Масово изтичане на данни от Tesla разследват в Нидерландия

Глобата може да достигне 3,26 млрд. евро
26 май 2023 18:21, Стела Стоянова
7
Масово изтичане на данни от Tesla разследват в Нидерландия
Снимка БГНЕС

Службата за защита на данните в Нидерландия заяви в петък, че има възможни нарушения при защита данните на Tesla, но е твърде рано за допълнителен коментар.

Германският делови всекидневник Handelsblatt съобщи в четвъртък, че компанията на Илон Мъск не е успяла да защити адекватно данните от клиенти, служители и бизнес партньори. В публикацията се говори за 100 гигабайта поверителни данни, изтекли от фирмата.

Handelsblatt информира, че Tesla е уведомила нидерландските власти за нарушението. Tesla не беше открита за коментар в петък относно репортажа на Handelsblatt, в който се казва, че клиентските данни могат да бъдат намерени "в изобилие" в пакет от данни, обозначен като "Tesla Files".

Службата за защита на данните в Бранденбург, където е европейската гигафабрика на Tesla, описа изтичането на данни като "масово".

Файловете включват таблици, съдържащи повече от 100 000 имена на бивши и настоящи служители, включително социалноосигурителния номер на изпълнителния директор на Tesla Мъск, заедно с лични имейл адреси, телефонни номера, заплати на служители, банкови данни на клиенти и секретни данни от производството, съобщи Handelsblatt .

Пробивът, ако се потвърди официално, ще е нарушение на правилата GDPR, се казва в статията.

Ако подобно нарушение бъде доказано, Tesla може да бъде глобена с до 4% от годишните си продажби, което може да достигне 3.26 милиарда евро.

"Не мога да си спомня нещо с такъв мащаб", каза служителят по защита на данните в Бранденбург Дагмар Хартге, добавяйки, че случаят е предаден на нидерландските власти, които поемат отговорността за действия, ако обвиненията доведат до принудителни мерки.

Нидерландските власти имат няколко седмици, за да решат дали да разгледат случая като част от европейска процедура, добави тя.

Handelsblatt цитира адвокат на Tesla, който казва, че "недоволен бивш служител" е злоупотребил с техния достъп като сервизен техник, добавяйки, че компанията ще предприеме съдебни действия срещу лицето, което подозира за изтичане.

Позовавайки се на изтеклите файлове, вестникът съобщава за хиляди оплаквания на клиенти относно системите за подпомагане на водача. Става дума за около 4 хил. оплаквания за внезапно ускорение или т.нар. фантомно спиране, когато колата внезапно удря спирачки без видимо препятствие по пътя.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
bl преди 10 месеца
" Тесла"? Звучи ми като на Български Тесла!-:) ... то си е от българското тесла, като се има предвид че Николай Тесла, както пише кръщелното ми, а не Никола, е с българско име и с Български корени.Това, не значи че той се е смятал за българин, просто коментирам името.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
" Тесла"? Звучи ми като на Български Тесла!-:) Вижте,За сега поне,двигателите с вътрешно горене" нищо Все още,не може да ги Измести! Те помогнаха на цивилизацията,да е това,което Е в момента! Това да седнеш в "Ел автомобил" с огромни Акумулатори под Теб,си е Риск ,както и да го погледнеш!-:) Даде ли на късо съединение Плюса и Минуса,гледаш Фойерверки безспир! И няма Гасене братче! -:( Електролита в Акумулаторите,е нещо Много Опасно!Сега ако се запали автомобила ти,слизаш и да гори!-:))))
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
999 милярда евро го глобете тоя изрруд
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Човечеството толкова затъпя, че допусна колата да го снима и да спира, когато си иска.