Проучване: Германските работодатели постоянно нарушават правилата

Всички работещи в Германия би трябвало да получават най-малко 12 евро на час
25 май 2023 20:10, Росен Стойчев
12
Проучване: Германските работодатели постоянно нарушават правилата
Снимка: БГНЕС/EPA

В Германия намаляват трудовите инспекции. През последните десет години броят им е спаднал от 63 000 на 53 000 годишно. Причината е липсата на персонал.

В страната работодатели масово нарушават изискването за минимално почасово заплащане, има и укриване на данъци, удръжки от заплатата и от разходите за социалните осигуровки.

Още по темата
Германският институт за икономически проучвания предполага, че в Германия до над 3 милиона работници стават жертва на трудови измами. Трябва да се има предвид, че след въвеждането на минималното заплащане броят на работните места в браншовете с ниско заплащане дори се е увеличил. Засегнати са хората на непълно работно време, студентите, пенсионерите, както и тези, които не владеят добре немски, пише DW.

Всички работещи в Германия би трябвало да получават най-малко 12 евро на час - такова е минималното заплащане. Но някои работодатели намират начини да заобикалят правилата.

Антонио е строителен работник, няма договор, нито твърдо работно време. Не му плащат на час, а на квадратен метър. Така понякога получава за работата си ту 3,50 евро, ту 5 евро на час. Затова казва, че ако се правят проверки, това вероятно би му било от полза.

Мъжът е един от малкото, които са търсили някога експертна помощ, за да защитят правата си, разказва АРД. Той е получил такава в офиса на социалната организация "Faire Mobilität" ("Справедлива мобилност") във Франкфурт на Майн.

Там помагат най-вече на работниците от Източна и от Средна Европа - информират ги за правата им и ги подкрепят при конфликти. Антонио получава нужната му консултация на родния си език, но още не е сигурен, че ще се сдобие с достатъчно смелост да поиска от работодателя си това, което му се полага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: персоналработаправила
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
1
 
! Отговори
Колю преди 10 месеца
Навсякъде е зле но най зле е в Русия: външни *** и това е. Руската икономика не произвежда нищо освен малко водка но те я изпиват бързо и умират от цироза.
8
1
 
6
 
! Отговори
Спас преди 10 месеца
А в България правила няма. То и хора няма. Всичко е леш. Очаквайте срив за бюджета и без пенсии и заплати. След като убиха частния сектор ще умре и държавния.
7
1
 
4
 
! Отговори
Ал капоне преди 10 месеца
Ха ха ха, ами то си е законно. Във Германия всичките им системи е мафиоска.
6
0
 
11
 
! Отговори
Запозната преди 10 месеца
Това е точно така. Български строителни фирми се регистрират да работят в Германия, закарват български работници и ги експлоатират и обират безогледно. М Стронг е една от тези фирми.
5
0
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 10 месеца
Я стига! ,,Дойче Веле" непрекъснато публикува статии за нарушенията на трудовото законодателство в Германия, а е немска медия. Доколкото немските фирми ползват посредници и подизпълнители, го правят, за да има с кого да си измият ръцете.
4
1
 
14
 
! Отговори
Икономист преди 10 месеца
Живея в Хайделберг вече 14 години. Разбира се, че е така в Германия правила не се спазват, както са облъчвани хората в България!!!! Масово се нарушава всичко-движения по пътищата, работни условия и прочие!! За Ради работа ми ми се налага да пътувам на всеки 2 месеца до Испания и Франция - там хората са в пъти по стриктни!!! А сега ви предлагам да продължите да си живеете със заблудата в България
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В ГЕРМАНИЯ Е ОБЯВЕНА РЕЦЕСЕИЯ!Рецесия в Германия беше обявена заради второто поредно тримесечие, в което БВП спадна. Германският БВП през последното тримесечие на 2022 г. намаля с 0,5%, а през първото тримесечие на 2023 г. с 0,3
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Затова пък българските не. Просто не ти плащат и работиш извънредно, но затова пък нза много по-малко пари когато ти ги дадат. Един вид ти правят услуга.
1
8
 
12
 
! Отговори
Правят го преди 10 месеца
Основно балканските управители на строителни фирми.