Взривяването на „Каховка“ може да доведе до глобална продоволствена криза

Около 700 000 души са зависими от резервоара зад язовира за осигуряване на питейна вода
13 юни 2023 19:03, Йоана Цонева
183
Взривяването на „Каховка“ може да доведе до глобална продоволствена криза
Снимка: БГНЕС

Разрушаването на огромния язовир "Нова Каховка" от съветско време на река Днепър в Украйна ще окаже огромно въздействие върху глобалната продоволствена сигурност, ще доведе до повишаване на цените на храните и може да причини проблеми с питейната вода за стотици хиляди. Това е тревожната прогноза на ООН, съобщава "Ройтерс".

Язовирът, част от водноелектрическата централа в Каховка, беше пробит в ранните часове на 6 юни, което доведе до изтичането на част от 18-те куб. км вода, съхранявани в него, да наводнят големи площи в Южна Украйна.

Въпреки че не е ясно какво точно е причинило пробойната, норвежки сеизмолози и американски сателити са засекли нещо, което изглежда като експлозия. Украйна и Русия се обвиниха взаимно за взривяването.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс предупреди, че въздействието върху продоволствената сигурност може да бъде значително.

"Това е житница - цялата тази зона, която се спуска към Черно море и Крим, е житница не само за Украйна, но и за света. Вече изпитваме затруднения по отношение на продоволствената сигурност, но цените на храните, сигурен съм, ще се повишат", категоричен бе той.

Още по темата
"Почти неизбежно е да се сблъскаме с огромни проблеми при прибирането на реколтата и сеитбата за следващата реколта. Ще видим огромно въздействие върху глобалната продоволствена сигурност - това е, което ще се случи", обобщи Грифитс.

Украйна и Русия са ключови селскостопански производители в световен мащаб и основни играчи на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, рапично масло, слънчогледово семе и слънчогледово масло.

По думи на Грифитс около 700 000 души са зависими от резервоара зад язовира за осигуряване на питейна вода. Той посочи, че без чиста вода хората биха били податливи на болести и препудпреди, че децата са най-уязвими в подобна ситуация.

Грифитс посочи, че щетите по гражданската инфраструктура от този мащаб са в пълно противоречие с международното хуманитарно право, включително с Женевските конвенции.

"Това е очевидно. Който и да го е направил, е нарушил Женевските конвенции", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
10
 
! Отговори
до 22 преди 11 месеца
ще разбереш географията като стигне до нашата северна граница! СЛАВА НА РУСИЯ! смърт на янките!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ОК прекратете вносът в България на укро храни, света има нужда от тях иначе ще гладува.
25
4
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 11 месеца
Директно можете да се оплачете в Лондон или Вашингтон! По тяхно желание и с ръцете на нарко-пабло зеленатвар стана каквото стана! Сега си сърбайте попарата и мълчете. А, ясно нещо много мирише на пърлени леопарди и бдлета. Голямо барбекю си спретнаха руснаците!!!!!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лъжи, лъжи, лъжи, ако беше така нямаше да ни шантажират ние да купуваме продукцията на урките, а щяха да я продават по света, ама такова нещо няма.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Верно ли, а тогава защо от ЕК мучат, че 5-6 страни не искаме укърско зърно? Ако имаше продоволствена криза щяха да го изкупят в Африка и Азия.
22
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
стената е гръмната с наши бомби, дадени раболепно от великия министър магарев, сега ще дава и две роти опълченците на шипка, т.е. на киев!...стягайте се дже-ндъри, влюбени в хохлите!
21
3
 
9
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 11 месеца
Утре като получиш повиквателна и ти се обясни, че требва да си отпред и че тръгнеш ли назад, ще те застрелят, други ще ги плещиш, натовецо.
20
3
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 11 месеца
Да помислим логично кой е взривил язовира. Кой има склонност към такива неща. Да погледнем назад. Кой взриви ядрената централа в Чернобил. Кой? Кой? Ами украинците. Кой взриви моста свързващ Крим с Русия? Кой, Кой? Ами украинските служби. Кой взриви малкия язовир до град Бахмут за да спре щурма на Вагнер? Кой, Кой? Украинската армия. Над река Днепър има над 30 моста, през които украинците си прекарват боеприпасите и оръжията. Взривиха ли руснаците тези мостове? Поне един? Не, нито един.
19
14
 
4
 
! Отговори
Красны медвед преди 11 месеца
Толкоз Русофили а не знаят географията на СССР. .***
18
0
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 11 месеца
До Анонимен10 ---------------Так е така е след като света се докарал храната му да зависи от тоя язовир Представяш ли ако пък Путин вземе че пръдне ,току виж издушил целият свят
17
3
 
15
 
! Отговори
МИСИРКИ КУХИ ЛЪЖЛИВИ преди 11 месеца
Да всички кризи по света води единствено КАПИТАЛИЗМА когато започне да фалира. Алчността на частниците, тя вдига цените а държи заплатите долу, не язовирите.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Напротив придошлата река ще направи почвите още по-плодородни, аколо река Нил, ако няма разливания ония ще умрат от глад.
15
15
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 11 месеца
Въпрос на много малко време е една мазна грязна бомба да падне в Кремъл:):):)Иначе засега войната върви по нашия си Натовски план.Всеки ден от година и половина 200/300 русначета оставят костите си из Украинските бойни полета:):):)Ние Натовците жертви не даваме:):):)
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Заради същите спекуланти, които плашеха с глобална продоволствена криза храната поскъпна между 50-100%, а такава криза въобще няма, ама спекулантите си напълниха джобчетата.
13
16
 
3
 
! Отговори
Помните ли преди 11 месеца
Как десетки хиляди руснака се редяха на опашка за да дадат месечната си заплата за един МакБургер! А друго помните ли, как на концерта на Металика на Червения площад имаше милион и кусур руснака, много от които вееха американски знамена. Спомнете си, ще видите бъдещето!
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пълни лъжи видяхме, че светът може без укропитешко зърно нас ни заринаха с зърно щот никой не го иска, но понеже е на хамериканци ни го пробутват на нас, а ние си имаме и не ни трябва.
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само терористите уркани са виновни
10
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Оpките не разбраха ли, че контраофанзива се прави срещу въоръжени сили, а не срещу мирното население. Днес взривиха стена, утре в безсилието си кой знае какво.
9
1
 
24
 
! Отговори
Язе преди 11 месеца
Е това е, толкова да съм прос. За 40 години ни веднъж не бях чул язовира Каховка, а глей ти - толкова важен за човечеството бил - да си помисли човек, че черна дупка ще се роди от него и ще погълне вселената. Американските свери с метален цвят прелитат ли, за да оглеждат щетите и да ни се чудат на човешката глупост?
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей, джурналята, или не помните какво сте писали до вчера, или помните, ама не го разбирате! До вчера, били наводнени 600 кв.км. /това прави 20 км на 30 км/. Каква житница, какви пет лева. Реката си е река, просто ще минава на други места. Вчера пък, един писа за огромно количество отрови, дето сега щели да изпълзят насред "житницата" ви.