Около 500 мигранти в лодка са изчезнали в Средиземно море

Провело се е издирване в продължение на 24 часа
Обновена: 26 май 2023 15:20 | 26 май 2023 15:19, Йоана Цонева
10
Около 500 мигранти в лодка са изчезнали в Средиземно море
Снимка: Архив, БГНЕС

Лодка с около 500 мигранти, сред които новородено бебе и бременни жени, изчезна в Средиземно море, съобщава "Ройтерс".

Alarm Phone - организация, която приема обаждания от кораби с мигранти в беда, посочи, че е загубила връзка с лодката в сряда сутринта.

По това време плавателния съд се е носел по течението, без работещ двигател, в открито море на около 320 км северно от либийското пристанище в Бенгази и на повече от 400 км от Малта или италианския остров Сицилия.

Вчера италианската неправителствена организация Emergency заяви, че корабите Life Support и Ocean Viking безуспешно са търсили изчезналата лодка в продължение на 24 часа, но не са открили следи от корабокрушение.

Говорител на службата за спешни случаи днес съобщи, че издирването продължава, и уточни, че мигрантите може да са били качени на друга лодка или да са успели да поправят двигателя си, след което да са продължили към Сицилия.

Още по темата
Вчера италианската брегова охрана съобщи за спасяването на 423 и 671 мигранти при две отделни операции в своите териториални води, а Alarm Phone поясни, че те нямат връзка с изчезналата лодка.

При отделен инцидент германската благотворителна организация SOS Humanity съобщи, че 27 мигранти са били качени на петролен танкер и нелегално върнати обратно в Либия.

Съгласно международното хуманитарно право мигрантите не могат да бъдат връщани принудително в страни, където рискуват да бъдат сериозно малтретирани, а за подобно отношение има редица доказателства в Либия.

Европейските правителства заемат все по-твърда линия по отношение на миграцията, включително в Италия, която е изправена пред драстичен ръст на пристигащите по море. От началото на годината са отчетени над 47 000 акостирания на лодки по бреговете ѝ, в сравнение с около 18 000 през същия период на 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Либия преди 10 месеца
На кьде без нейната площадка
7
1
 
10
 
! Отговори
мак преди 10 месеца
Не се радвам, че пострадаха, но е крайно време Европа да даде сигнал, че никой нелегален няма шанс да бъде пуснат. Както е видно досега, те идват с убеждение, че вратите са отворени и ние само тях чакаме. Сега разни защитници на нелегални ще реват, че Европа ги уби.
6
1
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 месеца
Много лесно ще реша проблема, тихомълком. В противен случай, павианите ще подпалят Рим
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"47 000 акостирания на лодки по бреговете"... Не е страшно че една лодка е изчезнала... Страшно е че 47 000 са стигнали... Само тази година... Само в Италия.... ЕВРОПА ЗАГИВА. Европа е превземана. От хора без образование, без култура, без познания за работа. И никой не се опитва да спре това.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Може да са се върнали откъдето са тръгнали. Вероятно вече са се заели да учат и работят, за да направят родното си място не по-лошо за живеене от Европа. Еехх, мечти мечти!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"27 мигранти са били качени на петролен танкер и нелегално върнати обратно в Либия."??? Няма и право да ги върнеш даже??? Да не говорим за АБСОЛЮТНОТО БЕЗУМИЕ че ТАНКЕР не се разхожда до което пристанище ти е удобно да те закара!! Явно е отивал В ЛИБИЯ! Май е трябвало просто да ги оставят на вълните!!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия не изчезват. Най-вероятно вече са в Италия.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Меркел е виновна!