Германия разследва взривовете по "Северен поток", тръгна по петите на украинци

Взривовете се случиха край Швеция и Дания
2 юни 2023 21:10, Йоана Цонева
65
Германия разследва взривовете по "Северен поток", тръгна по петите на украинци
Снимка: БГНЕС

Германската полиция извърши обиск във връзка със саботажа на газопроводите "Северен поток", съобщава "Телеграф".

Разследващи от Федералната служба за борба с престъпността са претърсили апартамент в град Франкфурт на Одер на 25 май. Жилището е собственост на млада жена, която някога е имала романтична връзка с главен заподозрян по случая, от когото има дете.

Детективите са взели ДНК натривка от детето, която ще сравнят с ДНК, намерена на яхта, за която се смята, че извършителите на саботажа са използвали.

Съобщава се, че жената, която не е сред заподозрените, е съдействала на полицията и е предала мобилния си телефон. По информация на германските медии бившият партньор на жената е действащ войник в украинската армия.

Според германските следователи той е бил един от 6-членния екипаж, наел яхта от балтийското крайбрежие на Германия. От там плавателният съд е отплавал в посока "Северен поток", където водолази са заложили експлозиви върху външния корпус на газопровода.

Още по темата
Яхтата е била наета чрез фиктивна компания, базирана във Варшава, която се е представяла за туристическа агенция. Посочената като собственичка на фирмата е украинка, която живее в Украйна.

На 26 септември миналата година няколко необясними подводни експлозии разкъсаха газопроводите "Северен поток 1" и новоизградения "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и според двете страни те са били умишлени. Все още обаче не е установено кой е извършителят. Двете страни и Германия разследват инцидента.

Руското външно министерство обвини и трите страни в умишлено забавяне и в опит да прикрият кой стои зад атаката.

Въпреки че различни германски медии проследиха извършителите до Украйна, миналия месец ръководителят на външното разузнаване на Германия Бруно Кал предупреди да не се правят прибързани заключения и посочи, че има "улики, които водят във всички посоки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 9 Моето момче ,ако не си разбрал на вън е война от 1г и половина. Война предизвикана от режима на комунистите. Същите тези които използват парите идващи от ЕВРОПА / която плашат с ядрен опакалисис / за ВОЙНА. НАЙ нормалното нещо е да им спрат тези пари ,без значение кой го е направил. Ако водиш война срещу мен и аз щи го гръмна ...? Какво ми говориш някакви глупостии и простии за национална сигурност.
11
1
 
21
 
! Отговори
перачи на пешкири преди 10 месеца
Украинците нали затова ги ползват?
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изглежда че ще обвинят някой друг украинец да опере пешкира вместо американците. Те от самото начало опитваха да пречат на построяването на потока и после при пускането. После може да се окаже че и въпросния войник вече е загинал и чиста работа. Не е изключено украинци да са го извършили но е съмнително да са им позволили да го извършат на своя глава.
9
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"До 5 А защо САЩ да дава пари и оръжие всеки месец , а Германия и Франция да си гледат кефа и да плащат милиарди на диктатора"..............Защото, мойто момче, терористичен атентат над тръбите, дирижиран от САЩ е директна заплаха за националната сигурност на държавите, останали без газ. Енергетиката, както може би не се досещаш, е един от фундаментите за националната сигурност на всяка държава.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След още половин година ще установят, че се е състояло натовско "учение" с плавателни и въздухоплавателни съдове точно над точките на взривовете, а след още толкова може би ще получат GPS картата, която е налична в нета още от първите седмици след взривовете. Ама само ако получат "специален" достъп.
7
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 5 А защо САЩ да дава пари и оръжие всеки месец , а Германия и Франция да си гледат кефа и да плащат милиарди на диктатора, а той с тея милиарди да заплашва цяла Европа ? Някъде намираш ли логика ? Естествено, че ще го думнатт те да не са малоумнии като вас.
6
6
 
34
 
! Отговори
Роби преди 10 месеца
Германия загуби от този взрив милиарди но пак прикрива сащ?!
5
6
 
37
 
! Отговори
Да преди 10 месеца
И децата знаят че терористите САЩ и Англия взривиха тръбите а Германия се прави на луда.
4
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Германците да ддуххат супата. Лицемери. Налагат санкции на врага , а вземат газ отнтях и плащат Евро пари. Евала на тоя който го гръмна. Другото беше лицемерие. Като са ни врагове ,нищо не звамаме от тях.
3
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците отдавна ви го казаха, кой и как.
2
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доколкото помня, първата работа на Запада бе да обвини Русия, че сама си е взривила газопровода. Отне им само половин година за да стигнат до извод, до който ние тук достигнахме на 5-тата минута от взрива без да сме изхарчили няколко милиона за няколко месечно разследване.
1
4
 
30
 
! Отговори
ФАЩ преди 10 месеца
Ние знаем най-добре истината за взрива, защото ние го направихме!