ЕК отново подкрепи приемане на България и Румъния в Шенген

Призова Съвета на ЕС да позволи присъединяването на двете страни
16 май 2023 15:38, Елка Василева
41
ЕК отново подкрепи приемане на България и Румъния в Шенген
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия представи днес нов доклад за състоянието на Шенгенското пространство, в който отново изразява подкрепата си за присъединяването на България и Румъния до края на годината.

Комисията отново призовава Съвета на ЕС да позволи на двете страни да се присъединят изцяло към Шенген, се посочва в текста.

Преди вече 12 години комисията потвърди, че България и Румъния са готови да станат изцяло част от пространството без гранични проверки. През ноември 2022 г. ЕК потвърди отново готовността на тези държави да се присъединят. Проверките в двете страни миналата есен не само потвърдиха заключенията от 2011 г., че България и Румъния изпълняват съответните условия, но показаха, че двете държави надлежно прилагат най-новите промени в правилата за Шенген и имат ключов принос за добрата работа на Шенгенското пространство, допълва ЕК.

Комисията отбелязва, че запазването на проверките по границите има важни отрицателни последици за икономиката и околната среда, както и за българските и румънските граждани, и за целия ЕС. Увеличеното време за чакане по границите води до дълги опашки от превозни средства и високи разходи, намалена конкурентоспособност за бизнеса, прекъсване на веригите за доставки и намалени приходи за туризма. Несигурността, свързана със закъсненията по границите и бюрокрацията, може да отблъсне чуждестранните инвестиции и да подкопае икономическото и социалното сближаване между държавите в ЕС, се посочва в доклада.

Комисията цитира данни, според които годишно проверките по вътрешните граници в ЕС водят до отделянето на 46 000 тона въглероден диоксид.

Комисията работи в тясно сътрудничество с шведското и предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС, за да подготви решение за премахване на проверките възможно най-скоро тази година. Румъния и България постоянно са действали като основни участници в непрекъснатото развитие на достиженията на правото от Шенген. Крайно време е ЕС да изпълни ангажимента си да им предостави пълноправно членство в Шенгенското пространство и да укрепи допълнително европейското единство по този начин, заявява комисията.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
7
 
! Отговори
Володя преди 11 месеца
До 9. Септември царска България не участва в втората световна война.След като нахлуват руските орди набързо сме вкарани в войната и даваме 30 хиляди жертви.И сега ще стане същото- Възраждане означава война на страната на руските фашисти !!! Това ли искате ????
10
6
 
13
 
! Отговори
До Укро феновете преди 11 месеца
Ето ви нагледно какво представляват вашите идоли и уж приятели на България. 30 години им се ду.пим. Затваряме АЕЦ блокове, ТЕЦ ове, разрешихме им да изкупят заводи и печеливши фирми (БГА БАЛКАН БУЛГАРТАБАК КРЕМИКОВЦИ ВИДА..) и...Да ги затворят и разпродадат ! Сега ни продават техните си *** на двойни цени в сравнение с Германия. Санкции срещу Русия Откази от руски газ и нефт...И за награда САЩ само с визи, ЕС без Шенген, оръжия от НАТО няма освен че платихме кеш самолети на снимка. Факти !
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
СЛЕДВА : В ЕС ще останем само ние и Украйна - майна !
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всико е само на ТЕОРИЯ , а на практика ---съвсем друго !между другото , ние не сме за Шенген ВЪОпЩЕ !
7
8
 
6
 
! Отговори
А условията са преди 11 месеца
1. Оръжия за Украйна и включване на България в конфликта.2. Тласкането ни към Еврозоната въпреки че 610 хиляди души са се подписали че искат референдум по въпроса. НАПРАВО ИДЕАЛНА ОФЕРТА!!!
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Задръжте си шенгена, не ви верваме вече западни колониалисти такива :)))
5
3
 
1
 
! Отговори
До пожелание преди 11 месеца
То пък в ЕК като са ви завардили правата на обикновените граждани, та чудеса! Нали от там им се спускат разпорежданията на нашенските марионетки. Тя бюрокрацията и престъпността не е измислена в България, нито тук е в най-големи размери. Само че за същите проблеми в ЕС не се говори и пише от лоялност към новите господари.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А Европейците питали ли са Марк Рюте от Холандия и Карл Нехамер от Австрия, Защото те казаха, че ще видим Шенген през крив макарон. Но понеже нашите са дупедавци, всичко което касае Австрия и Холандия /пардон Нидерландия/ в ЕС минава, виж румънците обещаха и ще го правят - ще слагат всякакви спънки за старите членки. Между другото тоя Марк Рюте публично заяви , че в политиката е нормално да се лъже, /просто защото техните жупналисти го хванаха 3 пъти да лъже като "стар ром"/
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ярини. Очевидно не ни искат. Ако ни искаха, да са ни приели. Само че тукашните им маши и слуги не желаят да направят референдум за Шенген и Еврозоната, както и за членството ни въобще в ЕС и НАТО, защото ги е страх, че хората искат България да напусне ко чините.
2
10
 
1
 
! Отговори
Сакън! преди 11 месеца
Добре сме си извън евро-зоната и Шенген.
1
2
 
4
 
! Отговори
пожелание преди 11 месеца
ЕК . да прати магистрати и съдии , защото тук нашите пазят мафията ,а не да я преследват и съдят !!Ако това не стане ,не ни приемайте ,защото престъпността ще става още по голяма !