Черно море се е превърнало в сметище и гробище за животни след катастрофата в Каховка

Последиците от екоцида са ужасни
11 юни 2023 20:10, Нели Христова
167
Черно море се е превърнало в сметище и гробище за животни след катастрофата в Каховка
Снимка: БГНЕС

Наводненията намаляват след взрива на язовир "Каховка", но отломките, отнесени от река Днепър, превръщат черноморското крайбрежие на Одеса в "сметище и гробище за животни", според украинските власти.

"Много мини, боеприпаси и други експлозивни предмети се носят в морето и се изхвърлят на брега", каза украинското министерство на вътрешните работи на уебсайта си през уикенда, добавяйки, че граничните служители са наблюдавали "мора на рибата" в областта.

"Река Днепър се влива в Черно море, носейки много признаци на опустошенията, причинени от руснаците", казаха от министерството. "Последиците от екоцида са ужасни.".

Срутването на язовира в Южна Украйна на 6 юни е една от най-големите индустриални и екологични катастрофи в Европа от десетилетия. Катастрофата унищожи цели села, наводни земеделски земи, лиши десетки хиляди хора от енергия и чиста вода и причини огромни екологични щети.

Общо 2699 души, включително 178 деца, са били евакуирани от застрашените селища в района на Херсон след срутването, каза украинският ръководител на регионалната военна администрация Александър Прокудин в публикация в Telegram в събота.

Забранено плуване и риболов

 

Плуването и риболовът са забранени в региона и хората са посъветвани да пият само бутилирана или вносна вода, каза Прокудин.

Междувременно заради гръмотевичните бури и ветрове в неделя възпрепядства усилията на доброволците да извършват спасителни операции.

"Концентрацията на вредни вещества във водните проби е десет пъти по-висока от допустимата норма", каза Прокудин.

Прокудин каза, че площта на наводнените територии в Херсонска област е "намаляла почти наполовина", а средното ниво на водата е намаляло с 27 сантиметра до 4,45 метра. "Въпреки това „32 населени места на западния бряг на река Днепър все още са наводнени и 3784 жилищни сгради са под вода“,допълни той.

Прокудин също описа ситуацията на "временно окупирания източен бряг" като "критична".

"Сега там са наводнени 14 населени места. Руските власти не предприемат мерки за евакуация", обясни той.

Призиви за международна подкрепа

 

Развитието дойде след като украинският президент Володимир Зеленски призова за международна подкрепа за спасяването на жертвите от срутването на язовирната стена в окупираните от Русия райони на Украйна.

"Русия не предоставя реална помощ на хората в наводнените райони, които са под нейна окупация"
, каза Зеленски в нощното си обръщение в събота. "В окупираната територия е възможно да се помогне на хората само в някои райони – руските терористи правят всичко възможно жертвите на бедствието да станат възможно най-много. Руските обстрели продължават, дори в пунктовете за евакуация", каза Зеленски.

Украинският лидер по-рано обвини руските сили, че са стреляли по украински спасители, опитващи се да достигнат до наводнени райони в района на Херсон, които са под руски контрол.

"Ние настояваме и насърчаваме международните организации и международната подкрепа да дойдат в частта от Херсонска област, където сега са окупаторите", подчерта Зеленски в съботното си обръщение.

Украинският президент каза, че "над 3000 души вече са евакуирани в Херсонска и Николаевска области" след срутването на язовира – но това е само в "свободната територия под наш контрол".

В събота руското външно министерство публикува изявление, в което обвинява за срутването на язовира "методичните атаки на въоръжените сили на Украйна".

В него се твърди, че "редовните атаки" срещу Каховската водноелектрическа централа от украинските въоръжени сили "доведоха до унищожаването на нейните структури и неконтролираното изхвърляне на водата от язовир Каховка надолу по течението на река Днепър".

Дългообхватно въздействие

Въздействието на срутването на язовирната стена се усети далеч извън Херсонска област.

В допълнение към черноморското крайбрежие, в района на Днепропетровск, общините Марханец, Никопол, Покровск и Грушивка са частично оставени без водоснабдяване, съобщи уебсайтът на Министерството на вътрешните работи на Украйна в неделя, докато "цял участък от железопътна линия е разрушен близо до Никопол", според украинските железопътни власти.

В Николаев пътищата за достъп до село Афанасовка, където живеят 379 жители, са напълно отцепени, съобщиха от Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна.

Междувременно, по време на посещението в Украйна в събота на канадския премиер Джъстин Трюдо, Зеленски предложи помощта на страната си в борбата с горските пожари, които погълнаха много части на Канада.

"Разбира се, няма да останем настрана от бедствието, пред което е изправена Канада сега", каза Зеленски. "Масивни горски пожари, колосални екологични загуби и заплахи за хората… Украйна е готова да помогне за гасенето на пожари, ако Канада се нуждае от такава международна помощ."

"Нашето украинско разбиране за международни отношения е именно в това, че винаги трябва да се грижим един за друг, когато има нужда от подкрепа. И наистина помогна", каза Зеленски

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И опасни химикали, все още присъстваща радиация от Чернобил.кой нормален човек ще отиде да се къпе в тази тиня?!
120
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руснаците взривиха втори язовир вчера докато отстъпваха. Пак ли украинците са го бомбандирали 8 години с черна магия и биологично оръжие
119
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 124Русия няма да взриви язовира, че да остави Крим без вода. ////Кой те излъга ,че с взривяването Крим остава без вода?Това руски опорки нямащи нищо общо с действителността.
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А фекелната тръба в варненското езеро като бълва една година що нямаше замърсяване? Сега дето ще дойде от на май ната си ще има .
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да бе, боеприпасите плуват. Я пуснете един патрон в буркан и ще видите. Плуват само специални водни мини, а те няма какво да правят по реката, освен това ако се ударят в *** и ще гръмнат.
116
4
 
5
 
! Отговори
137 преди 11 месеца
"Русия няма да взриви язовира, че да остави Крим без вода. Толкова е елементарно, че всеки човек, имащ поне две мозъчни клетки, ще го разбере." И вас не са ви извикали да оправите международното положение??? Кога най-сетне ще разберат, че клета майка балгария ражда такива умни синове и дъщери, които от всичко разбират???????????????????????
115
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
FROM EAST EUROPE ONLY WILD THINGS COME.
114
6
 
7
 
! Отговори
Слава кокаине! преди 11 месеца
Кървавият клоун май е объркал доставчика на колумбийски сняг и тотално е дал фира.
113
10
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 11 месеца
Русия няма да взриви язовира, че да остави Крим без вода. Толкова е елементарно, че всеки човек, имащ поне две мозъчни клетки, ще го разбере. Такъв голям язовир наистина е стихия - 22 куб. км вода. За сравнение - язовир "Хувър" на Колорадо е 35 куб. км. Направо се учудвам, че са евакуирали само 3 000 души. Би трябвало да бъдат много повече. Да, тази екологична катастрофа ще ни засегне и нас. Черно море е езеро, няма къде да отидат всичките тези мpъcотии, които са се изляли в него.
112
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нали помните миналата година как теченията докараха няколко мини и един разложен труп на катапултирал украински летец. Тази година ще имаме от същото в много големи размери плюс трупове на домашни животни и всякакъв битов и небитов боkkлуk.
111
8
 
17
 
! Отговори
Русия преди 11 месеца
Посолственити слуги от ПОСОЛСТВОТО"Украински генерал пред Вашингтон Пост през 2022 г.: Тeствахме стрелба по язовир Каховка с ракетна установка Хаймарс"
110
3
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 11 месеца
До НИКАКВИ ПОМОЩИИзгарянето на гомораши живи на клада е само частичка от спектъра средновековни бавни, зрелищни и изключително мъчителни екзекуции, толкова подходящи в случая. Има къде по-весели подходи от това да изгориш гоморашин жив, молитвите (когато екзекутора си почива) биха били за куршум или бензин и кибрит (за бързо приключване), но тези неща са скъпи, а време има бол :).
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе кво се правите на ударени с мокър... ??? Всеки един язовир бива разглеждан от военните като оръжие! Това, че в стените на язовирите има оставени слаби места специално предвидини за взривове не са легенди! Каскадите по Арда и Въча също са били предвидени да спрат настъпващите от юг армии, естествено унищожавайки всичко по пътя си без значени българско или не!
108
2
 
9
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 11 месеца
Кой го срути и за чия слава?
107
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Честито на хотелиерите!Никой няма да ходи там на море!В същия момент държавата не им плаща за укрите,които са приютили нарочно,за да фалират.А защо искат да фалират?За да национализират хотелите и да ги дадат на укрите.Честито ви прецакване!А язовира го гръмнаха тези,които отказват международно разследване,т.е. укрите.
106
10
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 месеца
Благодарете на евроатлантическите си партньори, че дадоха далекобойни ракети на хохлите сега всички отрови ще се влеят в нашето море ;) !!!
105
9
 
29
 
! Отговори
НИКАКВИ ПОМОЩИ преди 11 месеца
ЗА УКРАИНСКИТЕ ФАШИСТИ, ИЗГОРИЛИ ЖИВИ ХОРАТА В ОДЕСА
104
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
Ах мааму.
103
10
 
30
 
! Отговори
Контрата преди 11 месеца
Тероризмът на бандеровците няма място в ЕС!
102
9
 
30
 
! Отговори
НЕ преди 11 месеца
НЕ на Тероризмът на Киевските власти!!!