Рецесията в Германия ще е дълбока, но е шанс за родния бизнес

Иван Тихов: Златните години на България са започнали и са пред нас
Обновена: 29 юни 2023 19:40 | 29 юни 2023 19:30, Анисия Иванова
110
Рецесията в Германия ще е дълбока, но е шанс за родния бизнес
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рецесията в Германия ще бъде дълбока. Сега сме в началото. Има доста фирми, които нямат чувство, че са стъпили във фалита. Все още се борят. Но мисля, че сме в началото на една голяма рецесия в Германия, а това е много голяма възможност за България. Златните години на България вече са започнали и са точно пред нас. Това каза Иван Тихов, представител за България в Германската бизнес асоциация BVMW eV Bundesverband, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

 "Златните години на България са започнали и са точно пред нас. В Германия се търси всичко, което е качествено - качествени продукти, дейности, стоки, хора. Това се отнася и за търговски фирми, ако стоката е качествена има интерес да се купува. Немският пазар е голям и като цяло гладен, включително и за български стоки. Бих казал на българските бизнесмени - действайте смело и стъпете на немския пазар", призова той.

Високите цени на енергията и на работната ръка оскъпяват производството и всички други дейности, добави събеседникът. "Германия е на прага на рецесия. Но това, което за една държава е проблем, за друга може да е възможност. Точно за това за България критичната ситуация в Германия е шанс. В Германия електричеството, например, е много по-скъпо, отколкото в България. Тук електроенергията е на едни от най-ниските цени в цяла Европа и за това страната ни става все по-привлекателна дестинация за производство. Има немски компании, които вече са на ръба на фалита и те задължително трябва да търсят други места, където да инвестират и да произвеждат", разясни Тихов.

"Рецесията в Германия ще бъде дълбока. Ние сега сме в началото и има доста фирми, които нямат чувство, че са стъпили във фалита, все още се борят. Но мисля, че ние сме в началото на една голяма рецесия в Германия. Това е много голяма възможност за България".

Шансът е в това да привлечем фирми, които се затрудняват с големите разходи в Германия, добави Тихов. "За да са конкурентни в световен мащаб, германските фирми трябва да намерят по-изгодни възможности за производствата си. Те ги намират в България - ние сме в Европа, в НАТО, разходите са приемливи, имаме и много таланти и страната ни става все по-привлекателна. Затова реших, след като съм живял 33 години в Германия, да се върна обратно в България и да помагам на немски инвеститори, но и на български фирми да бъдат успешни заедно", добави гостът.

Когато една компания иска да стъпи на немския пазар той трябва да бъде подготвен, защото там бизнесът е различен, подчерта Иван Тихов. "Само с много пари в Германия не можеш да бъдеш успешен. Нужно е знание по какъв начин работят хората там, да познаваш и законите, както и бизнес етикетът".

За особеностите на бизнес етикета събеседникът каза, че в Германия, например, една среща на високо ниво в дадена компания се планира и уговаря няколко седмици, а понякога и месеци и дори години предварително, докато в България тези срокове са немислимо дълги. Това е една голяма разлика, която виждам между България и Германия. Тя е свързана с начина, по който се планира времето. Хората, които са свикнали тук, в България, нещата да стават бързо, трябва да имат повече търпение в Германия. За да се навлезе успешно на немския пазар, трябва задачите да се планират по-дългосрочно".

Какъв процент от разходите на работещите в Берлин отива за наем на жилище? Какви специалисти, дейности и продукти търсят немските компании в България? Заплаха ли е за икономиката на Германия предстоящата забрана на производството на двигатели с вътрешно горене от 2035 година?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Има ли някой икономист тъдява да обясни какви нови шансове дава това, че една икономика е в рецесия - намалено производство и следователно намалено потребление.
60
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Само не разбрах, защо 4 пъти трябваше да бъде преписано изречението, че германия е и ще затъва в още по-голяма рецесия.
59
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
санциите работят според канцлера Шолц.
58
0
 
17
 
! Отговори
До 39 преди 11 месеца
Хахаха, немеца ходел на заведения в Чехия, понеже бил беден. Качва се и минава 300 км в посока, за едното ядене! Немеца, това го не може. Не е 0ткачен. Цените в кръчмите по Германия, Австрия и Чехия са почти еднакви с леки нюанси. Личи си, че си ги гледал по картинки. Всъщност, тези в София ги изравниха, на места дори ги и задминаха по цени
57
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Фюрерът пак ги занули!!
56
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами умните германци сами си прецакаха нещата с Русия. Там пазарът е необятен, имайки предвид, че комплексираните мужици купуват скъпи европейски стоки. Как да имаш производство като нямаш много платежоспособни пазари. С кой да се конкурират и къде? Въпреки участието си в китайското производство, да продаваш на европейски цени по целия свят не е лесно.
55
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ти немец на полето вижда ли си? Ами Бежанец от Африка, Южна Азия, Индиянци от латинска Америка, араби виждал ли си на полето в германия? аз за 13 години в германия мога да кажа не
54
11
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 11 месеца
Рецесията приключи. От третото тримесечие няма рецесия. Информацията е посвеждаща
53
6
 
11
 
! Отговори
Кухненски дебати преди 11 месеца
Всъщност западняците постъпват глупаво точно както Хрусчов, когато Никсън в кухнята на прословутия "кунхенски дебат" му предложи "хайде да не се състезаваме военно, а икономически" и Хрусчов веднага захапа и се съгласи - безумие! СССР който тръгна от нищото, след разрушенията от ВСВ да воюва икономически със запада който 300 години ограби най-богатите държави в света. А сега Путин ги прикара да се състезават военно с Русия, което съсипва икономиките им, а Русия се възражда.
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
немец на полето има но не с мотиките. семейни ферми от 4-5 човека обработват стотици декари земя. а в заводите се работи не 12 а 8 часа. загубе н я к.
51
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украйна е в уникална ситуация: тя не трябва да се тревожи за поддържането на икономиката си и мобилизирането на индустрията. Тя дори не трябва да произвежда храна: западните съюзници ще донесат всичко - от танкове до яхния. Просто се бийте: убийте руснаците, умрете вие. Следователно страната реално няма естествени икономически спирачки. ЕС има потенциал още години наред да издържа Украйна, гражданите на ЕС са консолидирани и са готови да затегнат коланите и да страдат за Украйна.
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви: "Икономиката на ЕС преминава на военен режим в името на Киев. Западът е готов да увеличи обема на произведените боеприпаси в името на Украйна. Говорим за преминаване на икономиката на военен режим". Прекрасно, ще има работа за всички, край на рецесията, ще си ядем скакалци и червеи и ще се трудим във военните заводи да произвеждаме оръжия за Украйна.
49
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
хе хе немците не можели да си позволят да седнат в заведения немеца е бачкер а не чалгаджия да ходи по кафенета
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
0.1%, защото се бяха набълбукали с газпром най-много от целия ЕС, не бих казал дълбока лол
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Борел: Европейският съюз иска да превърне Европейския фонд за мир във Фонд за отбрана на Украйна. Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз ще доставя на Украйна оръжия по време на конфликта и след края му. Той подчерта, че ЕС разглежда възможността за превръщането на Европейския фонд за мир във Фонд за отбрана на Украйна.
46
3
 
15
 
! Отговори
Хааа ха ха преди 11 месеца
На немските фашисти, че им се стъжни, стъжни се но нашите кажете какво по евтино произвеждат и по качествено, че ще изместят германците бе мааам ви прос..Че българския фашист ( капиталист, частник ) произвежда най скъпо и най отровно в цяла Европа
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И от къде са тези "немци" или "немски" фирми и компании от "Немция" ли, неписмени БеГе русофили?!
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Усеща се обедняване, но не е толкова болезнено, на запад са богати, ЕС все още е най-голямата икономика, ще минат още 2-3 години на рецесия и свиване на икономиката докато започне да се усеща болезнено и истинска мизерия.
43
2
 
11
 
! Отговори
Асанчу от Катуна преди 11 месеца
е Заложил Рекорден Икономически Растеж за България в Бюджета - Муахаха!
42
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Путин плашеше, че зимата ще умрем от студ без газ от Русия, но ето че не измръзнахме и оживяхме, зимата беше топла, икономиката се забави компаниите се изнесоха в Китай и не ползват енергия, банките напечатаха пари и раздадоха да си плащаме високите сметки за ток и отопление и всичко беше ОК, и другата зима ще е топла и банките пак ще напечатат пари и пак ще имаме за топло, така нямаме вече нужда от руска газ и нефт, минаваме на топли зими, икономиката спира и не ползва газ, а банките ще ни печaтат пари и така можем да си изкараме поне още 2-3 години, а ако зимите са топли и повече.