Средните температури в света през юни са били най-високите измервани някога

Има опасения от нови температурни рекорди
16 юни 2023 07:12, Нели Христова
151
Средните температури в света през юни са били най-високите измервани някога
Снимка: БГНЕС

Средните световни температури в началото на юни са били най-топлите, които звеното на Европейския съюз за мониторинг на климата някога е регистрирало за този период и са надминали предишните рекорди със "значителна разлика".

Новината идва в момент, когато климатичното явление Ел Ниньо официално настъпи, което поражда опасения за екстремни метеорологични условия и нови температурни рекорди, предаде АФП.

"Светът току-що преживя най-топлото начало на юни в историята си, след като месец май беше с по-малко от 0,1 °C по-хладен от най-топлия май в историята", заяви Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени на Коперник (C3S).

"Глобалните средни температури на приземния въздух през първите дни на юни 2023 г. бяха най-високите в записаните данни на ERA5 за началото на юни със значителна разлика", заявиха от Коперник. Някои от данните на звеното датират още от 1950 г.

Наскоро Коперник обяви, че през миналия месец световният океан е бил по-топъл, отколкото през всеки друг регистриран май.

От звеното съобщиха, че на 8 и 9 юни тази година глобалната средна дневна температура е била с около 0,4 °C по-висока от предишните рекорди за същите дни.

То също така заяви, че в началото на юни глобалните температури са надхвърлили прединдустриалните нива с повече от 1, 5 °С, което е най-амбициозната горна граница за глобалното затопляне в Парижкото споразумение от 2015 г.

Според данните среднодневната глобална температура е била на или над прага от 1, 5 °C в периода 7-11 юни, като на 9 юни е достигнала максимална стойност от 1,69 °C над него.

Въпреки че за първи път горната граница е нарушена през юни, през последните години тя е превишавана няколко пъти през зимата и пролетта.

"Всяка частица от градуса е от значение, за да се избегнат още по-тежки последици от климатичната криза", заяви Бърджис.

Ел Ниньо, което на испански означава "момченце", се характеризира с по-високи от средните температури на морската повърхност в централната и източната част на Тихия океан в близост до екватора.

Повечето от най-топлите години в историята са настъпили по време на Ел Ниньо и учените се опасяват, че това и следващото лято може да се наблюдават рекордни температури на сушата и в морето.

"Тъй като сегашният Ел Ниньо продължава да се развива, има основателни причини през следващите 12 месеца да се очакват периоди, през които средната глобална температура на въздуха отново ще надхвърли прединдустриалните нива с повече от 1, 5 °C", казва Коперник.

Звеното за мониторинг е базирано в германския град Бон, където се провеждат водените от ООН преговори за климата преди срещата на върха COP28, която ще се проведе в Дубай в края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Важното е да мислим"глобално"а това,че ни се налага да ходим все още с връхни дрехи,е плод на конспирацията и ограниченото ни съзнание!!!
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами така ще е,като искате да ядете говеждо на воля,а както знаем кравките пърцунят на воля и повишават екстремно съдържанието на СО2 въглероден диоксид,изводът,само скакалци и бръмбари му е майката,никакво телешко!
40
10
 
2
 
! Отговори
Oooo конспиратори преди 11 месеца
АМА РАЗБИРА СЕ, че щом сутрин лично на МОЯТ гАз му е студено, значи няма никакво глобално затопляне. АМА РАЗБИРА СЕ, че глобалното затопляне значи просто, че ще има сауна за всички, какво да чета по въпроса, то е ясно. Сипи още ракия и пускай бяла розааа
39
5
 
2
 
! Отговори
О дааа преди 11 месеца
АМА РАЗБИРА СЕ, че всичко е една огромна конспирация и целтта е да попречат на българина да си вари ракията.
38
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Едва средата на юни е днеска, до сега все още е студено и не само тука в Бг, но вече климат измамниците пискат!?
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чувствам се много убеден от това облъчване за глобалното затопляне,когато юни месец сутринта,ми се налага да излизам с връхна дреха!Ама пък в крайна сметка,какво ли аз разбирам от глобалистика,ето да вземем ЕС,богатите роднини консумират месо,другите като нас зеле,ама погледнато глобално всички ние похапваме свинско със зеле!
36
3
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 33 преди 11 месеца
И кой да го направи това бе тавариш? Докато ползваш салфетки, тоалетна харти, носни кърпи , принтерна хартия, дървени мебели и так далее, дърветата ще се секат повече отколкото ще се сеят.
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Глобалното затопляне е измислица като Ковид
34
11
 
2
 
! Отговори
Прашинков преди 11 месеца
В средата на юни средната месечна температура е по-ниска с около 1.5 градуса от установената норма, но да не забарявяме че до края на месеца със сигурност ще се повиши. За 2022 средномесечената темепратура за юни е била с около градус над нормата, а през 2021 с около половин градус под нормата. Толкова за вашите усещания за студ друзя - те са много субективни, правите си генерален извод от изключения, типично за по-примитивно мислещите, които помнят избирателно - само това което ги впечатлява.
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кого заблуждавате? Средната температура на Земята в момента е 14-15 градуса целзий.
32
0
 
15
 
! Отговори
Бабалуга преди 11 месеца
Днес е доста хладно. Вземете си връхна дреха.
31
0
 
5
 
! Отговори
До32 преди 11 месеца
Ама ти пак не си разбрал,наш Боко отдавна я асфалтира въпросната *дупка* и реши въпроса глобално!
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На тоя СО2 едно време му викахме въглероден двуокис и учехме, че растенията се хранят с него и в замяна на това изпускат кислород. В тази връзка няма ли засаждането на повече дървета в световен мащаб да намали СО2 или това иска труд и лопати, които затоплистите от канцелариите не знаят какво значи? И да се спре с изсичането на горите, естествено.
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абре какво стана с оная дупчица,озонова ли беше,ква беше,гдето уж щеше да ни ликвидира,позапълнихме ли я вече,ако ли да,значи е време за нова мантра-Ел Ниньо който ще ни свари!!!
28
6
 
14
 
! Отговори
До Прашинков преди 11 месеца
Лъжи,лъжи и пак лъжи.Ледената покривка в Арктика през май е била почти 13 милиона квадратни километра (колкото 120 пъти територията на България)и е била с 910 хиляди квадратни километра повече отколкото през 2016г.Т.е в последните години имаме увеличение на ледниците.
27
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Юни месец е,а аз сутрин все още припалвам климатика на отопление,а пък вие ми говорете,че сме в някакъв'цикъл'на затопляне!
26
2
 
16
 
! Отговори
Прашинков преди 11 месеца
Не гледате глобално бе друзя , вчера ви било студено, значи е студено през юни. Промените на климата не са еднозначни като 2+2=4. Трябва да се гледа средногодишната температура, а тя се покачва. Също мога да ви кажа че навремето имаше 40 градусови горещини които караха по няколко дни, че и до седмица, а сега я стигне 35 през юли, я не.
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Прашинков също така учени са доказали, че повишението на температурата води до отделяне на повече СО2 - та не е ясно кое е първо, яйцето или кокошката - дали затоплянето е последствие от СО2, или СО2 е последствие от затоплянето - но интересно, само на едните резултати се дава гласност? Замисли се кога се прикрива нещо? Еднакво валидни са и двете хипотези, но ни натрапват упорито само едната? Да не е понеже чрез нея могат да оберат стотици милиарди?
24
6
 
27
 
! Отговори
До прашинков преди 11 месеца
Какви ледници бе човек?Ти лично ходил ли си в Антарктида да видиш вярно ли е ?Виж в България какво става - много студено от 2 месеца.Кога е било на 15 юни хората с якета да ходят. Тука в София всеки втори е с яке, а е средата на юни.Преди 20 години на 15 юни съм ходил на море
23
20
 
11
 
! Отговори
Прашинков преди 11 месеца
Какво има да следя по медиите бе тавариш? Ледниците се топят с невиждана скорост, а че няма сняг както преди 20-30 години това никой не го отрича. Учените са доказали екпериментално че увеличението на ЦО2 води до парников ефект, а с топенето не ледовете се отделя и метан който оказва още по-голям ефект. Има много примери на свръх въздействие - например навремето оловото в бензина, хладилни длуиди които изтъняваха озоновия слой и так далее.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe