеристи и протестиращи бяха ранени. Опожарени бяха и много обществени сгради.

Вчера вътрешният министър Жералд Дарманен обяви, че днес ще се проведе "безпрецедентна операция по сигурността" с участието на "13 000 полицаи и жандармеристи, включително 5500 в Париж".

В същото време от дни продължават блокадите и протестите, които смущават доставките на гориво в някои френски региони, както и някои пътища или логистични складове. Движението на влаковете ще бъде силно нарушено днес.

Вчера над 15% от бензиностанциите във Франция нямаха бензин или дизел, като недостигът беше по-силно изразен в западната част на страната.

Хиляди тонове боклук все още загрозяват Париж след повече от 20 дни стачка на работниците в боклукчийския сектор. Вечер групи протестиращи използват боклуците за гориво. След полицейско нареждане службата по чистота на френската столица изпрати 421 боклукчийски коли през уикенда и 158 вчера, двойно повече от обичайното. В допълнение 50 специални машини разчистваха боклуците от блокираните улици.

Според градските власти в неделя неприбраният боклук е бил 7828 тона при 9800 тона в събота.
(БТА, Асен Георгиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отмениха пенсиите. То и сега годините са много. Някога пенсионната възраст е била 53.
15
0
 
28
 
! Отговори
перко преди 1 година
Така се прави, а Макрон иска неиска е вече пътник!
14
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което се случва във Франция вече не е свързано само с пенсионната реформа.Като цяло има доста сериозно затъмнение върху случващото.Тези простести имат вече 20 годишна история и са свързани най-вече с проблемите които съществуват във френското общество.Тъжното е че има много ранени, както хора от полицията така и от протестиращите.Има и много арестувани.Тъжно е да виждаш двойния стандарт спрямо случващото се във Франция и в Иран примерно.
13
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Печатаха пари, ограбиха хората, а сега искат да ги превърнат в модерни роби, цял живот да си роб на някой срещу минимално заплащане, очаква се скоро и да трябва да се работи и на няколко места то направо и детския труд да връщат.
12
0
 
25
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Всички "ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ МИЗАНТРОПИ" ще ги сполети това което заслужават. Себеси не могат да оправят на "ЗЕЛЕТО" ще полагат.
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макарончо като президент на Франция,би трябвало да му е ясно значението на думата революция и до къде може да доведе!Сам си подритва трудовата книжка!
10
1
 
15
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Странно - никой не е очаквал това от един бабофен?
9
29
 
4
 
! Отговори
Куренцо Лапас преди 1 година
До Анонимен 11 === В Путлеpландия никой не бие. Там няма и стачки. Има директно вкарване в затвора за 15 години ако кажеш на войната война или падане от балкона
8
2
 
38
 
! Отговори
Скоро и у нас! преди 1 година
Почакайте да додат ГЕРБ, ПП и ДБ на власт, те тогава ще видите непопулярни решения на правителството.
7
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато бият във Франция е демокрация, когато се случва в Русия е тоталитаризъм. Иначе Макарона ще яде хурката. С жълтите жилетки успя да се справи, но сега ще видим докъде ще стигнат нещата.
6
2
 
34
 
! Отговори
Санкционерите преди 1 година
Как е? Насанкционирахте ли се?
5
0
 
33
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Гилотината го чака. Вчера видях, че я бяха изкарали в Париж за майтап, но майтапа ще стане реалност скоро. Pas grave
4
2
 
34
 
! Отговори
Израел също преди 1 година
от вчера изглежда така. МИСИРКИТЕ що не ги споменавате тези неща?
3
2
 
27
 
! Отговори
Нане преди 1 година
макарончи няма да свърши добре... ===))) ако му се размине само с мосю Гилотен, ще е добре за него... Лошият вариант е да не го разчекват и влачат по улиците на части...
2
6
 
2
 
! Отговори
Тероризъм преди 1 година
Терористични атаки срещу Български граждани в град Бобов дол!
1
0
 
28
 
! Отговори
Фокус-Мокус преди 1 година
часовника макар и изчезнал в ефир цика. вече 3 милиона не му се кефят!