ЕК отново подкрепи приемане на България и Румъния в Шенген

Призова Съвета на ЕС да позволи присъединяването на двете страни
16 май 2023 15:38, Елка Василева
41
ЕК отново подкрепи приемане на България и Румъния в Шенген
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия представи днес нов доклад за състоянието на Шенгенското пространство, в който отново изразява подкрепата си за присъединяването на България и Румъния до края на годината.

Комисията отново призовава Съвета на ЕС да позволи на двете страни да се присъединят изцяло към Шенген, се посочва в текста.

Преди вече 12 години комисията потвърди, че България и Румъния са готови да станат изцяло част от пространството без гранични проверки. През ноември 2022 г. ЕК потвърди отново готовността на тези държави да се присъединят. Проверките в двете страни миналата есен не само потвърдиха заключенията от 2011 г., че България и Румъния изпълняват съответните условия, но показаха, че двете държави надлежно прилагат най-новите промени в правилата за Шенген и имат ключов принос за добрата работа на Шенгенското пространство, допълва ЕК.

Комисията отбелязва, че запазването на проверките по границите има важни отрицателни последици за икономиката и околната среда, както и за българските и румънските граждани, и за целия ЕС. Увеличеното време за чакане по границите води до дълги опашки от превозни средства и високи разходи, намалена конкурентоспособност за бизнеса, прекъсване на веригите за доставки и намалени приходи за туризма. Несигурността, свързана със закъсненията по границите и бюрокрацията, може да отблъсне чуждестранните инвестиции и да подкопае икономическото и социалното сближаване между държавите в ЕС, се посочва в доклада.

Комисията цитира данни, според които годишно проверките по вътрешните граници в ЕС водят до отделянето на 46 000 тона въглероден диоксид.

Комисията работи в тясно сътрудничество с шведското и предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС, за да подготви решение за премахване на проверките възможно най-скоро тази година. Румъния и България постоянно са действали като основни участници в непрекъснатото развитие на достиженията на правото от Шенген. Крайно време е ЕС да изпълни ангажимента си да им предостави пълноправно членство в Шенгенското пространство и да укрепи допълнително европейското единство по този начин, заявява комисията.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 11 месеца
ЕС спрете да купувате "индийски" горива от русия,финансирате собствената си смърт!!!САЩ спрете да харчи за руски обслужващ персонал,спрете да жертвате децата си за русо.оби!!!да им служат!!!
30
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 11 месеца
ЕС е превзета територия от руснаците,безспорно е,фактите говорят за това,ЕС финансира ей така на доверие...избрани...от руските агенти,насаждащи недоверие към ЕС,нима борисов не е мафиот??? и селяните го знаят!нима орбан не е руски комунист? и селяните го знаят!щедро финансирани от ЕС?!ще напуснат ЕС ли??? ще се самоубият ако направят опит!ЕС спрете финансирането на руски агенти и мафиоти...да ви плашат с каквото искат!Народите им не са глупави и Безбожни!ЕС финансира дявола от десетилетия..САЩ
29
0
 
1
 
! Отговори
Божееее преди 11 месеца
До ББнито са найвни нито са глупави,ЕС политическата са зависими от расиЯ,кгбщази ги държат с компромати,финансират с парите на Народите си мафиоти и руски агенти работещи и финансиращи с парите на ЕС Народите фойната и убийствата на путин!!! и селяците го виждат!Разпуснете позорният зависим от путин съюз!САЩ задължително трябва да спрат да ги защитават и помагат...пари за путин са!!!
28
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 11 месеца
какво приемат ЕК???четете ли новините от Българията???мафията създадена от руснаците се опълчи на...руснаците!жертва е Народа на България!ЕС и САЩ удобно си затваряха очите 30 г.,за руските зависимости,от страх,сметки,...путин обаче е стар комунист!!!ЕС финансира...БГ пощите...чиья собственост са?какво пройзмеждат и на кого помагат???там работят "заслужили"тетки на дпс-гроб!това е нелепо...наливат пари на...пеевски!!!путин ще разпусне ЕС с парите ви...толкова сте найвни и глупави!!!
27
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 11 месеца
До Анонименама защо не си в "проспериращият" сИбир костя???а усвояваш пари ограбени от кгб-щази-дс от Народите на ЕС...раша а издържа ЕС...купеват...нелопе...спрете вноса на "индийски" и "китайски" горива,защото финансирате путин...и го знаете...и САЩ го знаят и ако ви удари...може и да не "видят" САЩ!!!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До всички градски дупедавци ...хей дженджери Май първо трябва да проведете едно референдумите дали най гладната нация желаем да се пресъеденим.Към фашисткия съюз и НАТО....
25
1
 
1
 
! Отговори
Бианка преди 11 месеца
Не бъдете черногледи братя и сестри българи, рано или късно ще влезем заедно в Шенген, проклета да е Австрия. Просто трябва да се държим заедно и да продължим да ги притискаме. Поздрави от Румъния!
24
1
 
2
 
! Отговори
Сделка преди 11 месеца
Пускаме ви Габриел, тя ви прави пушечно месо, ние Ви даваме Визи пожизнено на фронта....само да се разредите още малко...още малко...още малко.....не стига ... Така гледа на България някой с много власт и много *** нечовек.
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Празни приказки Точно заради такива като теб никога няма да ни приемат в Шенген и никога няма да ни махнат визите САЩ. И са си напълно прави хората че не ни искат.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма да ни приемат в Шенген. В България има прекалено много нациструсофили, а такива хора не им трябват в Шенген.
21
1
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 11 месеца
Късно е. Отказахме се официално.
20
0
 
17
 
! Отговори
Празни приказки преди 11 месеца
Фактите до момента : 30 години без Шенген, в САЩ само с визи, от НАТО и една пушка не сме получили....Обаче за сметка на това ни накараха насила да приемем всякакви из.вратени секти, Прайдове, Транс. Джен. дъри и ЛГБТ МНОПРС обучение в детските градини и училищата !? Това са фактите.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В европарламента говорят, призовават, правят декларации. А къде са българските евродепутати -- няма такива. Ако имаше щяха да кажат -- първо ще влезем в шенген, а еврото ще приемем после. И въпросът с разни страни, които ни спират като нидерландия и австрия ще се реши много бързо и лесно без изобщо да си правим някакъв труд ние да ги агитираме да ни пуснат.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
EK не е проблем , въпроса е Нидерландия и Австрия да подкрепят . Между другото ако Румънците не бяха вързани с нас да ги бяха взели вече , т.ч. очаквам следващото решение да е това - разделяне на страните и Румъния в Шенген
17
3
 
9
 
! Отговори
Препатил преди 11 месеца
Вече не ви вярваме. Сто процента в края на годината пак ще ни отрежат ! Иначе знаят да ни натискат да приемаме разни секти и Прайдове !
16
2
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 11 месеца
До Ок. - ми той Костадинов нали вече обеща на феновете си да бъдат мобилизирани? Са, дали от НАТО или от Русия, човека не е уточнявал. Но при него пък, феновете на Копейкин ще пият евтин петрол и ще папат евтин земен газ. То пък, ако съдим от Лукойл, толкова и ще е евтин, но ще се "радват" защото е за "Майчица Русия". Въобще, смахната работа.
15
1
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 11 месеца
На един дрон , му се привижда на балкона друг се опасява за живота си изведньж , трети вика заплашваха меЩе сме клоуните в шенгенското пространство - имало критерииДа бе да
14
1
 
1
 
! Отговори
Нова преди 11 месеца
Ми снима екрана на телефона
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Докато не видя, не вярвам.
12
10
 
6
 
! Отговори
Ок. преди 11 месеца
Възраждане означава война и глад.Русия няма как да ни подкрепи финансово- войната ги изтощава.Да не говорим ,че и в война ще ни принудят да водим