ЕК глобява по 20 000 евро на мигрант, ако откажем да ги приемем

Полша и Унгария се противопоставиха
10 юни 2023 22:30, Стела Стоянова
96
ЕК глобява по 20 000 евро на мигрант, ако откажем да ги приемем
Снимка БГНЕС

Министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение за миграцията, описано като историческо, според което държавите от ЕС ще плащат по 20 000 евро за всеки мигрант, когото откажат да приемат, съобщава euractiv.com, цитиран от "Труд".

Шведският министър по въпросите на имиграцията Мария Малмер Стенергард, която председателстваше разговорите в Люксембург в четвъртък, определи споразумението като "историческа стъпка", която може да разреши многогодишните ожесточени спорове относно правилата на блока за имиграция и предоставяне на убежище.

Споразумението беше постигнато, след като исканията за "задължително преместване" на мигрантите от държави на първа линия като Италия, Гърция и Малта бяха изоставени в полза на финансова санкция от 20 000 евро за всеки мигрант, когото дадена държава членка заяви, че не може да го приеме.

Плащанията ще постъпват в общ фонд на ЕС, управляван от Комисията, за финансиране на проекти, насочени към преодоляване на първопричините за миграцията, заявиха представители на ЕС.

Компромисът обаче не получи единодушна подкрепа. В началото на заседанието полският министър Бартош Гродецки заяви, че правителството му ще откаже да плаща "глобите" на ЕС за това, че не приема хора.

"От политическа и прагматична гледна точка този механизъм е неприемлив за нас", каза той.

Полша е приела повече от един милион бежанци, които избягаха от Украйна след нахлуването на Русия през февруари миналата година.

Въпреки това само Унгария, която вероятно е правителството на ЕС с най-силна антимигрантска позиция, се присъедини към Полша в противопоставянето на споразумението, нарушавайки това, което Стенергард описа пред журналисти като "много солидно квалифицирано мнозинство".

Ще бъде създадена и нова система за преразпределение на мигрантите, която ще определи ефективни квоти за броя на хората, които държавите на първа линия трябва да приемат, преди да поискат помощ.

Правителствата ще бъдат задължени да обработват молбите на мигрантите в рамките на шест месеца, в сравнение с първоначално предложения 15-месечен срок.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: ЕСглобимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СИВ беше Съвет за икономическа взаимопомощ. Европейския съюз не е съвет, не икономически, а политически, за изнудване на малките от големите. СИВ беше демокрация, свобода, взаимна изгода, договори за търговия, специализация в производството.
37
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейската комисия е Имперското правителство. Имперският парламент е Европейският парламент. Имперското правителство ни казва: "Га ядохте кифтетата, не ревахте. Сега ревете."
36
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съветите и Източния блок бяха огромна демокрация и свобода, в сравнение с Европейската комисия. Нито руснак сме виждали, нито някой да ни заповядва всеки ден какво да правим. Руски стоки нямаше, само автомобили. Изнасяхме за СИВ, което беше половин Европа, за Арабия, Африка.
35
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е фашиста сатанистка организация. Искахте в ЕС, ето ви го!
34
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да искаме тези пари от ЕС, ако ни поискат 20к, ние ще искаме по 30к на мигрант от ЕС.
33
0
 
64
 
! Отговори
Вече преди 1 година
Не разбирам - в демокрация ли живеем или в диктатура ! Искам това да ми го обяснят Евро-Директорите !
32
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, как ще откажем да ги приемем? Веднага ги настаняваме в хотелите по морето, даваме им дневни по 47.40 лв. Като ги погледнеш с ноктопластика, мигли, вежди, няма да разбереш от какво бягат. А онези, където официално Меркел ги покани-те си искат Меркел. Не можеш с кран да ги задържиш в България за 24 часа. Мило и драго дават да минат транзит през България. Някои са се изръсили с по 10000 евро. Тях с вериги да ги вържат-ще избягат от Б-я. Нас тези глоби не ни касаят.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че за какво тези 20 К,че само да си покаже документи,ако има паспорт,виза с право на престой,работен договор за работа даващ му удължен престой или др. права с които се ползва неговата държава,но те за различни държави приемници са различни относно неговата държава,но той мигранта няма никой от тези документи и не ще даже да покаже понеже се предвижват по и чрез черните и сиви канали без документите минимум,а сивите посредници чрез още техни посредници в банки,офшорки осребряват сумите за борси.
30
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странна работа! Тия, които ги канят нас ще глобяват, че не ги искаме. Ега ти справедливоста. Който ги е канил, той да си ги отглежда и дундурка. А на тоя отдолу да му кажа, че миграцията трябва да се спре и може да се спре, благодарение на гении като Михаил Калашников, Аркадий Шипунов, Василий Грязев, има и много западни. Барет (например)... Много варианти има, и всичките до един са много ефективни.
29
0
 
29
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
МАНИПУЛАТИВНА СТАТИЯ!!! ТЕ ЗАТОВА ВЪТРЕШНИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО УНГАРИЯ И ПОЛША СА ПРОТИВ!!!
28
25
 
4
 
! Отговори
#32 преди 1 година
Верно ли толковатъп, че да не разбираш, че "вън от ЕС" няма да спре миграцията, а ще я остави тук, понеже няма да могат да продължат нататък?!
27
12
 
3
 
! Отговори
Вин преди 1 година
Дребни, селски манипулатори, всъщност, помагат на нас, граничните държави, като принуждават вътрешните да приемат мигранти или да плащат глоби! Ама е трудно да разбереш, ако си от *** и се информираш от раша тудей!
26
3
 
39
 
! Отговори
Дюк Нюкем преди 1 година
България вън от ЕС и всякаква чуждопоклоническа cган вън от България! Най-вече тези дето се отчитат в посолството!
25
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никъде не пише за кои мигранти става дума,ама май се досещам за кои маймуни става дума,тези които всеки ден обогатяват Франция,Швеция и т.н.с някакво преживяване,последно случая от днес в Стокхолм
24
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези плашат ли ни? Да идем на границата с бъклица и дрян или с хляб и мед да ги чакаме? Къде да ги приемем? Те не желаят един ден да останат в България.
23
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия да им хвърля бомбите .....Нашите пууутювци си дават гъззаа
22
7
 
8
 
! Отговори
До Чукундур преди 1 година
Баща ти обходи ли ти задния двор тази сутрин както си е по стара ваша индотурска традиция???
21
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага да напускаме тая диктатура наречена ЕС !!! Нито един европеец не е гласувал за тия в ЕК ! Дават право на овцете да гласуват само за евродепутати, които са само едни безгласни букви на които им се дават големи заплати за да не го разгласяват.
20
1
 
60
 
! Отговори
само Възраждане преди 1 година
е нема такъв долнопробен еуропедерегейски съюз
19
0
 
42
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Евродепутатите ни са милионери от заплатите, които получават в Европейския парламент, сочат данните от декларациите им пред КПКОНПИ. Те са гласували. Пукa им на жилетката колко е глобата. Заплатите им са по над 20 000 евро.