ЕК глобява по 20 000 евро на мигрант, ако откажем да ги приемем

Полша и Унгария се противопоставиха
10 юни 2023 22:30, Стела Стоянова
96
ЕК глобява по 20 000 евро на мигрант, ако откажем да ги приемем
Снимка БГНЕС

Министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение за миграцията, описано като историческо, според което държавите от ЕС ще плащат по 20 000 евро за всеки мигрант, когото откажат да приемат, съобщава euractiv.com, цитиран от "Труд".

Шведският министър по въпросите на имиграцията Мария Малмер Стенергард, която председателстваше разговорите в Люксембург в четвъртък, определи споразумението като "историческа стъпка", която може да разреши многогодишните ожесточени спорове относно правилата на блока за имиграция и предоставяне на убежище.

Споразумението беше постигнато, след като исканията за "задължително преместване" на мигрантите от държави на първа линия като Италия, Гърция и Малта бяха изоставени в полза на финансова санкция от 20 000 евро за всеки мигрант, когото дадена държава членка заяви, че не може да го приеме.

Плащанията ще постъпват в общ фонд на ЕС, управляван от Комисията, за финансиране на проекти, насочени към преодоляване на първопричините за миграцията, заявиха представители на ЕС.

Компромисът обаче не получи единодушна подкрепа. В началото на заседанието полският министър Бартош Гродецки заяви, че правителството му ще откаже да плаща "глобите" на ЕС за това, че не приема хора.

"От политическа и прагматична гледна точка този механизъм е неприемлив за нас", каза той.

Полша е приела повече от един милион бежанци, които избягаха от Украйна след нахлуването на Русия през февруари миналата година.

Въпреки това само Унгария, която вероятно е правителството на ЕС с най-силна антимигрантска позиция, се присъедини към Полша в противопоставянето на споразумението, нарушавайки това, което Стенергард описа пред журналисти като "много солидно квалифицирано мнозинство".

Ще бъде създадена и нова система за преразпределение на мигрантите, която ще определи ефективни квоти за броя на хората, които държавите на първа линия трябва да приемат, преди да поискат помощ.

Правителствата ще бъдат задължени да обработват молбите на мигрантите в рамките на шест месеца, в сравнение с първоначално предложения 15-месечен срок.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: ЕСглобимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има уловка в това решение. Ще се плащат 20 000 лв. глоба ако не ги приемем да останат в България. Вероятно идват едни мигранти на границата, заявяват, че търсят убежище, а на границата им казват не може-връщайте се!? Те минават през незаконни канали, нахлуват като нарушители на нашата територия. От къде да знаят граничарите дали не са терористи? По закон всеки преминал границата незаконно е престъпник. Или заради Урсула трябва да си сменим Конституцията? Тези хора искат да минават транзит.
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава е била Божията брюкселска воля - да плащаме.
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В САЩ мигрират за да работят." - Това беше преди 15 години. Сега Джо ги пуска с десвтки хиляди на ден, раздава им жилища инпомощи, моли америланците да помагат ... И иска гражданство да им дава, че да гласуват за партийката :)
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"България е страна по съответните споразумения и ще трябва да си изпълнява задълженията." - А не може ли, просто мигранитне да изчезват :)
54
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е народе Български добре дошли в ада наречен еврей съюз. Виждате ли колко сме приятели с тези фашисти. Повсякхкъв начин се мъчат да ни на бутат в една лодка която е потъва ща с Германия, Франция, Испания, Италия. Но скоро нашите еврогейове може да се нсдупят на дженджерите от Европа... Не че рече не са го направили.
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешен народе, покай се. Измоли с молитви милостта на Бога от Брюксел. Покайте се, грешници, защото Геената огнена от Еврокомисията ще ви погълне. Бога от Брюксел ни дава знак, Божи знак, че сме грешни и неблагодарни. Страдания ще ни сполетят безбройни и гнева Божи на Брюксел ще ни застигне.
52
1
 
22
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
ЕС значи не е демократичен съюз...?
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Боговете ни наказват? Грешни сме. Молете се за милост, еврорая. Молете се за пощада. Милост, Господарю, милост. Ти си милостив, Господарю, прости на грешната еврорая за дързостта да те моли за милост. Прости ни греховете и не ни наказвай.
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боговете от Еврокомисията сигурно са полудели? Българското бушменче го удари бутилката кока-кола по главата.
49
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз работя във федералната агенция за миграция и бежанци в Германия (BAMF). Разпределителните центрове ще бъдат по границите на ЕС. България е страна по съответните споразумения и ще трябва да си изпълнява задълженията.
48
1
 
18
 
! Отговори
Гай Баню преди 1 година
Не стига че объркаха света грозно,тия които са гонени отвсякъде през вековете от всички държави,ами на това отгоре насилствено ни карат да им плащаме зулумите,които не искат да спрат.....
47
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50Ами в Русия не дундуркат натрапници. В САЩ мигрират за да работят. В Европа мигрират за да получават помощи. Та пак се прави на умен,
46
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ще ни глобяват, ако ги застрелваме на границата? Всичко си има цена за ЕК. Ще платим, платим, па ще изчезнат и няма да идват.
45
2
 
28
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До ВечеТо е ясно. В диктатура. Нямаш право на свобода да избираш или мнение.
44
1
 
32
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Да ви таковам на ЕС. Само глоби и ограничения. Нали е съюз от независими държави. Или който не вдигне на пиедестал незаконно влезлите и обратните не е европеец. Ако са мигранти през КПП.
43
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди няколко дни минавайки по Тракия след тунела където е полицията видях двадесетина младоци още хлапета насядали до патрулката.Отиват към Европа за да влеят своя робски труд за изграждането на една Супер държава.По статистика само немската икономика се нуждае от 400 хил роби пардон емигранти а Европа в пъти повече.В Турция преминават първоначално обучение по трудови навици а Европа ги поема готови обучени.Интересно че никой не желаее да отиде в Русия .В Швеция Финландия Да но никога в Русия,
42
0
 
35
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Браво, браво! Отделни западноевропейци вече мигрират към нас, ако продължава тъй още ще потърсят убежище в България.
41
0
 
48
 
! Отговори
Питаха ли мигрантите преди 1 година
Да-аа, ама мигрантите не щат ние да ги приемем. Искат в Германия, Швеция и прочие. Кво правят?
40
0
 
25
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 1 година
Мнозинството може и да е "солидно квалифициращо",но без Орбан няма единодушие.Хо-ха-ха!
39
0
 
22
 
! Отговори
Свалиха картите преди 1 година
Ха-ха-ха-ха!