ЕК финансира България с €10 млн. за компенсации на зърнопроизводителите

Транзитното украинско зърно подби цената на българското производство
6 май 2023 18:31, Йоана Цонева
32
ЕК финансира България с €10 млн. за компенсации на зърнопроизводителите
Снимка: БГНЕС

България ще получи около 10 милиона евро от втория финансов пакет от 100 милиона евро по предложението на Европейската комисия за подпомагане на земеделските стопани от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия като частична компенсация на затрудненията от вноса на селскостопански продукти от Украйна. Това съобщи заяви министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от "Нова телевизия".

По думите му обаче тези пари не са достатъчни. Той поясни, че България ще поиска информация от ЕК за методите, по които е пресметната втората финансовата помощ за българските селскостопански производители, пострадали от украинския внос.

Според земеделският министър България е подценена по отношение на втория пакет. Искаме задължително, за нас е изключително важно още два продукта да бъдат обследвани до 5 юни. Не само слънчогледовото олио, за нас е много важно сухото мляко. Изкупната цена на млякото падна с 30 % за два месеца, обаче, забележете, това не се отрази на крайната цена в търговските вериги, поясни той.

Освен постигнатите договореност с украинския министър на земеделието за общи механизми за въздействие при възникване на пазарни смущения, включително резки промени в цените при двустранната търговия със слънчогледово олио, министър Гечев поясни, че се работи и по други теми.

Още по темата
Работим, включително по гаранционни фондове, които да предложим на самия ЕС да реализира - отсрочено плащане на различни държави, които потребяват пшеница, защото е изключително е важно не просто да има забрани, а да има механизми, които урегулират този тип кризи, каза още той.

По отношение на вносът на агнешко за Гергьовден Гечев уточни, че вносът на евтино македонско агнешко месо е значително по-малък от миналата година. Когато има българска продукция, тя е на по-висока цена, но тази цена е доброволно желана от самите потребители, т.е. българските продукти имат качество, оттам има и търсене, допълни министърът.

Припомняме, че транзитното украинско зърно заля родните пазари през последните месеци и подби цената на българското производство. Сходна бе и ситуацията в Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Това породи вълна от недоволство сред българските зърнопроизводители. През април служебният кабинет наложи временна забрана за внос на храни от Украйна. Заповедта бе отменета в началото на май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Охаааа, яко крадене ще пада.
24
2
 
3
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 11 месеца
Да се оплакваш от евтина храна и да получаваш финансова компенсация, кога ще ни стигнат американците.
23
1
 
5
 
! Отговори
w преди 11 месеца
По 1.50 на човек в Бг - за по една кифла - голяма компенсация, няма що!
22
3
 
7
 
! Отговори
F-16 преди 11 месеца
A какво става с новите модерни 60 годишни aмерикански F-16 които купихме за по 200 милиона долара парчето? Пристигнаха ли вече?
21
7
 
5
 
! Отговори
Мъка преди 11 месеца
Мъка, мъка това е има няма 10 Бентлита! А ще продадем нашето фуражно жито, /пръскано с буклуци да не мухлясва по складовет и където мишките вече не го пипат/ на двойна цена. А за русофилите по 5 лв. хляба. Важното е Сладка Митрофанка и Къспиш Копейкин да са доволни!
20
4
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 11 месеца
А русия какво ни дава
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пак ще има за някоя гарсониерка. Споко ше ги врътнем.
18
3
 
16
 
! Отговори
Пълно затъмнение преди 11 месеца
Четете сайта - агри бг. Там всичко е точно казано. Буквално ни разсипват земеделието и животновъдството. Европейският съюз, заедно с нашето продажно правителство.
17
3
 
17
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Поредната подигравка с родината ни. Вън от ЕС! Вече нямаме полза дори икономическа от това членство.
16
2
 
18
 
! Отговори
А гейовете преди 11 месеца
А гейовете ако много се завъдят и вече не се раждат деца, ЕК с колко ще компенсира спада на икономиките заради намалената раждаемост?
15
4
 
13
 
! Отговори
Кретенски съюз преди 11 месеца
Kpeтените от ЕK с парите от данъците на европейците финансират самите евтопейци за дъмпинговите цени на фашистка украйна. А освен че ЕС е кpeтенски съюз, и самите европейци са големи кpeтени щом се хващат на такива уловки че ги "финансират" със собствените им пари, и дискутират, спорят, обсъждат!
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Той поясни, че България ще поиска информация от ЕК за методите, по които е пресметната втората финансовата помощ.." И кво като ги питаш? Ще ти кажат как са го сметнали и ти ще кажеш "Аха, добре, това исках да знам"? Щото за толкова ти стига смелостта? Държиш се като покорен слуга! Трябва да спрем да си назначаваме министри, които са свикнали да си броят парите в жълти стотинки! Вредни са! Кажи им да плащат разликата в продажната цена и си стискате ръцете! Това е което трябва да направиш!
13
16
 
6
 
! Отговори
Въпросче за някой... преди 11 месеца
Защо Русия ,като по-голям брат не ни финансира? Радев да каже, защото е спец по-всичко.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не искам подаянията на ЕС, но не искам и да мипречат и санкционират.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От 100 милиона между 5 страни заделиха само 10 за нас? Тогава да оставим забраната за украински буламачи и да си задържат 10 милиона!
10
13
 
7
 
! Отговори
смееехххх преди 11 месеца
А русия колко дава за да не купуваме украинско зърно
9
2
 
10
 
! Отговори
мак преди 11 месеца
До Анонимен11. Те дали купуват? Май не, щом натискат другите да взимат от украйна.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Германия има 40 пъти по-голяма икономика нашата е 100 милиарда, тяхната 4 трилионо, значи те трябва да купят 40 пъти повече украинско зърно от нас.
7
6
 
15
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 11 месеца
Тези 10мл Евро ще ги видим усвоени под формата на коли по софийските улици..
6
1
 
14
 
! Отговори
мак преди 11 месеца
Транзитната укропродукция доколко е транзитна?