ЕС ще компенсира Полша и България заради украинското зърно

Житото на местните земеделци стои в складовете
68
ЕС ще компенсира Полша и България заради украинското зърно
Снимка: Pixabay

Полша вероятно ще бъде компенсирана като част от втория транш от помощта на Европейския съюз за загубите на фермерите, причинени от вноса на украинско зърно, научи ПАП.

Полша разкритикува ЕС, че очевидно не е изпълнил обещанието си да изпрати зърното, внесено от Украйна, в страни от Близкия изток и Африка. Част от изнесеното зърно остава в съседните на Украйна държави, включително Полша, а фермерите се оплакаха, че имат проблеми с продажбата на собственото си зърно заради пълните складове и понижаването на цените, припомня полската новинарска агенция в своя материал.

На 5 април Европейската комисия публикува регламент, в съответствие с който на три страни - Полша, България и Румъния, беше предоставена помощ в размер на 56,3 милиона евро за загуби, причинени от вноса на украинско зърно. От тази сума на Полша бяха отпуснати 29,5 милиона евро.

В момента ЕК работи по втория транш от подкрепата.

"На този етап се говори за 75 милиона евро, които вероятно ще бъдат разделени между пет държави членки: Полша, България, Румъния, Словакия и Унгария. Полша вероятно ще получи 50-60 процента от тази сума. Предложенията ще станат известни в края на следващата седмица", каза за ПАП високопоставен представител на Европейския съюз.

"Полша очаква конкретни подробности в отговор на своите искания и тези на други страни", заяви на свой ред пред агенцията полският постоянен представител при ЕС Анджей Садош. Той каза, че ЕК разполага със земеделски резерв в размер на 450 милиона евро, от които 350 милиона евро ще бъдат изразходвани тази година.

"Очакваме действия от страна на Европейската комисия", добави Садош.
Миналата седмица, в съвместно писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър-председателите на Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия поискаха ограничения върху вноса на украинско зърно.

Те написаха: "Руската агресия срещу Украйна доведе не само до огромен ръст на производствените разходи в селскостопанския сектор... но и до проблеми... свързани със значителното увеличаване на предлагането на украински стоки на пазарите на държавите членки на ЕС, особено на тези, които граничат или са близо до Украйна."
Подписалите писмото призоваха за повече средства, в допълнение към планираните спешни мерки, за подпомагане на земеделски производители, които са претърпели загуби и са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност.
/Николай Станоев, БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Украйназърно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди малко супер-хипер- мега-гига водещата от американската телевизия бтв мария цънцарова се скара на Мика Зайкова, която изрази съмнения за качеството на яйцата, внесени от Украйна! Чудо невиждано - нашите птицевъди ги тормозят с какви ли не глупави изисквания, ама от украина може всичко!? Продължаваме да пропадаме. Затова и македонците ни ebават и никой не ни уважава. Щом сами се унижаваме и не зачитаме народа си, какво да очакваме от другите.
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как ще компенсирате населението в БГ да яде украинските отрови във вид на брашно,яйца и олио,аз готвя със зехтин.украинските далавери на наша територия.
17
3
 
32
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Да се чете - земеделските производители в тези страни ще фалират. Но ЕС ще компенсира политиците с пачки за да раздадат на техни си хора. За хората и България пак само загуби. И не е ЕС виновен. Системата ни е прогнила от корупция.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжи!!!!
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безумните евролидери продължават да наливат средства в тази бездънна яма, наречена Украйна. Асан и Мара го разбраха, те не!?! Явно сценарият е друг !
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6 Не се бъзикай. Положението е обсайт.
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Загуби за милиарди а от ЕК замазват очите с 16млн компенсация.
12
2
 
18
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Компенсации , а зърното в силозите ще изгние. Къде ще складират новата реколта ?Нашите зърнопроизводители да свалят цената и да освободят силозити. Чак тогава компенсации.
11
16
 
5
 
! Отговори
Искал преди 1 година
да живее като руснак,ами намери си една кал и лягай вътре и си готов.Ние искаме да живеем като нормалните хора
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С две думи - от тук нататък само украинско. Забравете за българското. И ще трябва да се връщат поредните милиони на ЕС. Роби!!!!!
9
1
 
29
 
! Отговори
Варналиев преди 1 година
В момента на пристанище Варна-Запад има десетки(стотици) украински тирове, които чакат ред да изсипят зърното си на кораби. Голям износ става от нас. Обаче наблизо има завод за слънчогледово олио, където пак украински тирове, натоварени с евтин техен слънчоглед чакат да бъдат разтоварени. Нали уж нашите не ползваха украинско жито и слънчоглед? Защо олиото е пак скъпо?
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще компенсира ЕС, компенсираме точно ние които купуваме скъпо брашно и всичко което се прави от него, скъпи яйца и олио, скъпо мляко и млечни продукти.
7
7
 
18
 
! Отговори
Зърнопроизводител преди 1 година
Оо компенсациика, ще има и за майбахче и за жената, не само за любовницата. Браво, хубава новина.
6
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само *** ще ни спаси от ЕС и ще сме свободни да обичаме Путин, да гледаме руска телевизия и да живеем добре като руснаците
5
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рублата потънаааа, великия джобен цар си погреба крепостните блатници
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ни залъгват с жълти стотинки и ние се връзваме като балъци
3
4
 
23
 
! Отговори
козяк16 преди 1 година
Изобщо ,защо трябва да го внасяме ?? Кой ни го натиска на сила това зърно.
2
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама ний ни исками в ЕС, исками с Русия урааа. Да живей путин и възраждани
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе *** не е ли ви срам да внасяте украинско зърно ,като ние си имаме и то по хубаво.