Средните температури в света през юни са били най-високите измервани някога

Има опасения от нови температурни рекорди
16 юни 2023 07:12, Нели Христова
151
Средните температури в света през юни са били най-високите измервани някога
Снимка: БГНЕС

Средните световни температури в началото на юни са били най-топлите, които звеното на Европейския съюз за мониторинг на климата някога е регистрирало за този период и са надминали предишните рекорди със "значителна разлика".

Новината идва в момент, когато климатичното явление Ел Ниньо официално настъпи, което поражда опасения за екстремни метеорологични условия и нови температурни рекорди, предаде АФП.

"Светът току-що преживя най-топлото начало на юни в историята си, след като месец май беше с по-малко от 0,1 °C по-хладен от най-топлия май в историята", заяви Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени на Коперник (C3S).

"Глобалните средни температури на приземния въздух през първите дни на юни 2023 г. бяха най-високите в записаните данни на ERA5 за началото на юни със значителна разлика", заявиха от Коперник. Някои от данните на звеното датират още от 1950 г.

Наскоро Коперник обяви, че през миналия месец световният океан е бил по-топъл, отколкото през всеки друг регистриран май.

От звеното съобщиха, че на 8 и 9 юни тази година глобалната средна дневна температура е била с около 0,4 °C по-висока от предишните рекорди за същите дни.

То също така заяви, че в началото на юни глобалните температури са надхвърлили прединдустриалните нива с повече от 1, 5 °С, което е най-амбициозната горна граница за глобалното затопляне в Парижкото споразумение от 2015 г.

Според данните среднодневната глобална температура е била на или над прага от 1, 5 °C в периода 7-11 юни, като на 9 юни е достигнала максимална стойност от 1,69 °C над него.

Въпреки че за първи път горната граница е нарушена през юни, през последните години тя е превишавана няколко пъти през зимата и пролетта.

"Всяка частица от градуса е от значение, за да се избегнат още по-тежки последици от климатичната криза", заяви Бърджис.

Ел Ниньо, което на испански означава "момченце", се характеризира с по-високи от средните температури на морската повърхност в централната и източната част на Тихия океан в близост до екватора.

Повечето от най-топлите години в историята са настъпили по време на Ел Ниньо и учените се опасяват, че това и следващото лято може да се наблюдават рекордни температури на сушата и в морето.

"Тъй като сегашният Ел Ниньо продължава да се развива, има основателни причини през следващите 12 месеца да се очакват периоди, през които средната глобална температура на въздуха отново ще надхвърли прединдустриалните нива с повече от 1, 5 °C", казва Коперник.

Звеното за мониторинг е базирано в германския град Бон, където се провеждат водените от ООН преговори за климата преди срещата на върха COP28, която ще се проведе в Дубай в края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тони за миналатанказвахте така, а тя се оказа "третата най-топла" за последните 30 години.
61
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 62Споко, вие антиваксър/кемтрейлс/пет джи/няма глобално затопляне/земятае плоска обществениците сме имунизирани към истината, лесно ще отсявате на какво да вярвате.
60
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Балканите не са света....
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ми се мисли с това навлизане на умните бърборещи ботове,как ще успяваме да отсяваме утре информацията,кое е лъжа,кое е истина,кое е интереси?
58
2
 
8
 
! Отговори
Абе Лъжци преди 10 месеца
тая Нощ съм Спал със Зимната си Вълнена Шапка - това ли Ви е Топлият Юни?!
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Требва да спрат колите защото бълват изгорел гас и въздуха става като на Веенера. Магистрали само с електрички.
56
2
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 10 месеца
за това ли тая Нощ Мръзнахме като Кучета без Дом?!
55
0
 
0
 
! Отговори
До Ристо преди 10 месеца
И това го има,ама не е наше изобретение а се вика-Човещинка!
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Специално з ахоландците, там има нон стоп протести на фермери, но не ги дават по медиите, искта да им затворят повечето ферми защото кравите много пърдяли и ще умрем от това, тряя скаклци по добре да спасим света
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мен ми се струва най студения Юни от бая време насам , *** ок нп щом казваш
52
4
 
2
 
! Отговори
До До53 Ристо преди 10 месеца
Пробвал съм бе тавариш и извода до който стигнах е че българина живее зле защото е тъпичък, мързелив и продажен. Как ти се струва това, правдоподобно ли е?
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Явно *** след вирусолог, военен стратег, вече е специлист климатолог.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С тая информационна мрежа за облъчване и с тая глобалистика,светът е заприличал на едно голямо село,примерът го давам с време оно,коги на мегданя на селото някой вземе че изтърси,че сестра ти е кОФра,а после ти върви обяснявай,че нямаш такава!
49
0
 
1
 
! Отговори
До До Ристо преди 10 месеца
Е па кой го е карал да живее в неволя? Що не си живее наволя като белгийците, холандците или швейцарците например?
48
2
 
1
 
! Отговори
Сорос преди 10 месеца
Коце, дай го по-спокойно, че ще пръскам специално над вилата ти на морето!
47
0
 
7
 
! Отговори
До Ристо преди 10 месеца
Напротив българина е обръгнал толкова,че знае две и двеста,и просто дългите години неволя в която е живял,го кара да разпознава почти безпогрешно лъжата от действителността!
46
0
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Първо, сега сме средата на юни, има още толкова за статистиката. Второ, тук аха да обуем късите гащури, ама не става. Поне не за всички. Трето, в България отдавна не е имало горещо лято, както примерно осемдесетте години. Четвърто, не ви обръщаме внимание за ковида вече, почнахте да ни плашите с времето.
45
0
 
4
 
! Отговори
Мускатов преди 10 месеца
През юни никога не е било много топло, не случайно активния сезон на морето винаги е започвал от юли. От край време е така.
44
7
 
2
 
! Отговори
Копейкин преди 10 месеца
Сорос пръска със самолети и наводни Етрополе. НПО-тата обикалят тайно през нощта и запушват канафки. Рептилите от посолството решиха така.
43
1
 
2
 
! Отговори
бай Ристо преди 10 месеца
На българина не му се угажда, сега му било студено, пък след един месец ще пухти че му е горещо.