ЕК глобява по 20 000 евро на мигрант, ако откажем да ги приемем

Полша и Унгария се противопоставиха
10 юни 2023 22:30, Стела Стоянова
96
ЕК глобява по 20 000 евро на мигрант, ако откажем да ги приемем
Снимка БГНЕС

Министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение за миграцията, описано като историческо, според което държавите от ЕС ще плащат по 20 000 евро за всеки мигрант, когото откажат да приемат, съобщава euractiv.com, цитиран от "Труд".

Шведският министър по въпросите на имиграцията Мария Малмер Стенергард, която председателстваше разговорите в Люксембург в четвъртък, определи споразумението като "историческа стъпка", която може да разреши многогодишните ожесточени спорове относно правилата на блока за имиграция и предоставяне на убежище.

Споразумението беше постигнато, след като исканията за "задължително преместване" на мигрантите от държави на първа линия като Италия, Гърция и Малта бяха изоставени в полза на финансова санкция от 20 000 евро за всеки мигрант, когото дадена държава членка заяви, че не може да го приеме.

Плащанията ще постъпват в общ фонд на ЕС, управляван от Комисията, за финансиране на проекти, насочени към преодоляване на първопричините за миграцията, заявиха представители на ЕС.

Компромисът обаче не получи единодушна подкрепа. В началото на заседанието полският министър Бартош Гродецки заяви, че правителството му ще откаже да плаща "глобите" на ЕС за това, че не приема хора.

"От политическа и прагматична гледна точка този механизъм е неприемлив за нас", каза той.

Полша е приела повече от един милион бежанци, които избягаха от Украйна след нахлуването на Русия през февруари миналата година.

Въпреки това само Унгария, която вероятно е правителството на ЕС с най-силна антимигрантска позиция, се присъедини към Полша в противопоставянето на споразумението, нарушавайки това, което Стенергард описа пред журналисти като "много солидно квалифицирано мнозинство".

Ще бъде създадена и нова система за преразпределение на мигрантите, която ще определи ефективни квоти за броя на хората, които държавите на първа линия трябва да приемат, преди да поискат помощ.

Правителствата ще бъдат задължени да обработват молбите на мигрантите в рамките на шест месеца, в сравнение с първоначално предложения 15-месечен срок.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: ЕСглобимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е българския предател който се е съгласил на това престъпление? Защо не му давате името? Никой няма право да насилва който и да е да приема мигранти, а още повече да му иска пари за това.
17
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно щом само Унгария е подкрепила Полша как са гласували българските представители. И като страна първа линия в мигрантския натиск,защо сме гласували за налагане на такава глоба. Кои интереси сме защитавали. Нашите или нечии чужди. Кой е нашият представител гласувал по този начин. Кой ще плаща тези глоби.
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава, която ти съставя акт още при раждането - ще измисли начин да избегне глобите.
15
3
 
18
 
! Отговори
Не разбрах! преди 1 година
Тука зорлем ги каниме, те бегат! Що бе? Да ги глобяват тех! Що не ни щът? Само ние си знаеме! Те българчета не останаха, вие мигранти чакате! Що бе! Аааа, комунисти държава да имат, бизнес да правят, но сенс, параграф 22. Ама вие сериозно ли?!
14
0
 
41
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Поредното безумие!
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Която държава има пари ще си плаща глобите и ще се запази, а бедните държави, ами знаете, като вятъра...
12
0
 
51
 
! Отговори
Изтрещяха преди 1 година
Имам чувството че ръководството на ЕС работи против интереса на държавите членки. Особено на пограничните. От къде на къде ще се толерира прииждането на тази пасмина народ Които не спазват никакви закони и правила и мародерстват. Наистина след 10-20г както беше предсказала една гадателка Европа ще е тотално преобразена от тези пришълци. Ама нека малко им е на тези гайки с неправилна резба. Дано поне нашите политици да се вземат в ръце и най накрая да действат в интерес на БГ
11
4
 
35
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НИКОЙ ОТ ТИЯ НЕ ИСКА ДА ОСТАНЕ В БЪЛГАРИЯ ТЪЙ, ЧЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ! ИЗДРЪЖКАТА ИМ СЕ ПЛАЩА ИЗЦЯЛО ОТ ЕС! ТОВА Е ПРОБЛЕМ ЗА ГЕРМАНИЯ КОЯТО ПРИЕМА КУЦО КЬОРАВО САКАТО И ИСКА И ОЩЕ! ХИТЛЕРА СЕ ОБРЪЩА В ГРОБА , ЗАЩОТО ТОЙ ПРОЧИСТИ ГЕРМАНИЯ А МЕРКЕЛ И НАСЛЕДНИЦИТЕ И СЪСИПАХА ГЕРМАНИЯ
10
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето затова трябва да спрем да ловим незаконните мигранти, а да им осигуряваме транспорт да преминат и да стигнат бързо и безопасно до желаната дестинация! Все пак сме бедна държава и нямаме да плащаме по 20хил. на мигрант. А и не сме ги канили ние. Така че който си ги е канил да си ги прибира.
9
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8: ха ха. А забрави ли онзи сириец който го питаха е Германия от къде е дошъл и дали ще се върне в държавата в Европа първоначално влезна. И той каза че предпочита да умре но не и да се върне в България. Този същият се взриви в Германия или във Франция ако не се лъжа. Това беше преди 6 а може и повече години. :D
8
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега по 20 000, догодина ще кажат по 20 000 тояги който не вземе мигрант в дома си. Закривай ЕС! Едно евро не ни дават за границата, за да минават като зайци по дyпките.
7
6
 
42
 
! Отговори
SS преди 1 година
Аи честиту! Ще се напълним с тарамбуки ! Да ни е жив и здрав ЕС ! Да бъдат и пребъдат европейските ценности ! Да живее Сорос и неговите слуги !
6
0
 
38
 
! Отговори
красота преди 1 година
Ама преди три години един мигрант хванат в Белгия ,след като разбра ,че ще го репатрират в България защото от там е дошъл , вечерта преди да го качат на самолета се е обесил в килията !!Защо ли ,вие кажете !!
5
0
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ГЕРМАНИЯ ИМАЛА НУЖДА ОТ МИЛИОНИ РАБОТНА РЪКА НЕДОСТИГАЛИ! АЗ ПИТАМ ЗА КАКВО СА ИМ! БЕРАЧИ НА ЯГОДИ ЛИ ИМ ТРЯБВАТ ЗА КАКВО ТОЧНО ИМ Е НУЖНА ТОЛКОВА МНОГО РАБОТНА РЪКА!
4
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости. Глобата е в случай че друга страна от ЕС откаже да приеме мигрант при случай на поравно разпределение между страните в ЕС. В България имаме предостатъчно след като непрекъснато ги хващат по 100тина поне на седмица. Украинците не са в това число. Те са бегалци и не са нелегални в случая. И няма глоба ако ги хванем и натирим обратно от където са дошли. Само мрънкане ще е. Пак сте се оплели с превода или пропуснали умишлено уточненията
3
0
 
47
 
! Отговори
А ОТ БГ преди 1 година
КОЙ МИНИСТЪР ГО Е ПОДПИСАЛ ? НОВИЯ ИЛИ СТАРИЯ
2
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли искаме да сме в този "съюз"?
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха.